bokrecensioner boktips

Sörja för de sina

Författare: Kristina Sandberg
Genre: Historisk roman
ISBN: 9789113047485


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Far ror, mor är rar. Är det så? Allt borde ju vara bra nu. Freden är här och maken Tomas har lyckats hålla sig nykter sedan hypnosbehandlingen hos professor Bjerre i början av kriget. Och har inte Maj gjort allt vad hon kan för att familjen ska ha det fint i den nya stora lägenheten som Tomas överraskat henne med? Det moderna köket och vardagsrummets parkettgolv. Och Paradiskullens störtande hoppbacke som brant fond från balkongen. Men här i sommarhusets ensamhet tycker hon sig höra svärmors steg i salongen, det är förstås inbillning, tant är ju död. De egna förlusterna vill Maj inte tänka på.

Maj är hemmafru under folkhemmets 40-och 50-tal då hemmafrun är ett eftertraktat ideal och det finns en strävan att betrakta det som ett viktigt yrke. Och hur Maj än försöker vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt, så väser en röst i henne att mor också är en orm. När tröttheten, rädslan och oron övermannar, kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen. De oklara kroppsliga symptomen, hur hon tappar i vikt och så yrseln som får benen att vika. Och trots att Tomas kämpar hårt med att avstå från alkoholen, och sköta firman som gått i arv i hans släkt, hänger misstanken om att han kanske börjat dricka igen som ett tungt orosmoln över Maj och familjen.

Det här är den andra delen i en romansvit som inleddes med Att föda ett barn, om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sörja för de sina :
2015-11-19 11:07
Gillar serien. Hade dock velat ha ännumer ingående tankar kring mannens drickande och kriget
Betyg 4
2016-03-06 09:31
Sörja för de sina, Kristina Sandberg Norstedts 2012


Allt borde vara bra, småbarnsåren är över, familjen flyttar in i nybyggd våning och Maj gläds verkligen över kylskåp, kallskafferi åt norr, elektrisk spis med ugn, dammsugare och ett separat bakbord som kan flyttas där man vill ha det.

Allt det här låter kanske lite nedlåtande, men det är långt ifrån min mening, betänk istället vilken skillnad för henne att få uppleva alla de här nymodigheterna i sin vardag, i hennes yrke som hemmafru. När man läser om Maj så måste man betänka i vilken tid hon levde, där det var viktigt att vara mor och maka, att ta ansvar för det praktiska, medan Tomas tog ansvar för det ekonomiska, ingen hade egentligen valt sina roller och det får Kristina Sandberg fram så bra, utan att värdera. Jag tänker, hur är det i vår tid, väljer vi? Vi kan men gör vi det?

Men med tiden smyger sig tankarna på Maj, kan man leva genom barnen, för att sedan kliva åt sidan och skapa sig ett eget liv och snart kommer hon av samhället att betraktas som en parasit, men det vet hon ännu inget om. Tomas då? Hans tankar kommer också fram, vad vill han, egentligen inte arbeta på sin fars firma, kanske har han velat något annat, men det är en säker inkomst och när äldsta brodern dör så måste företaget leva vidare, men vill han ha ansvaret?

Äktenskapet då, hur går det? De hankar sig fram, kanske inte med de varmaste känslor. Även om de inte alltid förstår varandra så växer de ihop. Tomas har hållit sig nykter, men Maj väntar på fallet, hon ängslas allmänt för mycket tycker Tomas och han önskar att hon kunde visa lite mer värme, Maj däremot önskar att Tomas delade med sig mer, inte försvinna i tystnad.

I den här delen får vi mer höra Tomas röst,lära känna honom lite mer, så samtidigt som vi får Majs tankar och vardagsbestyr, får vi också se henne utifrån, då genom Tomas och det gör det hela större och intressantare. Tomas blir mer verklig och inte bara en skuggfigur i hennes liv utan en egen människa. Allt det här är verklighet i 40-50-talets Sverige, en historieskildring som ligger nära, en tid i förändring och det kommer nya tider.

Nu har jag en del kvar, kommer jag att sakna Maj? Den frågan har författaren fått många gånger, och hon sa när hon var här på vårt bibliotek i Avesta att det slog stopp för henne i del tre och efter ett tag förstod hon att hon måste ta farväl av Maj och acceptera det innan hon kunde fortsätta. Fortsatte gjorde hon, och det ska även jag.
Betyg 4
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm