bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Båt 370: Döden på mede..
 A. Björk
Dödgrävarna
 R. Barth

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRetro, en bok om hemdatorer och TV-spel

 
Författare: Martin Tobias Lithner
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789175690131
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Retro, en bok om hemdatorer och TV-spel :


ErikJohansson 2019-01-21 18:42
“Ångesten över vad man en gång haft, är oftast det som man först skaffar sig åter.” Så skriver Martin Tobias Lithner i förordet till sin bok ”Retro, en bok om hemdatorer och TV-spel”. I den här 100-sidor korta, eller långa – allt är relativt, boken från 2015 får de som växte upp under 80-talet en stor dos spelnostalgi, medan de som är äldre eller yngre kanske får en ökad förståelse och ett nyväckt intresse för retorspel. 

Spelande av olika slag tillhör vardagen i Sverige. Men det är egentligen inte länge sedan det bara var vartannat hem som hade en klumpig hemdator, som definitivt inte var till för att spela på, samt ett tv-spel som stod inne i vardagsrummet för att alla skulle få spela på det. Den här nostalgin beskrivs redan i början av boken och Lithner går igenom hela sex generationer av spelkonsoler, hemdatorer och spelen som spelades. Författaren är själv en stor spelentusiast som i dag samlar på spel och konsoler, och han beskriver bitterheten med att ha fått köpa tillbaka spelen som han minns från sin barndom – och för mycket dyrare pengar än vad han gav vid det första köptillfället.
 
Det här är en bok för alla som vill väcka den inre spelaren som somnande någon gång innan man klev in i vuxenlivet, eller för alla de som faktiskt har följt med utvecklingen. Från dess att det begav sig med NES och Amiga fram till dagens högprofilerade konsoler från Microsoft och Sony. 

Samtidigt är det dags för ytterligare en ny generation med spelkonsoler, vilket innebär att dagens Playstation 4 och Xbox One, som har dominerat på marknaden de senaste fyra åren, kommer att bli förlegade. Snart kommer även de att bli ett föremål för spelsamlare, och så fortsätter cirkeln.

Utvecklingen till dagens spel
Spelens utveckling går snabbt och det är kul att kunna titta tillbaka på det som har varit. Hur det har gått från max två spelare till att man kan spela med hundratals andra spelare på nätet. Internet har haft en stor betydelse och det är nu mera få spel som kan spelas utan uppkoppling. Onlinespelen, det vill säga spel som spelas direkt på nätet, har kommit att dominera och även dessa utvecklas och blir enklare att spela på. Det finns nu casinon där du kan spela utan konto och endast behöver ett BankID för att registrera dig. Detta har i sin tur bidragit till en säkrare spelmarknad och spelmiljö, vilket är två ämnen som har uppkommit av en snabbt utvecklande spelindustrin och som inte diskuterades lika ofta för 10 till 20 år sedan. 

Internet har samtidigt varit med och blåst liv till de gamla spelen. Det är mycket tack vare den nya tekniken som äldre spel har släppts i nyversioner och faktiskt överlevt och följt med till de nya generationerna spelkonsoler och tekniker. Nintendos spelserie Super Mario är bara ett exempel på spel som har överlevt och som fortsätter att anpassa sig efter dagens krav. 

Lithner tar med sig läsaren in i en rolig djupdykning i spelens värld. Det här är den första boken av sammanlagt sex faktaböcker.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Retro, en bok om hemdatorer och TV-spel


  Köp boken som film på cdon: