bokrecensioner boktips

Misstaget

Författare: Leif Panduro
Genre: Roman
Ämnesord: humor
Utgivningsår: 1964


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Nästa station var magen. Jag gick till magspecialister och åt provmåltider och svalde gummisslangar med tårarna sprutande ur ögonen. Vidare till hjärnspecialister och sedan slutligen till min första psykiater.

Det är ett steg man inte gärna tar. Det kan gå an att lida av något speciellt, som sjukdomsspecialister ofta gör, men det är inte bra att lida av något själsligt fel. Min första specialist såg ut som en stor apa. Han höll till i källaren på det sjukhus, där han var överläkare bland bubblande kloakledningar i ett stort mörkt rum. Som ett svagt ackompanjemang hörde man klagoljuden från de sjuka ovanpå. En man låg och skrek NEJ, NEJ, NEJ, och en kvinna snyftade monotont.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Misstaget :
2004-11-06 15:33
I Misstaget får man följa Marius Berg som är hypokondrier av den grövsta sorten. Hans tillvaro präglas av sjukdomar trots att de stora antal läkare han besöker är ense om att han är frisk. Marius plågas av tanken på att han kanske är död utan att veta om det, och han lider även av social fobi och surrealistiska drömmar med jämna mellanrum. Frisk blir han först när han dricker och han spottar inte i glaset.

Panduro beskriver den borgerliga livslögnen. Människorna i Misstaget är antingen otrogna, alkoholiserade, sexuellt frustrerade eller paranoida nervvrak, ofta allt på samma gång. Att läsa Panduro är fantastiskt underhållande och roligt. Är man pryd av sig kanske inte denna bok faller en i smaken.
Betyg 4
2012-04-13 03:07
Leif Panduro har jag haft mycket glädje av, både i böcker och TV-serien En by i provinsen som han skrev (i alla fall några avsnitt, han dog nog mitt i - han gjorde mycket annan TV också).
Just den här boken upplevde jag som lång - rolig och flödande, samtidigt enahanda och tjatig.
Betyg 3
Liknande böcker:
Allt jag önskade
 L. Dillon
i sommar blir det nog..
 S. Savonlahti
Queenie
 C. Carty-Williams
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Vi mot er
 F. Backman