bokrecensioner boktips

Fruktans tid

Författare: Set Mattsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: mord, historia, spänning
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789187031335


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Malmö, maj 1948. En kvinna hittas mördad i en tom lagerlokal i hamnen. Den brutalt misshandlade kroppen har hunnit förruttna och det dröjer ett par dagar innan hon kan identifieras.

Strax efteråt inträffar ett dramatiskt självmord på polishuset som väcker kårens bestörtning. Kriminalöverkonstapel Douglas Palm befinner sig snart i en snårig utredning där frågorna hopas. Under en lång och het sommar följer Palm och hans män spår som leder dem till fruktade nazister och hemliga organisationer som rör sig bland stadens skuggor.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fruktans tid :
2016-12-26 13:02
Detta är Mattssons tredje och sista bok i trilogin om kriminalöverkonstapel Palm i 1940-talets Malmö. Jag tycker att detta är den bästa boken i serien. Den är väl komponerad och spännande och har ett lugnt och fint språk.
Boken börjar med ett bestialiskt mord på en ung dam, förgrenar sig till olika delar i Malmö, och handlar mycket om själva Polismyndigheten i staden. Allt vävs på slutet ihop och över det hela svävar hela tiden ett mörkt moln, nazismen i Sverige under efterkrigstiden.
Miljöskildringen är som vanligt ypperlig, om man är inbiten Malmöbo. Emellanåt blir detaljrikedomen på gatorna i Malmö lite för påträngande och författaren förlorar sig emellanåt till att mer beskriva gatorna i Malmö på 1940-talet än att följa händelserna. Det är en mycket liten kritik på en för övrigt utmärkt bok!
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström