bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBarnmorskan i East End

 
Originaltitel: Call the midwife
Författare: Jennifer Worth
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789174611021
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Som ung nyutexaminerad barnmorska kom Jennifer Worth på 1950-talet till ett nunnekloster i Docklands i Londons East End, ett område som på den tiden mestadels beboddes av mycket stora och fattiga familjer. Preventivmedel var i princip okänt, husen var trånga och slitna och nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
Särskilt för kvinnorna var livet svårt. Medan deras män arbetade nere i hamnen fylldes dagarna av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel. Förlossningarna skedde under mycket enkla förhållanden i det svaga skenet av en lampa som när som helst kunde slockna.
För Jennifer, som kom från en skyddad medelklassfamilj, blev det ett chockartat möte med fattiga människors livsvillkor. Hon förfasades över smutsen, stanken, den ofta obefintliga personliga hygienen och de enorma barnhorderna. Men som barnmorska kom hon människorna i området nära och hon lärde sig att älska och beundra den livsvilja, värme, kärlek och underbara humor som trots allt frodades i misären.
I boken berättar Jennifer bland annat om Conchita från Spanien som födde 25 barn och inte talade ett ord engelska, om Mary från Irland som var bara 14 år gammal när hon drogs in i prostitution och födde ett barn som kyrkan tog ifrån henne - hon blev galen av sorg - och om Chummy, Jennifers storvuxna och klumpiga kollega som välte allt och alla i sin omgivning men som hade ett aldrig sviktande gott humör.

JENNIFER WORTH (1935-2011) arbetade under 20 år som barnmorska och sjuksköterska i Londons fattigaste delar. Senare kom hon att ägna sig åt musik. Hennes memoarer, Barnmorskan i East End(Call the Midwife), har rönt mycket stor uppskattning både som bok och tv-serie..


Medelbetyg: 3,6 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Barnmorskan i East End :


okidoki 2013-01-17 11:42
Sympatiskt reportage.
Betyg 3

jossansten 2013-07-12 19:18
En historia som berör. Det är svårt att tänka sig att människor levde i så bedrövliga förhållanden i London för bara femtio år sedan. Worth berättar om intressanta patientfall. Har man sett tv-serien känner man igen de flesta fall, men man inser att boken går längre för att berätta sanningen bakom hur familjer och prostituerade verkligen levde.
Betyg 4

Berberis 2013-07-31 18:52
Teve-serien tyckte vi mycket om, både maken och jag. Boken var också bra: både intressant och lärorik. Jag är lite känslig för dramatiska scener med sjukvård och barnafödande, men de var inte så många och inte så långa. Jag väntar med spänning på fortsättningen - både på teve och i bokform.
Betyg 4

bokfrun 2016-01-16 10:49
Så, barnmorskan i East end alltså :-)
Tycker boken var bra. Dock lite trög i början men sen kom den igång och blev bra. Jag säger inte riktigt bra, men bra.

Det är en sann berättelse och det är ju bra i alla fall och det är intressant att läsa om hur det var att föda barn på 50 talet. Kan inte påstå att jag är avis :-p
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Barnmorskan i East End


  Köp boken som film på cdon: