bokrecensioner boktips

Svekets Offer

Författare: Set Mattsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: depression, politik, mord, historia, spänning
Utgivningsår: 2013


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vintern 1946. En ung kvinna skjuts ihjäl i sitt hem i Malmö samtidigt som stadens invånare förbereder nyårsfirandet. Jakten på mördaren når sin kulmen under nyårsnatten då det också bryter ut häftiga kravaller i stadens centrum.

Kriminalöverkonstapel Douglas Palm leder polisens febrila arbete denna natt, och trots att mördaren slutligen grips är utredningen full av frågetecken. Några månader senare upptäcks ett drunknat spädbarn i Pildammsparken och allt ställs på sin spets.

Set Mattsson gjorde 2012 en uppmärksammad debut med den kritikerrosade deckaren Ondskans pris. Svekets offer är den andra fristående delen i trilogin om kriminalöverkonstapel Douglas Palm vid Malmöpolisen. Intrigen är tät och laddad samtidigt som Set Mattsson på ett levande och trovärdigt sätt skildrar ett kontrastfyllt Sverige i skuggan av kriget.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svekets Offer :
2016-08-24 12:32
Detta är den fristående fortsättningen på Ondskans Pris.
Boken är tidvis spännande och intressant, även om jag tycker att förloppet är lite osammanhängande och hoppande.
Miljöbeskrivningen från 1940-talets Malmö är otrolig. Man skulle nästan kunnat tro att Set Mattsson satt sig i en tidsmaskin och åkt tillbaka 75 år. För en historieintresserad Malmöbo, så måste det vara en guldgruva.
Jag hade glädje av boken och den gav en stunds skön avkoppling. Trots allt tror jag att man bör vara från Malmö, för att uppskatta boken till fullo.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström