bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En clown åt borgarna
Flickan i kikaren
Misstaget
Vägen till Jylland
Liknande böcker:
Avlivningskliniken Tus..
 M. Montelius
Tatueraren i Auschwitz
 H. Morris
Vårt enda hem
 K. Henning-Magnusson
Ängelns avtryck
 N. Huston
Lene
 H. Møllehave
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Föreningens tid
 L. Selander
Skogen
 M. Lindholm
Fruktans tid
 L. Selander
Svekens tid
 L. Selander

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe oanständiga

 
Författare: Leif Panduro
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, galenskap
Utgivningsår: 1960
 
Romantik:  2
Humor:  4
Lärorik:  2
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
"Hennes gud hette Hälsa. Det var en kristen, medicinsk och fasligt borgerlig gud. Man tjänade honom genom att föra ett stilla och dämpat liv. Han tålde inte oväsen, glädje eller ystra tankar. Rituellt dyrkade man honom genom att dagligen förtära en kolossal morot."

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De oanständiga :


urok2 2004-11-26 10:08
Efter en uppmaning här på sidan har jag tagit mig tid att återvända till en gammal favorit, Leif Panduro. Och den första bok jag läste av honom var just De oanständiga. Så därför föll det sig naturligt att återigen börja med denna bok.

Ett återkommande tema i allt som Leif Panduro skrivit är kontrasten mellan det normala och det galna. Med sin observationsförmåga och humor dyker han in i historierna och delar ut tjuvnyp och sympatier åt alla håll. De oanständiga kretsar kring Tom, ende son till en kamrer (som kallas klippväggsansiktet), och hans grannar Mick och Topsy, barn till en uppfinnare och en skådespelerska. Tom, som kommer från en starkt konventionell och borgerlig familj, dras till de erotiskt frigjorda Mick och Topsy. När historien tar sin början är det 1939 och kriget står inför dörren. Under krigets gång dras ungdomarna mer eller mindre motvilligt in i motståndsrörelsen...

Runt omkring finns en rad personer som visar att Panduro inte är fullt så enkel som man först kan tro. Där finns Micks och Topsys farbror (Politikern) som alltid försöker finna den rätta sidan att stödja, deras mors älskare som är konstnär med alkoholkonsumtion som sin konstart, barnens halvbror som är matfanatisk homosexuell. Alla dessa har sina svaga sidor och dessa exponeras flitigt. Upproret är ett centralt tema i boken, men upproret mot den tyska ockupationsmakten är helt i skymundan av upproret mot den borgerliga familjen. Samtidigt kan man se att Panduro själv var kluven eftersom de lätt sinnesförvirrade personerna som regel är livsodugliga. I slutändan är det de realistiska och anpassningsbara som blir kvar.

Boken är fylld av svartsyn och humor och skildringen av motståndsrörelsen efter krigsslutet borde ha varit nog för att få Panduro åtalad för högförräderi. Vansinnigt rolig och mycket tragisk. Sammantaget gör detta en mycket läsvärd bok av en av Nordens mest intressanta författare.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De oanständiga


  Köp boken som film på cdon: