bokrecensioner boktips

Avalons Dimmor

Författare: Marion Zimmer Bradley
Genre: Fantasy
Ämnesord: religion, historia, kärlek, kultur, spänning, äventyr, arthursagan
Utgivningsår: 1987
ISBN: 0785787135


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En spännande, sagoskimrande roman om den legendomspunna riddartiden och kvinnorna kring kung Arthurs tron. En blodfull, stundtals kuslig läsning om kampen mellan drakbaneret och korset, om våld och lusta, om trolldom och kärlekens makt. Här berättat ur Arthur systers perspektiv, hon som kallats Morgaine Le Fey, Morgaine av älvorna. Hon som blev sin brors värsta fiende...

Utdrag ur boken:
''Det var från Avalon du fick det heliga svärdet och det var på Avalons ö du svor en dyr och helig ed att bevara och skydda de heliga mysterierna! Och nu har du transformerat mysteriernas svärd till ett dödens kors, en galge åt de döda! Och nu har jag kommit hit för att avkräva dig det heliga svärdet Excalibur, som du varit förmäten nog att tvinga i tjänst hos din Kristus!''

''Vad bryr jag mig om Gudinnan?'' sade Arthur och grep hårdare om Exaliburs fäste. ''Jag såg henne i ditt ansikte, men du vände dig bort, och när Gudinnan avvisade mig sökte jag mig till en annan gud...''

Medelbetyg: 4 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Avalons Dimmor :
2004-11-18 10:53
I medeltida versioner av arthursagan utmålades Morgaine som en illvillig maktgalen häxa - under denna tid då det ansågs fel av kvinnor att alls vilja ha makt. Marion Zimmer Bradley återknyter Morgaine till sagans forntida ursprung, då Morgainekaraktären var gudinnan Morrigan, när hon var älvornas drottning.
Jag har hört många gudinnedyrkare och wiccaner hävda att denna roman hjälpte dem att finna sin tro. Romanen är en idéroman som ger ett nyhedniskt perspektiv på myter, legender och på historien om hur Britannien kristnades.
Betyg 5
2004-12-24 00:26
En intressant infallsvinkel på Arthursagan. Denna version ter sig dessutom betydligt mer rimlig än många andra. Dock är den på tok för lång. Hälften hade varit nog så hade man kanske sluppit alla sega avsnitt.
Betyg 3
2005-01-10 17:12
mycket bra och intressant. Skönt att Morgaine framställs som kvinna och inte elak trollpacka - som vanligt är. Håller med föregående talare om att denna känns mest rimlig - iaf av de jag läst.
Betyg 5
2005-07-23 22:00
Intressant bok, men tyvärr känns den för lång. Det blir segt och den fängslar aldrig mig. Synd, för det hade kunnat bli så bra!
Betyg 3
2006-04-06 20:39
Riktigt fängslande och fascinerande, men bitvis inte övertygande. Ändå en fantastiskt bra bok.
Betyg 5
2006-05-18 11:07
Väldigt intressant och bra bok ur en annan synvinkel än man är van vid.
Fascinerande och underbar....
Betyg 4
2006-10-19 21:45
En annorlunda vinkling av legenden om kung Arthur, denna gången berättat ur kvinnligt perspektiv. En betydligt mer sympatisk och mänsklig beskrivning av Morgaine, som fängslade och fascinerade mig. Jag tyckte mycket om stämningen som byggs upp, känslan av mystik och okända makter. För mig var boken inte för lång, och jag hittade inga sega partier, men jag kan tänka mig att om man har lite svårt för wicca-traditioner och liknande, då tröttnar man lätt. Annars är det en fantastisk saga, livfullt och fängslande berättat. Vansinnigt intressant som fundering kring hur man kan ha levt på den tiden.
Betyg 4
2010-07-18 19:19
Helt okej bok, jag brukar inte ha ngt emot lite längre böcker, men den här fångade inte riktigt mitt intresse. Helt okej, en 3 är den iaf värd.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Avalons Dimmor
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Samma Författare: