bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Gåvan
Liknande böcker:
Solnedgång och andra n..
 I. Babel
Noveller för Världens..
 I. Edelfeldt
Huset Araucaima
 A. Mutis
Mannen på vinden och a..
 O. Wikström
En dåres anteckningar
 N. Gogol
Den gula tapeten
 C. Perkins Gilman
Berättelser från vår gata
 N. Mahfouz
Att titta ut genom fön..
 O. Pamuk
Sista dagen av ensamhet
 P. Jaskoviak
Dublinbor
 J. Joyce

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBli som folk

 
Författare: Stina Stoor
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789113066547
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Bli som folk består av nio noveller som alla utspelar sig i gränstrakterna mellan samtid och dåtid, barndom och vuxenlandskap. Flickor försöker bli fulländade, pojkar måste bli män. Och så beskaffenhetens alla gåtor.

Där är Sandra som säger sig också ha gömt ett lik. Där är a Gun med sin älskare, och sedan barnbarnet hans, som tar över Zündappen och kanske mer än så. Och där är Fresias pappa som har vitt pannband och gärna jämför fingrar och tår. Och vad gör en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage? Vem gör de riktiga björnspåren i dikesleran? Vad händer egentligen under brunnslocket?

Det är berättelser med skarp detaljrikedom och suggestiva bilder om ett Västerbotten som håller på att förändras. Bli som folk rör sig längs stigar som stora författare har beträtt förr - men Stina Stoor för oss med sin särpräglade debut mot platser där vi aldrig tidigare har varit.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bli som folk :


Arne 2016-12-02 21:14
Stina Stoor är en av de mest hypade svenska författarna nu och jag hade höga förväntningar när jag läste hennes novellsamling Bli som folk i våras. Men blev besviken, hade hoppats på lite modern glesbygdsrealism men fick svulstig och ekvilibristisk glesbygdsexotism. En perfekt flirt med kultureliten på storstadsredaktionerna, en taktik som ledde direkt till nomineringar och priser.

Ojura är den i särklass bästa novellen i boken! Men små detaljer och enstaka ord målas bilden av en krossad familj där så uppenbart något (eller snarare någon) fattas. Stöttepelaren har gått bort och de andra hankar sig fram bäst det går trots att de är uppgivna och oförmögna att hantera situationen. Pappan växlar mellan glättighet och likgiltighet, Storasyster Anneli är arg på allt och alla och visar det med ständigt gormande. Och lillasyster Sandra tar på sig en medlarroll när hon inte flyr till naturen. De burleska inslagen lyckas aldrig dölja den bottenlösa tragiken.

Älskaren och Gäddan är också hyfsade noveller, klart läsvärda. Men för övrigt känns det som "titta på mig och mitt blommiga språk, visst är jag skicklig" Inställsam är det ord som kommer för mig, ska man skriva om sorg, utanförskap och ensamhet på landsbygden måste det förpackas snyggt... Country noir på norrländska.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bli som folk


  Köp boken som film på cdon: