bokrecensioner boktips

Ondskans pris

Författare: Set Mattsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, mord, historia, spänning
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789186297954


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Spännande kriminalroman som bygger på verkliga händelser i 1940-talets Malmö!Våren 1945 ligger Europa i ruiner. Till Malmö anländer tiotusentals flyktingar som på olika sätt har drabbats av ondskan i de nazistiska förintelselägren. Den svenska folkhemsidyllen öppnar famnen för dem, men även här lurar ondskan. Ett mord på en polsk flykting utlöser ett händelseförlopp som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser.Debuterande författaren Set Mattsson har skrivit en kriminalroman utöver det vanliga. Med Ondskans pris levererar han en suggestiv historia som bygger på verkliga händelser i 40-talets Malmö.Huvudintrigen kompletteras med parallellhandlingar som bidrar till att fördjupa bilden av ett Malmö som redan i mitten av 1940-talet var en stad med stora sociala skillnader och stor invandring. Ondskans pris präglas av trovärdiga och fascinerande kunskaper om svensk historia, starka personporträtt och fantastiska miljöskildringar.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ondskans pris :
2016-02-25 08:40
En bok med mycket atmosfär och en fantastisk miljöbeskrivning av 1940-talets Malmö.
Boken handlar om flyktingströmmen till Malmö under och efter andra världskrigets slut 1945. Mängder av av människor, som har upplevt fruktansvärda saker i koncentrationslägren i Tyskland.
I Malmö finns kriminalöverkonstapel Palm, som får ta sig an ett mord på flyktingförläggningen på slottet Malmöhus. Mordet påverkar Palm på många sätt, både på arbetet och i hemmet.
Emellanåt är miljöbeskrivningen viktigare för författaren är händelseförloppet. Historien går på tomgång när Mattsson beskriver alla gator och gränder i Malmö år 1945.
En eloge till författaren för ett stort grundarbete i boken och jag ser fram emot att få läsa se övriga böckerna i serien.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken