bokrecensioner boktips

Tyskt trauma (The German Trauma: Experiences and Reflections, 1938 - 2001)

Författare: Gitta Sereny
Genre: Fakta
Ämnesord: Historia
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9173248681


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Författaren och journalisten Gitta Sereny föddes i Wien 1923 och var redan vid elva års ålder med på ett nazistmöte i Nürnberg. Under andra världskriget tog hon hand om övergivna barn i Frankrike innan hon tvingades fly till USA. Efter kriget arbetade hon för FN med flyktingar i det ockuperade Tyskland, bland annat med att återbörda ariska barn som nazisterna stulit till deras ursprungsfamiljer i östra Europa, vilket beskrivs i ett av de starkaste kapitlen i Tyskt trauma.
I flera decennier har hon sedan skrivit om krigets och Tredje rikets följder, ofta i form av djupgående och närgångna intervjuer och porträtt av kända nazister. Jag är framför allt intresserad av hur människan som individ ger efter för eller står emot ondska, säger hon. Här berättar hon om bland andra Kurt Waldheim, Leni Riefenstahl och ukrainaren John Demjanjuk, som ställdes inför rätta, anklagad för att vara Ivan den förskräcklige från utrotningslägret Treblinka. Även högt uppsatta nazisters barn blir föremål för hennes intresse.
Sereny var den första journalist som blev indragen i publiceringen av Hitlers förfalskade dagböcker och hon lägger fram en alldeles egen förklaring till dem och visar vad som egentligen var avsikten bakom bedrägeriet.
Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tyskt trauma (The German Trauma: Experiences and Reflections, 1938 - 2001) :
2004-07-14 15:48
Tyskt trauma behandlar den viktiga frågan om hur ett folk kan förändras av sin skuld och hur länge de kan påverkas av den. Gitta sereny har under många år rest runt och pratat med nazisters barn och barnbarn men även förövarna till fruktansvärda nazistiska brott. Denna samling berättelser ger en personlig bild av det tyska folket som helhet, hur det har förändrats av historien och andras syn på dem som kollektivt folk med en kollektiv skuld.

Gitta Sereny är min nya favoritförfattare, eller journalist. Hon har pratat med viktiga personer från tredje riket och försöker objektivt komma fram till vad det var som lockade dem att bli nazister, hur beslutet kom att påverka deras moraliska sida och vad som kunde hindrat dem att genomföra det onda de gjorde. Gitta går på djupet i frågeställningarna på ett sätt som jag inte upplevt tidigare. Hon tillåter inga bortförklaringar men har ändå perspektivet öppet för hur en människa kan påverkas att göra vissa saker. Genom denna bok tycker jag att man når en större förståelse för det tyska folket och deras dilemma än idag. Denna bok är en viktig bok för den behandlar inte bara ondska, den behandlar mäniskorna bakom det osagda.
Betyg 4
2005-09-02 11:55
Detta är inte en roman. Det är en samling reportage, en slags "best of Gitta Sereny".

Sereny är på jakt efter hur det kunde hända. Hur kunde människor utföra sådana avskyvärda handlingar? Vad drev dem? Vem är skyldig?
Hon ställer viktiga frågor som samhället måste komplentera. Det får inte hända igen. Men det gör det.
Författaren vill förmedla en känsla av att det faktiskt inte var så längesen nazisterna utförde dessa hemska handlingar, med kriget som "ursäkt". Fortfarande lever barn (och barnbarn) till de höga nazistledarna. Hur fungerar de idag? Kan de processa sinna minnen, känner de skuld över vad deras fäder gjort? Skall de känna skuld?
Hur var det att vara chef för ett utrotningsläger? Hur fungerar en sådan människa?

En fantastiskt intressant och otroligt hemsk historia lämnar Gitta Sereny till oss. Hon beskriver inte kriget som sådant - det finns det ju otaliga andra som gör. Nej hennes historer blir verkligen mänskliga (eller - kanske snararae - omänskliga) och de berör verkligen.

Om jag ska komma med någon kritik så är det att hennes egna analyser inte blir särskilt intressanta. De känns flummiga och kvasipsykologiska. Men (som tur är kanske) analyserar hon inte så mycket själv, utan låter det mesta i reportagen tala för sig själv. Och mer behövs inte.
Betyg 5
2009-03-21 09:32
Nej tack!
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tyskt trauma (The German Trauma: Experiences and Reflections, 1938 - 2001)
Liknande böcker:
1066 Slaget vid Hastings
 D. Harrison
Världens sju underverk
 D. Harrison
Svart historia
 A. Levin
Tusen år i Uppåkra
 D. Harrison
Andra världskriget
 D. Harrison