bokrecensioner boktips

Hägring

Författare: Oline Stig
Genre: Novell
Ämnesord: filosofi, hälsa, facebook
ISBN: 9789175890258


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den hyllade novellisten Oline Stigs berättelse Hägring bjuder på ett nutidsmysterium i ett sommarvarmt Sverige. Vi får möta Lars-Olov som under sommarveckorna upptas av de sedvanliga semestersysslorna, smårenoveringar på huset och sonens bröllop. Men hans tankar vandrar ständigt till den nyfunna Facebook-vännen Catrin som han smygchattar med så fort han får chansen. Lars-Olov är dock inte ensam om att fascineras av den hemlighetsfulla Catrin, och när så hon en dag plötsligt försvinner från chatten samlas en blandad skara för att ta reda på vart deras gemensamma vän egentligen tagit vägen och inte minst, vem hon egentligen

Utdrag ur boken:
lampkroken
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hägring :
2015-06-08 14:18
Förälskad eller fashination i en profil på facebook så skulle man kunna säga att Lars-Olovs situation är.
Det är lätt att bygga upp en profil som kanske inte helt motsvarar den förväntade verkligheten. Ålder och handikapp går att dölja på nätet och den man vill vara eller innerst inne är kan få leva ut.

Jag tyckte om den här novellen.
Betyg 4
2017-07-13 20:43
Jag säger det först som sist, ni som gillar våld, mord, eländesporr och dramatiska händelser kan sluta läsa här, denna utmärkta bok är inget för er! Men vi andra, vi som föredrar berättelser om vanliga människor i vardagliga situationer skildrade med empati, lågintensiv spänning och logiska slut, vi älskar boken. Hägring är en novellsamling av absolut högsta klass, det är ingen tillfällighet att Oline Stig har jämförts vid mästaren Alice Munro. Hennes förra novellsamling, Över Gränsen, var nästan lite otäck och handlade om personer som gick just över gränsen. Hägring är mer återhållsam men lågmäldheten i sig och de oväntade vändningarna kan vara nog så provokativt.

Bäst är titelnovellen, om en grupp äldre personer som fascineras av en ung kvinna på Facebook och kontakten med henne blir allt viktigare för dem. Men är hon den hon utger sig för, något som vi som har vänner på nätet kan relatera till...? Nästa mästerverk är Sarzano sul mare, om en medelålders kvinna som återvänder till den italienska ort där hon hade en intensiv och komplicerad kärlekshistoria i ungdomen. I Under en lycklig stjärna vänder författaren på begreppen och slutet är helt oväntat, en oförutsägbarhet som vi luttrade läsare inte är bortskämda med.

Summa summarum en helgjuten samling berättelser där författaren inte faller i den för novellister så vanliga fällan att först skriva obegripligt och sedan göra ett slut där allt hänger i luften! Istället finns här en logik i berättandet och en slutkläm där allt faller på plats, åtminstone ibland...
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hägring
Liknande böcker:
Brist
 A. Schulze
Huset Araucaima
 A. Mutis
Kärlek på data
 J. Berthelius
Horatio sparkins
 C. Dickens
Duellen
 A. Tjechov
Familjeliv och andra n..
 G. de Maupassant