bokrecensioner boktips

Skrattet och glömskans bok

Författare: Milan Kundera
Genre: Roman
Ämnesord: politik, humor, historia, kärlek, kultur
ISBN: 9100575755


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den unga kvinnan Tamina jobbar som servitris i väst efter att hon flytt från sin hemstad Prag tillsammans med sin man. När han dör kan Tamina inte ens återvända för att hämta deras kärleksbrev och böckerna där hon skrivit ner deras tioåriga historia.
Hon kämpar för att minnas sin man och deras kärlek, men utan böckerna blir bilderna suddiga och ju mer hon anstränger sig att minnas hans ansikte desto mer påminner han om andra. Böckerna och breven betyder och bär på nyckeln till hennes förflutna.
Kring Tamina vävs en rad berättelser om män och kvinnor som lever i en värld av förtryck och längtan, en värld där historien kan skrivas om över en natt, och kärleken lika gärna kan falla offer för politiska skeenden som personligt svek.

Utdrag ur boken:
”Människans kamp mot makten är minnets kamp mot glömskan.”
Medelbetyg: 4 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skrattet och glömskans bok :
2004-10-28 16:43
Skrattet och glömskans bok innehåller allt som allt sju delvis sammanhängande berättelser om livet i samhälle som kämpar med sitt förflutna. Med Prag som huvudsaklig skådeplats levandegör Kundera några människors livsöden i ett nation som kämpar med att på samma gång glömma och minnas sitt förflutna. Ett återkommande tema i boken utgörs av en händelse som påverkat tjeckernas nutida självbild högst påtagligt; nämligen Warszawapaktens intåg i Tjeckoslovakien år 1968. Genom att belysa denna händelse utifrån olika personers berättelser och perspektiv skapar Kundera en mycket mångsidig bild av en för Tjeckerna betydelsefull händelse. Jag tror likväl att det är mycket svårt för en icke-tjeck (eller åtminstone en person som aldrig levt under politiskt förtryck) att till fullo begripa och därmed värdera denna romans betydelse.

Vissa delar av romanen är tydligt självupplevda medan andra (förhoppningsvis) inte är det. På flera ställen i boken förekommer det erotiska redogörelser som för en del personer säkerligen kan uppfattas som förargelseväckande eller direkt anstötliga. Även om jag inte är av sådan åsikt tycker att dessa avsnitt känns malplacerade såtillvida att tillför berättelserna ytterst lite. Bokens enligt min mening starkaste skildring återfinns redan på första sidan där Milan Kundera berättar historien om när underhuggaren Clementis lånade ut sin pälsmössa till kommunistledaren Gottwald på en balkong i Prag en snöig vinterdag 1948. Längre fram då Clementis hamnat i onåd och avrättats suddades hans bild ut från fotot. Det enda som sedan blev kvar av Clementis var dennes mössa på Gottwalds huvud. Denna högst gripande inledning fångande snabbt mitt intresse men återstoden av romanen upplevde jag som mycket ojämn – ofta sövande beskrivningar även om det glimrade till emellanåt. Språket tycker jag påminner om JM. Coetzees.
Betyg 3
2005-02-16 23:14
stundvis helt underbar, stundvis makalös. ibland mindre.

sexualiteten och spänningen mellan människor kan troligtvis inte beskrivas på bättre sätt utan att det blir överflödigt, banalt, löjligt. kundera gör det med precission.

vissa delar känns mindre motiverade. bland det bästa jag läst om man tar boken för vad den är. mycket politik. och mycket förståelse av en sin tid.
Betyg 4
2008-01-07 08:40
En bok att minnas och läsa om!
Betyg 5
Liknande böcker:
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Lättklätt i Tryckkammaren
 K. Brunk Holmqvist
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett