bokrecensioner boktips

Hon går genom tavlan ut ur bilden

Författare: Johanna Nilsson
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, hälsa, psykologi, ungdom
ISBN: 9789143503005


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hanna och Karin är bästisar och hela sommaren har de lekt och byggt kojor i skogen. Men när höstterminen börjar förändras allt. Karin vill vara med de tuffa tjejerna -och det blir med ens alldeles tomt runt Hanna. På rasterna gömmer hon sig för att inte bli retad eller slagen; för att syskonen inte ska se ringen av ensamhet kring henne. Hanna fyller elva men ingen i klassen sjunger för henne. Hon fyller tolv och har inget kalas; vem skulle vilja komma hem till henne? Flera år senare finner vi Hanna på ett mentalsjukhus. Hon står vid fönstret och lutar sig mot världen utanför. Där finns froståkrarna, längtansvattnet och mörkerskogen, där finns människor, närhet, hud. Hon undrar hur kyssar smakar. Vill öppna fönstret och släppa in luft, här är det tungt att andas, själen får astma, dårskapen växer. Hon är fortfarande ung, här kan hon inte stanna. Tjugotreåriga Johanna Nilsson har skrivit en stark debutroman om mobbning och utanförskap.

Medelbetyg: 3,76 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hon går genom tavlan ut ur bilden :
2004-07-23 21:25
Wunderbar!
Betyg 4
2004-08-04 16:53
Starkt att kunna skriva om en svår uppväxt utan att förfalla till självömkan och klichéer. Mycket mer än en "bok om mobbning".
Betyg 4
2004-09-01 18:09
Bra och sorglig. Den första boken som jag läste av Johanna Nilsson. Hon skriver verkligen gripande. Och nära!
Betyg 3
2004-11-29 02:13
En bra och intressant bok som handlar om ett problem många upplever, (mobbning). Den är bättre än (Flickan som uppfann livet)
Betyg 4
2004-12-06 13:55
en fruktansvärd bok. Om att hamna utanför, bli hjälplöst förlorad i en värld där man måste vara vinnnare. Iskyla och stor värme. Otäckt att känna sin egen skuld i såna här sammanhang. Men en jättebra bok, utan tyck-synd-om-mig attityd. Läs den
Betyg 5
2006-06-17 14:23
Det här är en mycket stark bok som handlar om utanförskap. När jag läst ut boken blev jag så arg. Hur kan barn vara så elaka? Varför blundar andra människor för det som sker, istället för att göra något åt det? Hanna, bokens huvudperson är tio år och hennes bästa kompis heter Karin. Första gången vi får möta Hanna är hon äldre. Hon befinner sig på sjukhus efter flera självmordsförsök och försöker få ordning på sitt liv. Sjukhusavsnitten visar hur mobbningen satt djupa spår i henne.

När unga Hanna börjar skolan igen efter sommarlovet som hon har tillbringat tillsammans med Karin, förändras allt. Plötsligt vill Karin inte umgås med Hanna mer och de andra klasskamraterna behandlar henne som om hon vore osynlig. Rasterna tillbringar hon ensam, och när hon inte får höra hur äcklig och ful hon är, blir hon slagen eller ignorerad. Med i berättelsen finns också hennes trygga familj som Hanna gör allt för att de inget ska få veta. Syskonen får inte se att hon sitter ensam i matsalen eller går själv på rasterna. Författaren beskriver Hannas värld och situation på ett otroligt bra och verklighetstroget sätt. Det finns många starka avsnitt och ibland blir man tårögd när man tänker på att detta är vardagen för tusentals skolbarn.
Betyg 4
2007-04-02 22:24
En mycket stark bok! Väl värd att läsas. Något att bära med sig. Att vara barn är inte lätt.
Betyg 4
2007-10-23 21:00
En mycket gripande barndomsskildring! Jag ger den en stark fyra.
Betyg 4
2007-11-24 15:26
En känslostark bok om en flicka som hamnar utanför..
Betyg 4
2009-04-02 18:00
Jag tyckte att det var en helt okej bok, men ingen bok som jag skulle vilja läsa om igen. Men jag ger ett stort plus till författaren som beskrev känslorna så pass bra att man fick en känsla om hur det skulle kännas om man själv var i den situationen. Dock blev boken ibland lite långtråkig :/


Betyg 3
2009-12-14 09:54
En bitvis mycket gripande roman om hur mellanstadieflickan Hanna plötsligt blir klassens hackkyckling. Självklart är det synd om henne, och självklart blir man irriterad på alla vuxna som inte hjälper henne. Men vi vet redan detta.
För mig fungerar den bara ibland. Långa stycken blir för mig tråkiga, typiska barndomsskildringar som man sett och läst så många gånger förr. Det blir faktiskt lite tråkigt.
Jag är lika gammal som författaren och är uppväxt i samma stad. Det var såklart lite roligt att känna igen sig geografiskt och så.
Betyg 3
2010-04-08 17:35
En viktig bok om ett viktigt ämne. En stark berättelse om mobbning och ensamhet, sorglig och gripande.
Betyg 4
2010-08-11 17:47
Jag hade höga förväntningar på den här boken, och på det hela taget så tycker jag den var bra. Författaren har lyckats bra med personskildringarna. I slutet blev jag dock lite trött på den och skyndade mig att läsa ut den... En sak som jag störde mig lite på var vissa detaljer eller beskrivningar som inte hängde ihop riktigt. Inte för att de hade någon särskild betydelse för handlingen, det kändes bara som onödiga slarvfel.
Betyg 3
2011-06-23 16:26
Ja alltså, författaren sätter in läsaren ganska bra i själva situationen och det hela kändes väldigt sorgligt och jag mådde i vissa stunder själv psykiskt dåligt.
Det var inte som en vanlig bok om mobbning utan den kändes mer verklighetstrogen, jag tror att många författare som skriver sådana här böcker gör misstaget att försköna vissa händelser och alltid komma med ett jättelyckligt slut där barnet får vara en i gänget.
Jag vet inte riktigt varför men den här boken berörde mig otroligt mycket.
Betyg 4
2011-10-04 12:45
Recension av Johanna Nilssons roman Hon går ut genom tavlan ut ur bilden

Boken är utgiven på Pocketförlagen (2011) och innehåller 296 sidor.

Johanna Nilsson, född 1973, är uppvuxen i Borlänge men bor numera i Stockholm. Hon debuterade som författare med den denna delvis självbiografiska roman 1996. Och har därefter skrivit flera romaner och barn- och ungdomsböcker. Johanna Nilsson har mottagit ett flertal priser för sina böcker och är en flitigt anlitad föreläsare och skribent. Hon skriver även spänningslitteratur under pseudonymen Amanda Lind. Läs mer om Johanna på www.nilssonlind.com
Källa: Pocketförlaget

Handling: När vi först får träffa Hanna är det sommarlov innan femman börjar. Hon är en glad och lycklig tjej som leker med sin bästa kompis Karin. När skolan börjar igen efter sommarlovet förändras allt. Karin vill vara med de tuffa tjejerna och Hanna blir utanför. Klassen utesluter och mobbar henne och hon drar sig undan på rasterna. Hon mår sämre och sämre och gömmer sig för att inte hennes storebror Andreas och lillasyster Emma ska se att hon blir retad och är ensam. Hennes mamma undrar varför hon inte leker med Karin längre, men tar aldrig reda på vad som hänt och hur Hanna egentligen mår och har det i skolan. Hanna har lätt för att lära och klara alla prov bra. Men det leder bara till att hon blir kallad plugghäst. Som tur så bryr sig Hanna inte om det utan fortsätter göra bra resultat. Så här kommer det att vara både i femman och i sexan, det är de åren som vi får följa Hanna och hennes klasskamrater. Tjejerna och killarna börjar få intresse för varandra och frågar chans och gör listor på hur populär man är. Hanna hamnar alltid längst ner på killarnas lista. Ibland blir hon bjuden på någons födelsedagsfest, men det slutar alltid på ett tragiskt sätt, hon är även där utanför. Ofta blir hon inte bjuden alls. Parallellt med händelserna i mellanstadiet får vi även följa en något äldre Hanna som vistas på en psykiatrisk klinik.

En mycket tragisk, men vackert skriven roman som delvis är en självbiografisk historia om mobbing och utanförskap. Romanen är stark berör mig mycket och jag Jag mådde ganska dåligt när jag läste den. Det var jobbigt att ta in allt tragiskt som Hanna fick vara med om. Från att varit ett vanlig glad tjej till att helt plötsligt bli mobbad och utanför. Hur elaka barn kan vara mot varandra och de vuxna som hellre blundar för problemet istället för att ta tag i det. Johanna Nilsson har skildrat det på ett suveränt och känslosamt sätt. Texten är vemodig hela vägen och det finns nog inte många glädjestunder i berättelsen. Romanen talade för sig själv och jag tog till mig all den sorg och bedrövelse som fanns och som lilla Hanna fick bära på. En viktig bok som både mellanstadieelever och personal som arbetar med barn bör ta del av.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-10-04 (102) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5
2012-07-30 17:59
En otroligt sorglig och välskriven bok. Jag blev otroligt berörd och fick verkligen ont i magen under vissa delar. Författaren har verkligen lyckats fånga känslan, jag låg flera kvällar och tänkte på min egen mellanstadietid efter att ha läst boken. Rekommenderas! En stark fyra.
Betyg 5
2016-07-25 12:18

Den här boken lämnade mig med en bitter eftersmak. Till den grad att jag kan anse att den gör mer skada än nytta som exempelvis klassbok, ifall inte läraren klarar av att föra en saklig diskussion kring ämnet.

För tyvärr klarar inte författaren av det.

Författaren ger en klar och tydlig bild av Hanna i egenskap av mobbningsoffer, och det är en bild som är obehaglig och väcker starka känslor hos mig och säkert andra läsare. Så långt är allting väl skrivet. Men dessvärre är inte författaren lika intresserad av att ge en bild av Hanna som förövare.
För är hon verkligen alldeles oskyldig? Hur behandlar hon exempelvis Katarina? Hur beskriver hon en företeelse när andra i klassen gör det, och sedan när hon själv gör samma sak?

Dessa stycken nämns bara i förbigående, oftast endast i någon mening eller så. Detta medan offer-aspekten tar upp resten av boken. Ändå kan vi utifrån boken urskilja att Hanna har varit en del av Katarinas mobbningsproblem i flera år, även innan historien tar sin början, och att hon inte tvekar över att vara det igen när hon ser personliga fördelar i det.
Jag ser två problem med det.
1) Det gör att hela boken tappar i trovärdighet, och sympatin för huvudpersonen får en bitter smak av självrättfärdigande.
2) Det sänder signalen att en huvudpersonen alltid har rätt, och eftersom vi alla är huvudpersoner i våra egna liv – har vi alltid rätt då? Kan vi släta över vårt eget ansvar, samtidigt som vi hårt dömer andra? X är alltid oskyldig. X är det alltid synd om. Därför kan X göra vad X vill?

Hade författaren klarat av att föra dessa diskussioner hade boken varit bra. Det hade gett en djupare syn på de strukturer som kan finnas i en klass, för väldigt många har genom livet varit både offer och förövare i dessa frågor. Det hade kunnat sudda ut gränserna mellan självklart gott och självklart ont, och även tagit itu med den självförnekelse vi ofta lever med som människor.

Men utan den diskussionen blir boken istället kontraproduktiv. Ett rörigt virrvarr av skuld och oskuld. Där författaren verkar vilja att vi bara ska ta ett perspektiv i en annars mångfacetterad och komplicerad fråga.


Betyg 1



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hon går genom tavlan ut ur bilden
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Röd som rubinen
 V. Andrews
Pissråtta
 D. Renklint
En omoralisk historia
 P. Sörman
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland