bokrecensioner boktips

Bankboken

Författare: Viktor Elliot & Anna-Karin Sockenstrand
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789144121796


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är boken för dig som är nyfiken på bankens historia, hur dagens banker drivs och regleras. Men det är också en bok för dig som vill veta mer om bankens framtida roll i vårt samhälle och varför de behövs som ett smörjmedel för ekonomin.

Bankboken är en djupgående och gedigen redogörelse där vi både får följa bankens uppkomst och fortsatta tillväxt genom historien. Dagens banker har sitt ursprung från små företag som började låna ut pengar till människor och ta ut en liten summa för tjänsten. Allt eftersom tiden gick växte dessa aktörer, de avancerade och utvecklades och blev allt mäktigare. Bankboken delger att grunden i bankens verksamhet sedan start har varit kanalisering, som innebär att banken alltså ger människor möjlighet att låna pengar från dem mot en avgift. Det är högst troligt att bankväsendet kommer att fortsätta att ha kanalisering som den mest centrala delen i verksamheten.

Bankboken tar även upp och skildrar bankväsendets betydelse för samhället, och visar på det starka beroendet som vi har till bankerna idag. Allt från enskilda individers ekonomi till länder och hela den globala världsekonomin är uppbyggd kring bankernas existens, de stimulerar ekonomin och bidrar till dess tillväxt.

Språkkunskap inom ekonomi och finans

Bankboken är lite av en kunskapsbank för den som vill lära sig mer om bankväsendet. Här delges både vanliga och mindre vanliga uttryck och begrepp som används inom bankorganisationen. För den som inte arbetar eller har större insyn i hur en bank fungerar kan dessa ord och begrepp vara svåra att förstå och ta till sig, men bankboken har gjort det enkelt att förstå. Om du är en student som funderar på att arbeta inom bank och finans i framtiden är det väl värt att ta sig tid att nörda ner sig lite extra i dessa sidor. Det är även bra för dig som vill ha lite extra koll och kunskap när du har kontakt med din egen bank. Förutom uttryck och begrepp kan du även få fördjupade kunskaper när det kommer till bankens riskhantering, alltså hur de gör bedömningar vid utlåning av pengar till privatpersoner och företag men även hur de arbetar för att sprida sina risker och upprätthålla stabilitet och trygghet i bankorganisationen. Boken berör även ämnen som rapporteringskrav och själva utformandet av banken samt administration och det dagliga arbetet.

Framtida utmaningar för bankorganisationen

I boken finner du även insikter och resonemang om framtiden och får en djupare förståelse kring de utmaningar som dagens banker har idag men även står inför. Digitaliseringen är ett faktum och ur den nya tekniken uppstår många möjligheter för privatpersoner och företag att hantera sin ekonomi på andra sätt än tidigare. Med allt från smarta tjänster som hjälper människor att spara pengar till tjänster som tillgängliggör aktieinvesteringar eller sänkt ränta. I och med den framväxande digitaliseringen ställs främst de traditionella bankerna inför stora och kostsamma förändringar när användare ställer allt högre krav på tillgänglighet och användarvänliga tjänster. Det har öppnat upp för nya banker att ta plats på marknaden, de så kallade fintech bankerna. I bankboken resoneras det kring dessa nya banker och hur de traditionella bankerna kommer att mäta sig med dem.

Informationstung men lättläst

Bankboken med sina 176 sidor är skriven av författarna Rebecca Söderström, Viktor Elliot och Anna-Karin Stockenstrand. En häftad upplaga av boken utgavs under 2019 av bokförlaget studentlitteratur och finns att köpa både i bokhandeln och på nätet. Boken är överlag relativt lättläst men kan i perioder upplevas som informationstung. Men den är skriven på ett sätt som gör det enkelt att ta till sig informationen i boken, det är mycket tack vare det målande och förklarande språkbruket. Boken är perfekt för dig som vill djupdyka och lära dig mer om banken från då, nu och framtiden. 


 


Medelbetyg:
Betygsätt:
Bok recensioner av Bankboken :