bokrecensioner boktips

Versioner av oss

Författare: Laura Barnett
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, psykologi, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789188447043

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Versioner av oss :
2020-11-02 19:44
Är vårt öde förutbestämt eller beror det på de val vi gör och de slumpartade händelser vi alltid råkar ut för? Eva och Jim är båda nitton och går på universiteter i Cambridge. De möts i samband med en cykelincident och det mötet blir avgörande för resten av deras liv - eller inte? Författaren har skrivit tre olika versioner om hur deras liv utvecklas, från mötet 1958 fram till 2014, genom kärlekshistorier, yrkesval, familjebildning och kriser. Hur det blev och hur det kunde blivit...

En mycket intressant roman med ett tacksamt tema, samma som i filmen Sliding Doors med Gwyneth Paltrow i huvudrollen. Men författaren har dragit till med tre versioner istället för två och jag var tveksam till det valet, det kändes lite mastigt. Dock funkar det, med viss tvekan. För ibland skrivs samma händelse från bägges perspektiv, vilket innebär sex versioner... Lyckligtvis har författaren skrivit korta kapitel, nödvändigt för att man som läsare ska kunna hålla isär de olika scenariona. Men jag rekommenderar ändå att försöka läsa eller lyssna till boken i ett sammanhang, under några dagar, annars är det lätt att villa bort sig i de olika versionerna. Bara en sån sak som att de har olika barn med samma person (vilket är logiskt då de blivit till vid olika tillfällen) är upplagt för att förvirra.

Men låt inte detta avskräcka er, det är en utmärkt relationsroman. Inget av de alternativa liven är riktigt bra, inte ens när de tu får varandra från början. Men inget är heller riktigt dåligt. Och så är det med livet, det är sällan perfekt eller katastrof. Jag tror inte på ödet, däremot att tillfälligheter och de val vi gör styr våra liv, vilket romanen visar på.


Betyg 4
Liknande böcker:
Snöstorm
 A. Erba
Bungalow
 Å. Edwardson
Lyckligare utan dig
 M. Wester
Som syskon
 N. Klein
Bytet
 N. Klein
Det här är livet
 C. Kjellsson
Sen for jag hem
 K. Smirnoff
Öppna din famn
 G. Årestad