bokrecensioner boktips

Finna sitt öde

Författare: Albert Olsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, mord, äventyr
Utgivningsår: 1953


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Finna sitt öde :
2012-08-30 15:22
Finna sitt öde rör sig i ett Halland före Halland, före Danmark och definitivt före Sverige. Den handlar om bönder, krigare och handelsmän under tiden före Sveriges (och Danmarks kristnande), d v s tidig vikingatid/senantik. Runt goden Ön finns tre söner, Balle som är bonde, Nase som är slagskämpe och Öjuls som alla säger har hövdingaämne, men som anfäktas av religiöst och existensiellt grubbel. Runt dessa finns ett antal personer som alla drivs av ett totalt egenintresse. Lojalitet, moral, långsiktighet är okända begrepp. Vill man ha något tar man det, och står ett liv mellan en själv och målet, tja, tough luck.

Albert Olsson rör sig i en miljö som jag känner igen från Linklaters Männen från Ness. Rått, kärvt och kärlekslöst är samhället, och människorna är mer eller mindre onda. Samtidigt är det svårt att inte fascineras av berättelsen, av människorna och av händelserna. Boken gick snabbt att läsa och språket står sig förvånansvärt väl. Det är helt klart en bok värd att läsa.
Betyg 4
2012-09-13 13:24
En bok som jag med stor behållning läste i min ungdom. Bra berättelse med färgstarka personligheter. En riktigt bra historisk roman.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Silvretsrike
 C. Iggulden