bokrecensioner boktips

Marianne i Mesopotamien

Författare: Astrid Estberg
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, kultur, spänning, äventyr, arkeologi, 1950-tal, irak, egypten
Utgivningsår: 1954
ISBN: 9788726041590


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den unga svenskan Marianne har fått tjänsten som sekreterare hos professor Lamon, arkeolog. Under utgrävningarna i Khorsabad anar hon plötsligt oråd. Det enda hon vet säkert är att en röd påfågelsstatyett hon fått med sig från Alexandrias basarer är inblandad. Statyetten, en gudasymbol i yazidisk djävulsdyrkan, sägs bringa olycka. Marianne är dock inte rädd för egen del. Borde hon vara det? Det visar sig snart att mannen som sålde den till henne är spårlöst försvunnen ...
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Marianne i Mesopotamien :
2020-07-15 13:34
Jag tycker det är väldigt trevligt av förlaget Saga Egmont att släppa gamla, ganska okända verk på nytt för en ny, yngre samling läsare. Av en slump råkade jag hitta den här boken av Astrid Estberg (1911-1995), jag känner igen hennes namn sedan tidigare- men jag tror aldrig att jag förut har läst något av alla hennes publicerade verk. Tydligen författade hon ett dussin verk.
Det här är en mycket annorlunda, extremt välskriven äventyrsroman med den unga svenskan Marianne som hamnar som sekreterare åt professor Lamon under utgrävningar i Khorsabad, i femtiotalets Irak. Inte långt ifrån den by där djävulsdyrkarna bor. Mycket hinner hända innan boken är slut och fastän jag kanske inte hänger med hela tiden i bokens detaljerade historia så gör det inte så mycket. Boken är engagerande, spännande och med intressanta personporträtt. Jag vill absolut läsa fler böcker av Astrid Estberg!
Slutbetyg, en 4:a!
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Till Min Dotter
 M. Wollin
Jag hade så mycket
 T. Marstein
Härskaren
 S. Scarrow
Sherlock Holmér i Skrä..
 A. Conan Doyle
John Carter, krighsher..
 E. Burroughs
John Carter och gudarn..
 E. Burroughs