bokrecensioner boktips

Sinuhe Egyptiern

Författare: Mika Waltari
Genre:


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I landsflykt på sin ålders dagar, skriver den egyptiske läkaren Sinuhe ned historien om sitt spännande liv. Han har upplevat allt som finns att se och uppleva i den värld han känner - i Babylonien, i Syrien, hos bettiterna, på det sällsamma Kreta och i sitt hemland, faraonernas rike. Han har varit livläkare åt den fallandesjuke farao Echnaton och spion åt den oförliknelige härföraren Horemheb. Han har upplevat många kvinnor, men två minns han framförallt: den kretensiska prinsessan Minea och krogflickan Merit från Tebes hamn. Genom otaliga minnen av äventyr, sorger och fröjder strövar Sinuhes tankar, och ur hans femton papyrusböcker stiger fram det livslevande självporträttet av en ungdomligt dåraktig klarögd, nyfiken, blodfull och varmhjärtad man.

Starka färger, osminkad realism och befriande humor gör Waltaris klassiska roman till en storslagen och oemotståndligt medryckande berättelse

Utdrag ur boken:
"Allt jag äger är nu ditt, Nefernefernefer, allt är ditt, till och med kläderna jag bär är dina. Låt oss alltså äta och dricka och förlusta oss med varandra denna dag, ty om morgondagen vet ingen något på förhand."
Hon tog pappret och lade det likgiltigt i ett skrin av ebenholts och sade: "Jag är mycket ledsen Sinuhe, men jag märkte just att mitt månatliga besvär har börjat, och därför kan du inte komma mig när som jag ville. Därför är det bättre att du går och låter rena mig som det är föreskrivet, ty mitt huvud känns tungt och det värker i mitt liv. En annan dag kan du återvända, och då skall du få vad du önskar."
Jag såg på henne med död i mitt bröst och kunde intet säga. Hon blev otålig och stampade i golvet och sade: "Gå din väg, ty jag har bråttom." Då jag ville röra vid henne sade hon: "Söla icke målningen i mitt ansikte."

Medelbetyg: 4 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sinuhe Egyptiern :
2003-11-17 16:21
En intressant berättelse om Sinuhe. Hans liv och uppväxt i Egypten. Från det han hittades i vassen tills han blir en kunglig huvudskålsborrare.
Intressant är att författaren Mika Waltari anses som den som har beskrivit livet i Egypten allra bäst.
Betyg 4
2005-08-05 15:34
Sinuhe egyptiern är den internationellt mest kända finländska romanen. Redan detta ser jag som en fullgod orsak att läsa den.
Temat är godhet och ondska. Författaren kommer fram till att den goda kan göra ont och den onda gott. Ingen är alltigenom likadan. Dessa och andra tankar om livet ( är det värt att leva? ) gör boken fascinerande.
Trots att boken ofta är spännande är den litet för utdragen, man hinner ibland tröttna på allt elände som beskrivs.
Det är alltid intressant att lära sig mer om hur man levde för länge sedan, långt borta. Det som också gör boken läsvärd är att den är skriven så som jag tror att en livstrött egyptisk läkare på 1300-talet f.Kr skulle ha skrivit.
Betyg 4
2005-08-05 17:25
Jag har lite svårt för hans böcker. Som hos vissa andra finlandssvenska författare (t.ex. de romaner Björn Landström skrev innan han målade sina böcker om skepp), är språket precist men tråkigt , handlingen gränsande till realistisk. Man skulle tro att det är en gammal professor i egyptiologi som suttit i sitt dammiga bibliotek och skrivit. Men miljön gör att bl.a. Sinuhe är en läsvärd bok trots allt.
Betyg 3
2012-01-09 23:40
En bok jag läser med 4-5 års intervall, och varje gång jag läst sista raden överväger jag att läsa om den igen. Detta är den enda bok som berört mej på djupet - och jag menar det! Ett fullkomligt mästerverk i en fantastisk översättning - språket är som man kan föreställa sej att en levnadshistoria från den tiden är skriven med en del gamla, men inte särskilt svåra, ord och uttryck. Den är absolut inte torr, krånglig och svårläst! Den är också väldigt rolig och om man gillar retorik och bakvänd logik är den en källa att ösa ur.
Man får inte glömma att den är skriven under andra världskriget och är, men behöver absolut inte läsas som, en politisk roman. Hur människan gör skada även om uppsåtet är gott, att dom fattiga alltid är förlorare, att krig bara gynnar dom besuttna.
Märkligt nog lär det vara den mest sålda översatta skönlitterära boken i USA innan "Rosens Namn" (en annan historisk roman), men låt inte det avskräcka!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sinuhe Egyptiern
Liknande böcker:
Närheten
 K. Kitamura
Bergens stjärnor
 J. Moyes
Spöktåget
 J. Björnstjerna
Rymdskeppet
 J. Björnstjerna
Förvillande lik
 K. Genberg
Molnbullar
 B. Heena
Fader vår
 I. Edelfeldt
Mumiens återkomst
 J. Björnstjerna
Samma Författare: