bokrecensioner boktips

Gå din väg, men stanna

Författare: Johanna Nilsson
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, psykologi, kärlek, ångest, tablettmissbruk,
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789137136929


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efterlängtad uppföljare till älskad debutroman

- Du är så liten, sa han och måttade med sina armar runt hennes kropp där hon låg hopkrupen ovanpå sängen. Men här uppe är det så stort och tungt.
Han pekade på hennes huvud.
- Jag ska hjälpa dig att bli frisk, sa han. Jag lovar. Jag lämnar dig aldrig.

Hanna är trettioett när hon möter Alex en natt på Blue Moon bar. Men djupt inuti är hon också ett barn, som vill gömma sig i garderobsmörkret och slippa vara kvinna. Hon är författare. Orden är hennes gömställe och skattkammare. När hon skriver är hon vacker, stark och frisk. Inte som i verkligheten.

Hon har nyss lämnat Tommy och flyttat in i en ny lägenhet. Där bor ett spöke och väggarna lutar sig inåt, taket sjunker, hon tål inga ljud, tål inte att leva, hon hetsäter och kräks nästan varje dag. Hon vill bli frisk, men vet inte hur hon ska göra, vart hon ska vända sig, hon tycker att hon redan har provat allt.

Först vill Hanna inte berätta för Alex om bläckfjärilarna och mörkret, hon är rädd att han ska tycka att hon är äcklig och gå sin väg. Men Alex säger att hon inte är äcklig alls, utan bara fin. Han är inte rädd för hennes mörker, han är inte rädd för någonting alls verkar det som. Han är nästan för bra för att vara sann.

Gå din väg men stanna är en fristående uppföljare till Johanna Nilssons kritikerrosade debut Hon går genom tavlan, ut ur bilden (1996). Vi får följa den nu vuxna Hanna när hon möter den stora kärleken, samtidigt som hon är som mest sjuk. Hennes krokiga vandring genom psykiatrin fortsätter. Mitt i allt detta blir hon styvmamma till två små barn.


Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gå din väg, men stanna :
2011-10-05 10:04
Recension av Johanna Nilssons roman Gå din väg men stanna

Boken är utgiven på Forum Förlag (2011) och innehåller 229 sidor
Johanna Nilsson är född 1973 och debuterade med den uppmärksammade romanen Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Hon har utkommit med ytterligare fjorton böcker inom olika genrer och har tilldelats Pär Westbergs-priset och Gustav Frödings stipendium. Johanna bor i Stockholm med sin man och hans barn. Gå din väg men stanna är en fristående uppföljare till den kritikerrosade debutromanen. Den är en stark skildring av en kvinna som möter den stora kärleken och blir styvmamma till två små barn, samtidigt som hon är som mest sjuk. www.nilssonlind.com
Källa Forum Förlag

Handling: Denna roman är en fristående fortsättning på Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Hanna är nu trettioett år och har precis brutit upp från ett förhållande. Hon har köpt en lägenhet vid Kronobergsparken i Stockholm, men hon känner sig inte bekväm i sin lägenhet. Hanna är författare och har skrivit ett flertal romaner, hon åker ofta runt i Sverige och föreläser om dem. Orden är hennes gömställe och skattkammare. När hon skriver är hon vacker, stark och frisk. I verkligheten är hon svag och lider av svår ångest. En natt möter hon Alex, en kille med grekiska föräldrar men född i Sverige. De fattar tycke för varandra och fortsätter att träffas. Hanna vågar först inte berätta för Alex hur hon egentligen mår. Hon är rädd att han ska lämna henne. Men Alex lovar att finnas vid hennes sida, även när hon mår som sämst. Alex har två barn Tedddy snart åtta och Sofia snart sex som ofta bor hemma hos Alex. Hanna känner sig även tryggare i Alex lägenhet och hon är där oftare än i sin egen. Det är inte alltid lätt för Hanna att vara hos Axel när barnen är där, när Hanna mår riktigt dåligt leder det till jobbiga konflikter. Det blir en även svår situation för Ale, för barnen behöver honom lika mycket som Hanna. Alex ber Hanna söka upp hans familjs läkare, en läkare som endast ger henne en massa mediciner. De tar visserligen bort ångesten för stunden, men hon blir även beroende och måste öka dosen hela tiden. Tillslut blir det ohållbart och efter flera resultatlösa besök hos andra läkare läggs Hanna in för avvänjning på en psykiatrisk klinik. Efter alla år får hon även en diagnos och får reda på vad den kan bero på.

Ännu en underbar roman av Johanna Nilsson. Denna var även den lika dyster att läsa som Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Hanna mår dåligt efter sin svåra skoltid och den är jobbig att ta del av. Hannas ångest och skörhet är väldigt sensitivt berättat av författaren. Liksom i den andra romanen fanns det inte många glädjestunder att ta del av i den här heller. Författaren beskriver även Alex och hans barns känslor suveränt. Ingen av dem har det lätt när Hanna mår som sämst, ändå står Alex hela tiden vid hennes sida. Hur Hanna mår skildras med mycket känslor. Som läsare är det inte svårt att leva sig in i hennes sjukdomsbild. Helt enkelt en underbar roman som många bör läsa. Själv tänker jag ta del av flera av Johanna Nilssons romaner.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-10-05 (103) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4
2012-11-08 18:56
Denna bok är en fristående uppföljare till Hon går genom tavlan, ut ur bilden.

Hanna är nu vuxen och svårt sjuk.

Vi får följa Hanna som kämpar mot sina svarta fjärilar, ångest och anorexi.
Kommer Alex att orka stötta Hanna i hennes svarta liv?


En tung och dyster story med ett språk som fångar mig.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gå din väg, men stanna
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Pissråtta
 D. Renklint
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes