bokrecensioner boktips

Spegeln

Författare: Jenny Berthelius
Genre: Thriller
Ämnesord: spänning, dubbelgångare
Utgivningsår: 1982
ISBN: 9129558190


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Julia Berens, som vistats länge i USA, stöter på Kastrup samman med Vera Kruuse som är på väg till Frankrike. Vera glömmer sin plånbok med ID-kort, körkort, visitkort och en summa pengar i svenska sedlar. Julia, som inte ens har råd att ta sig över till Sverige, ”lånar” ur plånboken.
I Malmö har hon ingenstans att ta vägen, varför hon inte kan motstå frestelsen att ta en taxi till den adress som står på visitkorten. Hon kommer till en villa utanför stan. Det är vårvinter och kallt. Några lampor lyser, en bil står parkerad på tomten, men ingenting tycks röra sig i huset. Julia tar sig tveksamt in med hjälp av reservnyckeln. Villan är, som hon hoppats, tom. Några lampor lyser konstant, andra tänds och släcks vid olika tider på dygnet. Det är varmt och skönt, Julia tar ett bad och äter av konserver som finns. Hon börjar leva ett skuggliv i Veras villa. Det kommer vare sig post eller tidningar, och telefonen ringer sällan.
Julia börjar mer och mer leva sig in i rollen som Vera, hon börjar använda hennes kläder och läser hennes dagböcker, tittar i fotoalbum. Redan på Kastrup såg hon likheten mellan sig och Vera.
När pengarna är slut vågar sig Julia en kväll till en bankomat- hon har hittat Veras kort och koder både för bankomat och bensin. Hon bär nu öppet Veras kläder, använder bilen och rör sig allt djärvare. Ingenting händer, och hon invaggas i ett slags falsk säkerhet, samtidigt som hon mer och mer identifierar sig med Vera. Den enda skuggan på hennes himmel är att hon vet att Vera förr eller senare måste komma tillbaka…

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Spegeln :
2017-01-21 20:47
Åter igen en riktigt bra och spännande bladvändare av Jenny Berthelius. Kanske hennes mest spännande bok faktiskt. Jag gillar den psykologiska spänningen, maktkampen som utspelas mellan Julia och Vera.
Ett litet minus för slutet. Även om jag uppskattar slut som inte är förutsägbara, och här blev det verkligen en tvist på slutet- så hade jag ändå önskat ett lyckligare slut. Men livet är inte alltid lyckligt, och kanske blev det mer realistiskt så här.
En stark 4:a får boken i betyg av mig. Kan varmt rekommendera den här samt andra deckare av Jenny Berthelius!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Spegeln
Liknande böcker:
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund
Dödsdansen
 M. Grund
Blickfångarna
 M. Kallentoft
Öster om avgrunden
 T. Engström
Mirakelkammaren
 A. Kim
Samanthas svåra val
 K. Daniel
Ond tro
 A. Bailey
Vad hände med Barry?
 J. Lowery Nixon