bokrecensioner boktips

Ögonblick som förändrar livet

Författare: Annika Östberg
Genre: Biografi
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, fängelse
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789170921810


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är en bok om val. Om ögonblickval i livet som inte verkar livsavgörande men som är det. Varje val, varje handling, stora som små, bär med sig konsekvenser. Som liknelsen med en fjärils vingslag. De val jag gjort i mitt liv har skapat svallvågor som för evigt berör mitt livs hav. Att stå öga mot öga med detta faktum är både en djupgående och skrämmande upplevelse. (Ur förordet)
I en mycket stark skildring berättar Annika Östberg med egna ord om sitt dramatiska liv, ett liv som börjar i det trygga Sverige, med mor- och farföräldrar och kompisar, men som förändras drastiskt då hon flyttar till USA med sin mamma. Annika Östberg dras in i en allt våldsammare spiral av droger och kriminalitet och hon hamnar till slut i ett amerikanskt fängelse där hon tillbringar 28 år av sitt liv.
Boken skildrar fängelselivets mycket hårda villkor men berättar också om ljusglimtar mitt i allt det mörka; ögonblick av skönhet, kärlek, värme och hopp. När Annika Östberg nästan övergivit hoppet om att få se sitt hemland igen händer det ofattbara. Hon får komma hem och år 2009 sätter hon åter sin fot på svensk mark. Sedan maj 2011 är Annika Östberg officiellt fri från Kriminalvården. Hennes nya liv med fria val - börjar nu.

Utdrag ur boken:
Jag kan inte låtsas som om min egen resa ner i mörkret, in i beroendet, var en speciellt väl uttänkt handling. Det fanns ingen logik i beroendet, varken fysiskt eller emotionellt.
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ögonblick som förändrar livet :
2011-11-29 14:20
Recension av Annika Östbergs självbiografi Ögonblick som förändrar livet

Boken är utgiven på Ekerlids Förlag (2011) och innehåller 298 sidor.

Annika Östberg föddes i Stockholm 1954 och växte upp i Hässelby. När Annika var tolv år flyttade hon till USA tillsammans med sin mamma som gift om sig med en amerikansk man. Efter ett år, bara tretton år gammal rymmer Annika till San Francisco där hon hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. 1981 döms hon till livstids fängelse för medhjälp till två mord som hennes dåvarande pojkvän begått. Efter 28 år i amerikanskt fängelse förflyttas Annika år 2009 till Sverige för att här avtjäna återstoden av sitt straff. Idag bor Annika Östberg på arbetskooperativet Basta utanför Nykvarn. Ögonblick som förändrar livet är hennes första bok. Källa: Ekerlids Förlag.

Handling: Ögonblick som förändrar livet är Annika Östbergs självbiografi. Läsarna får följa henne från det hon som tolvåring flyttar med sin mamma till USA, för att mamman gift sig med en amerikansk man. Annika kan inte språket, hamnar i en snobbig skola där alla har råd med märkeskläder. Annikas mamma har inte råd med sådana kläder och hennes make Brax vill inte betala Annikas kläder. Annika får snabbt två yngre syskon och hon känner sig även utanför familjen och trivs inte hemma. Hon träffar den mycket äldre Bullet som har en ljusblå Pontiac. De börjar umgås och Annika mår mycket bättre när nu någon visar intresse för henne. De rymmer till San Francisco – den kända Flowerpowerstaden i slutet av 1960-talet. De bor hos olika människor och kollektiv. Annika lämnar Bullet och träffar Greene. Han har en Harley Davidson och det är häftigt tycker hon. Nu kommer Annika för första gången i kontakt med heroin. Redan efter första sprutan är hon fast i heroinets beroende. Hon blir gravid med Greenes barn och de sista månaderna lyckas hon hålla sig ifrån drogerna. Lille Sven föds när Annika endast är sexton år. Men snart efter det att Sven föds, återfaller hon i sitt heroinmissbruk. För att ha råd med drogerna börjar Annika strippa och sedan även prostituera sig. När det tar slut med Greene träffar hon Bob och lämnar lille Sven hos Greene. Det är nu det fruktansvärda händer som kommer att förändra Annikas liv. Bob och Annika kommer på ett bedrägeri, det säljer kött till en av hennes bekanta Joe Torre, som äger en restaurang i Stockton. De köper stora mängder med kött och betalar med checkar från Annikas tomma bankkonto. Vid ett köttleveranstillfälle börjar Bob och Joe gräla och Annika hör ett skott och ser Joe falla till marken. Därefter smiter de iväg i bilen. Men efter en punktering blir de stoppade av en polis som Bob också skjuter till döds. Enligt rättsystemet i Kalifornien är Annika medskyldig och döms till tjugofem år till livstid. Hon hamnar i ett kvinnofängelse med kvinnliga mördare och andra kvinnor som gjort grova brott. Annika lyckas anpassa sig till fängelsemiljön och hon avancerar i sina olika uppdrag hon får göra där. Gång på gång ansöker hon om att bli överflyttad till Sverige, men svaret blir alltid nej. Ända tills en dag i februari 2009. Annika får ett brev att hon ska få flytta till Hinsebergs kvinnofängelse och avtjäna sin sista tid där. Hon har svårt att ta in det och hon får inte berätta det för några av sina vänner på fängelset. Så vid 55 års ålder i april 2009 får Annika Östberg äntligen resa med ett flygplan över Atlanten hem till sitt älskade Sverige.

Oh, vilken underbar bok om Annika Östbergs långa resa. Jag var och lyssnade på henne när hon var och pratade i Jönköping. Fick säga några ord till henne om att jag följt henne under alla år och att jag var så glad att hon äntligen fått komma hem. Att höra henne berätta sin historia rörde många i publiken till tårar. Boken är poetiskt och vackert skriven. Den har en liten extra tjusning och det är att jag upptäckte lite svengelska i texten. Den är ärligt skrivet direkt frånhjärtat, det känns. Och Annika Östberg försöker absolut inte skylla över hela skulden på Bob. Hon är medveten att hon gjort fel vid båda morden. Att alla droger var fel och att hon inte fanns till för sonen Sven som hon önskat är en stor sorg för henne. Särskilt efter att han omkom tillsammans med sin pappa i en bilolycka när han var femton år. Själv är jag glad att hon fick komma till Sverige och avtjäna sina sista år här och jag hoppas att Annika Östberg återkommer med en ny bok om sitt nya liv i Sverige.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-11-29 (121) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5
2011-12-20 21:08
Stundtals riktigt bra men Östberg misslyckas med att förmedla känslan av att hon suttit inlåst i 27 år. Hon hoppar ibland 10 år utan att riktigt redogöra för det. Vad hände där i mellan? Boken handlar mer om vad som händer inuti huvudet på Östberg än vad som händer inuti fängelset. Men det är ju inget fel på det.
Betyg 3
2012-10-16 23:48
Boken är jättebra i början innan hon har åkt i fängelset. Sen blir den sämre och det bara en stor dagbok av det hela.
Betyg 2
2016-12-16 16:12
Det är inte bara en händelse som förändrar livet för Annika Östberg. Hon rycks upp från skola, vänner och det svenska språket när modern och hon flyttar till USA. Väl där börjar hon snart dras in i ett oansvarigt liv fyllt med droger. Hennes son får aldrig den barndom han har rätt till. När hon sen blir anklagad till mord känns hon som en obehaglig knarkare. Men det amerikanska fängelset med dess hårda regler kommer att förändra livet för henne och gör att vänskapen med medfångarna växer. När hon så blir utvisad till Sverige upptäcker hon att livet här är ett paradis. Boken är bra att läsa för att förstå de enorma skillnaderna mellan svensk och amerikansk syn på brottslingar och den stora skillnad på straff.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ögonblick som förändrar livet
Liknande böcker:
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Bara jag vet vem jag är
 S. Bergwall
Positiva minnen av fra..
 N. Bergstrand
En beundrad outsider
 H. Ingvarsson
Fallet
 A. Heberlein
Tjur på retur
 K. Moraeus
Året med 13 månader
 Å. Linderholm
Samma Författare: