bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Valet är ditt
 C. Wahlden
Factfulness
 H. Rosling
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFlykten från läger 14

 
Författare: Blaine Harden
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, hälsa, fångenskap, flykt
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789113043203
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3,57 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Flykten från läger 14 :


arsenal23 2012-12-17 14:34
Bokrecension
Författare: Blaine Harden
Titel: Flykten från läger 14
Originaltitel: Escape from Camp 14
Översättning: Tomas Håkansson
Antal sidor: 237
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113043203
Blaine Harden är författare och prisbelönt journalist som skrivit för The Economist Washington Post i Afrika, Östeuropa och Asien. Han har också för The New York Times och är skribent i Times Magazine. Som författare har han publicerat två böcker tidigare: en om dammbygget på Columbiafloden, A River Lost, och en om den afrikanska kontinentens utmaningar, Africa: Dispatches from a Fragile Continent.
www.blaineharden.com Källa: (Norstedts).
Handling: I den här boken berättar författaren Blaine Harden om Shin Dong-huyk som föddes i arbetsläger 14, Nordkorea, 1982.
Shin Dong-huyk är född i lägret efter att hans far hamnat där bara för att faderns bröder i sin tur flytt under Koreakriget. I Nordkorea kan man hamna i fångläger för något i familjen gjort tre generationer bakåt i tiden.
Eftersom Shin Dong-Huyks far var en flitig tvångsarbetare utsåg vakterna en kvinna som han fick gifta sig med och tillsammans fick de två söner, Shin och hans äldre bror.
När Shins mor och äldre bror efter ett flyktförsök blir gripna, får han se på när de avrättas.
Shin berättar om den tortyr som både barn och vuxna blir utsatta för i lägret. Att de aldrig fick äta sig mätta, hur de fick sova tillsammans på smutsiga golv. En liten flicka som smugglat ner fem majskorn blev misshandlad till döds och Shin och hans vänner fick begrava henne.
Shin träffar sedan en medfånge som berättar vad som finns utanför de elektriska stängslen. Shin har ingen aning om att det finns andra länder och frihet utanför Nordkorea. De bestämmer sig för att fly över gränsen till Kina, men tyvärr dör Shins vän av strömmen i ett elstängsel och Shin får fortsätta sin flykt ensam utan att veta vart han ska ta vägen.
Allt som Shin berättar för Blaine Harden är så uppseendeväckande att han inte vet om han ska tro på hans berättelse. Han intervjuar andra som suttit i fångläger i Nordkorea och blivit frigivna. De anser att Shins berättelse är väl detaljerad och märkena efter misshandel på hans kropp och även det avhuggna fingret säger att det han berättar måste vara sant.
Shin hamnar till sist i USA, men har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet.

En mycket spännande och tragisk bok om livet i ett fångläger i Nordkorea. Efter att läst den förstod jag hur lite man egentligen vet om hur det är att leva i Nordkorea. Men märkligt nog kan man se lägrens elstängsel på Google Earth. Författaren Blaine Harden hade svårt att först tro på Shins berättelse och det samma undrade även jag över. Kan det verkligen vara så att människor i dag blir så fruktansvärt illa behandlade i Nordkorea. Det känns som medeltid, för det som Shin berättar var så overkligt för mig som bor i trygga Sverige. Vad som stämmer i Shins berättelse vet dock bara han själv. Boken var mycket välskriven och välgestaltad. Det var en riktigt obehaglig med intressant läsning som gav mig mycket att tänka över. Hur olika vi människor blir behandlade beroende på var i världen vi bor.
Betyg 4/5
Betyg 4

trebor 2013-10-14 18:17
Hemsk bok. Svag tvåa
Betyg 2

koala_75 2014-01-06 21:26
återigen ställer jag mig frågan hur man skall kunna recensera en bok som denna. Egentligen beskriver den på ett kallt sätt händelser utan några större känslor. Men hur ska något sådant hemskt annars beskrivas. Jag har läst ett flertal böcker om Nordkorea. Jag gillar att denna bok tar upp händelser och politiska läget samtidigt som huvudpersonens liv skildras.
Betyg 3

bokfrun 2016-01-16 10:07
Vilken bok alltså!

Tycker absolut att ni ska läsa den. Den är fruktansvärt hemsk, sorglig, avskyvärd men ack så lärdomsrik.

Jag kan inte påstå att jag vet någontint om Nordkorea egentligen. Jag vet vem deras president är och lite sånt där men mer än så är det inte.

Jag visste absolut inte att det fanns sådana här läger. Och att människorna där blir så fruktansvärt illa behandlade är så svårt att förstå.

Man kan inte fatta hur människor kan tänka på det här viset och behandla människorna så här illa.

Det är helt klart en läsvärd bok, som vi alla kanske skulle behöva läsa för att få upp ögonen för omvärden. Detta är inte en händelse som utspelade sig för 100 år sen, detta händer och sker än idag. Just nu sitter du och myser i soffan med en bok i handen eller tittar på ditt favorit program, Undertiden blir kanske något barn/vuxen ihjälslaget eller torterat i något av dessa läger.

Detta måste få ett stopp!

Betyg 5

anette.lenander 2016-09-18 22:45
Boken handlar om Hur det ser ut i ett arbetsläger 1982. Man får följa Shin Dong-huyk som föddes i ett arbetsäger och hur han vart torterad och höll på att duka under för svälten.Ända tills han lyckas att fly.
Betyg 3

bonadea 2017-10-05 10:35
En omskakande bok som inte bara beskriver livet i dessa moderna koncentrationsläger som har funnits i 50 år utan att resten av världen reagerar att människor behandlas som judar gjorde under andra världskriget.
Boken tar även upp situationen i Nordkorea, den politiska klimatet och vad som har hänt hittills.
Betyg 4

Älvan 2018-07-05 22:02
Intressant, gripande och fruktansvärt om verkligheten i ett av Nordkoreas arbetsläger. En f.d fånges berättelse blandas med fakta om Nordkorea. Läsvärd!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Flykten från läger 14


  Köp boken som film på cdon: