bokrecensioner boktips

Folkets skönhet

Författare: Merete Pryds Helle
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, historia, ungdom, misär, svek
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789174297546


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Folkets skönhet :
2020-02-12 17:03
Danmark 1940-tal. Langeland är en långsmal ö mellan Lolland och Fyn. Gårdarna är små, inkomsterna ännu mindre men barnen är många. Här bor Marie med sina föräldrar och många syskon. Hennes far är takläggare, hennes mor är gravid. Marie får ta ett stort ansvar och tacken är ofta en örfil eller en utskällning. Livet är hårt för alla men mest för unga flickor som inte får vara trygga ens i det egna hemmet. Men Marie har tur, hon kommer bort då hon skickas ut för att arbeta, samtidigt som den unge elektrikern Otto blir förälskad i henne. Han är nästan lika fattig som hon men får möjlighet att studera och lära ett yrke. De gifter sig, han stiger i graderna och så småningom återfinner vi paret i egen villa i en förort till Köpenhamn. Marie har det bra, två barn och en välbärgad och rejäl man som bara slår henne lite då och då. Men Marie har svårt att finna sig tillrätta som hemmafru och skuggorna från det förflutna påverkar henne mer än hon själv förstår...

All ni som gillar böcker som 1793, Mary av Aris Fioretos, Ljuset vi inte ser, Kajsa Kettus Barnmorskan och andra eländesskildringar, ni ska genast kasta er över denna bok. (Rean börjar ju snart) För här är det eländesporr från början till slut och författaren sparar inte på krutet. Övergrepp, incest, barnmisshandel, djurplågeri, missfall, självmord, sjukdomar, lyteskomik, mobbning, olyckor och död. Hon har även fått med några mord, ett tydligt och några antydda. Man kan nästan tro att hon suttit och prickat av på listan över mänskligt elände för att inte missa något. Följdaktligen är boken en bestseller i Danmark och har vunnit flera priser. Vad är det egentligen i vår tid som gör att författare, läsare och kritiker är så fascinerande av elände? Har vi det för bra?
Värst av allt, (eller bäst?) är att boken är självbiografisk. Merete är själv med i boken och hon berättar sin mors och mormors historia. Händelserna utspelas i mitten av 1900-talet men det känns som om det var minst 100 år tidigare, så råa, våldsamma och känslolösa som människorna är. Männen super, slåss och begår övergrepp, men är ändå de som är toleranta, vidsynta och visar svaghet. Kvinnorna däremot, de sviker hela tiden. De sviker sina döttrar, sina systrar, varandra och inte minst sig själva. Ytligt sett är kvinnorna offer men som läsare undrar jag vilket som skadat Marie mest, männens övergrepp eller moderns likgiltighet?
Betyg 2
Liknande böcker:
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Till Min Dotter
 M. Wollin
Jag hade så mycket
 T. Marstein