bokrecensioner boktips

Ofri

Författare: Gunilla Boethius
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kärlek
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789146228998


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
"Jag tror inte på kärleken"
"Vad tror du på?"
"Kroppens lust"

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ofri :
2020-08-10 12:04
Tidigt sjuttiotal i Stockholm. Den unga idealistiska akademikern Anna får jobb på en fackförbundstidning och förvånas över hur undfallande facket är mot arbetsgivare och stat. När den tuffa och karismatiske stenarbetaren Bengt blir vice ordförande förväntar sig Anna nya vindar, dessutom blir hon kär i honom. De inleder ett stormigt sexuellt förhållande men deras olika erfarenheter och klassbakgrund ställer till det för dem. När Bengt blir ihop med en annan kvinna håller Anna på att förgås av svartsjuka. Hon känner sig dubbelt sviken då Bengt också anammar facktopparnas försiktiga hållning gentemot deras motparter. Men ändå, det var han som väckte Anna sexuellt och attraktionen finns kvar...

En traditionell kärlekshistoria mellan två sinsemellan helt olika personer som "drabbas" av en passion de varken kan motstå eller hantera. Undrar om detta fenomen är lika vanligt i verkligheten som i litteratur och film? Och kvinnor lär jag aldrig förstå, hur kan en vuxen kvinna som Anna lida av en så förtärande svartsjuka att hon missköter jobbet och drivs till självmordets gräns? För en man som bär sig illa åt mot henne och hon aldrig kommer att kunna lita på?
Boken är lättläst med mycket dialog och ger en intressant bild av hur fackföreningar fungerade för 50 år sedan. Idag är facket en maktfaktor och var i än högre grad för 20-30 år sedan. Men i boken framställs den som ett pampvälde utan vare sig makt eller omtanke om medlemmarna. Något vi har glömt idag är den hårda konflikten inom dåtidens arbetarrörelse, den mellan kommunister och socialdemokrater där radikala företrädare för jobbarna sågs som ett större hot än arbetsgivare och borgare. Men författaren är också tydlig med de eländiga förhållanden som rådde på många arbetsplatser och hennes politiska hemvist är uppenbar.

Vi låter Bengt sammanfatta sin filosofi:
"Jag tror inte på kärleken"
"Vad tror du på?"
"Kroppens lust"
Betyg 4
Liknande böcker:
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley