bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Det gäller livet : en..
 J. Palmström
Himlen kan vänta
 L. Gray
Konsten att fejka arab..
 L. Liman
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Livet är en sjukamp
 C. Kluft
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
Liv, död och hjärnkiru..
 H. Marsh

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEtt stulet liv

 
Författare: Jaycee Dugard
Genre: Biografi
Ämnesord: hälsa, psykologi, våldtäkt, frihetsberövad
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789113040608
 
Spänning:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kidnappad som elvaåring, hållen i fångenskap i arton år. Jaycee Dugards ungdom stals. Hennes berättelse är den om närmast oförståelig ondska, skildrad med närhet och uppriktighet.Jaycee Dugard kidnappades på väg till skolbussen i juni 1991, inom synhåll från hemmet i South Lake Tahoe i Kalifornien. Bortförandet skedde mitt framför ögonen på hennes styvfar som förtvivlat försökte cykla ifatt bilen av grå sedanmodell som Jaycee tvingats in i.Detta var den mardrömslika inledningen på ett försvinnande och en gåta som skulle som skulle förbli olöst i 18 år. I augusti 2009 klev Jaycee Dugard och hennes döttrar tillsammans med en man vid namn Phillip Craig Garrido in på kontoret hos en övervakare i Kalifornien. Deras underliga beteende väckte misstankar, som så småningom ledde fram till det ofattbara avslöjandet: att det var den sedan 18 år försvunna Jaycee Dugard som dykt upp på kontoret. Det visade sig att Jaycee bodde med sina barn i skjul och tält i en inhägnad del av Garridos bakgård.Den snart 60-årige Phillip Craig Garrido och hans några år yngre fru, Nancy, från Antioch i Kalifornien anhölls, misstänkta för kidnappningen och en rad andra brott. Den 28 april 2011 erkände makarna Garrido brotten och dömdes till 431(!) års respektive 36 års fängelse.Jaycee Dugards egen historia, som hon skriver själv, liknar en sorts ond, modern folksaga - det fasansfulla är dock att den är alldeles sann. Förläggaren för boken i USA, Kerri Kolen, säger: Jaycee Dugard har inte bara en synnerligen viktig historia att berätta utan hon skriver också med en uppriktighet och närhet som, när jag läser hennes berättelse, får mig att känna som om jag befinner mig i samma rum som hon.Boken har legat etta på både den engelska och den amerikanska bestsellerlistan och sålts till ett tjugotal länder.


Medelbetyg: 5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ett stulet liv :


arsenal23 2012-10-02 15:52
Bokrecension
Författare: Jaycee Dugard
Titel: Ett stulet liv
Originaltitel: A Stolen Life
Översättning: Lars Ahlström
Antal sidor: 267
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113040608
Jaycee Dugard, född 1980, kidnappades när hon var elva år, i juni 1991. Arton år senare, i augusti 2009 återförenades hon med sina närmaste. Hon hade då hunnit blivit tjugonio år. I fångenskapen födde hon två flickor. När det uppdagades var flickorna femton respektive elva år gamla. Som kidnappad tvingades hon kalla sig Allissa, men den 26 augusti 2009 återtog hon sitt namn Jaycee Lee Dugard. I juli 2011 publicerades hennes bok A Stolen life, som genast blev en stor försäljningsframgång. Jaycee Dugard har startat en stiftelse för familjer som drabbats av liknande trauman som hon och hennes familj: The J A Y C Foundation Inc.
www.thejaycfoundation.org Källa: (Norstedts).

Handling: Detta är en sann berättelse som författaren själv upplevt och hon berättar med egna ord om det fruktansvärda hon varit med om.
Händelsen börjar en sommardag 1991. Jaycee Dugard är helt vanlig flicka, leker som alla andra vanliga flickor i elva årsåldern. Helt plötsligt en dag när Jaycee är på väg till skolan hör hon hur en bil närmar sig henne och saktar in. Hon känner att någon drar i henne, hon försöker slita sig loss, men lyckas inte. Två personer släpar in henne i en bil, lägger henne på golvet i baksätet med en filt över. Efter en lång resa stannar bilen, Jaycee ser en man och skymten av en kvinna. Mannen presenterar sig som Phillip. Det första hon får göra är att duscha tillsammans med Phillip, han rakar henne under armarna, benen och könshåret. Jaycee förstår ingenting. Vad menar mannen med detta? Sedan får Jaycee bara en handduk att svepa omkring sig och hon förs till en liten stuga, där får hon ligga på en äcklig madrass och får handfängsel på sig. Sedan går han iväg och lämnar Jaycee med massor av frågor om hur och varför hon blivit bortförd och en enorm längtan efter sin familj. När Phillip kommer tillbaka nästa dag förgriper han sig på Jaycee, som bara är elva år och inte vet särskilt mycket om sexualitet än. Hon blir såklart väldigt rädd, det gör ont och hon gråter. Phillip säger att hon är utsänt av änglar för att hon ska hjälpa honom med sina sexuella problem så han inte ska skada andra barn. Han kommer regelbundet in i stugan och förgriper sig på henne. Hon har en hink att göra sina behov i och en med rent vatten att tvätta sig i. Efter ett tag behöver hon inte handfängsel längre. Hon får träffa Phillips fru Nancy och de tillbringar mer och mer tid tillsammans med Jaycee, som om hon vore en familjemedlem.

Dagar blir till veckor, veckor till månader och månader blir till år. När Jaycee är tretton år blir hon gravid och föder en dotter när hon nyss fyllt fjorton. Sin andra dotter föder hon när hon är sjutton år. Nu slutar Phillip att förgripa sig på henne, men han släpper henne inte. För att flickorna ska få tillgång till utevistelse bygger han en uteplats som är insynsfri och där de alla kan vistas. Jaycee börjar anpassa sig till det liv hon numera lever och lyder Phillip. Efter arton års fångenskap får Phillip en ny övervakare och ganska snart åter igen en ny. Troligen misstänker de något för en dag kommer polisen och hämtar dem alla. Phillip säger åt Jaycee vad hon ska säga och hon gör som han säger. Men poliser förstår att hon ljuger och en dag säger en poliskvinna till henne: ”Du är väl Jaycee Dugard som varit försvunnen i arton år?” Eftersom Jaycee kallats Allissa i alla år kan hon inte säga sitt riktiga namn utan ber att få skriva ner det. Nu börjar ett nytt liv för Jaycee, hon ska äntligen få träffa sin mamma, syster och övriga släktingar. Hur ska det fungera känslomässigt efter alla år av frånvaro? Ska hennes familj och särskilt mamman acceptera hennes döttrar? Nu blir det att kämpa för att komma tillbaka till ett sådant normalt liv som det går efter arton års fångenskap.

Jag minns när nyheterna tog upp denna hemska händelse om Jaycees kidnappning. Att läsa boken var en jobbig upplevelse. Det går inte att föreställa sig hur denna stackars flicka lidit i hela arton år. Att en frihetsberövning är fruktansvärt kan jag förstå. Men hur var hennes känslor och den rädsla hon måste känt att svårt att själv känna. Hur orkade hon? Att bli våldtagen gång på gång från elva årsålder och föda sitt första barn som bara fjorton år. Jag måste erkänna att jag mådde dåligt av att bara tänka på vad som hände Jaycee. Jag blev ibland så illa berörd att jag var tvungen att lägga undan boken under långa stunder. Boken är skriven med så mycket känslor, karaktärerna och miljöerna är suveränt beskrivna. Alla som tycker om att läsa sanna och dramatiska böcker, måste bara läsa denna. Hur svår den än är att bearbeta.

Betyg 5/5
Betyg 5

bokfrun 2016-01-16 10:28
Denna boken var bra. Det är väääääldigt svårt att förstå hur sådana här saker kan hända och hur många år en människa kan uthärda.

Det är en sån sjuk värld vi lever i ibland, känns det som. Å sådana här händelser dyker upp allt oftare nuförtiden. HEMSKT!!

Att andra människor kan utsätta andra för liknande saker och under så många år går inte att förstå.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ett stulet liv


  Köp boken som film på cdon: