bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Soldaten
 I. Lo-Johansson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Irenas barn
 T. Mazzeo
Huset med de två tornen
 M. Zaremba
Med egna ord: Sex av d..
 M. Obama
Kapten James Cooks resor
 C. Lloyd

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina

 
Författare: Ming Wang-Sonnerup
Genre: Biografi
ISBN: 9789170027710
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ming föddes revolutionsåret 1949 och växte upp i Folkrepubliken Kina. Hennes generation indoktrinerades med Mao Zedongs ideologi från tidig ålder och Ming tyckte sig vara världens lyckligaste barn, trots att hon växte upp hungrig. Maos Kina var ett månggfacetterat samhälle: Ming levde visserligen under terror men fick möjlighet att utbilda sig, något som tidigare generationers kvinnor inte kunnat göra. Hon studerade vid ett elitgymnasium i Beijing och kunde med egna ögon följa den fruktade rödgardiströrelsens födelse, som ägde rum just vid denna skola.

År 1966 inledde Mao kulturrevolutionen och skapade med den en förlorad generation som tvingades avbryta sin skolgång och resa till de mest underutvecklade provinserna i Kina för att omskolas genom hårt kroppsarbete. Ming bodde i en grotta i två år och hjälpte bönderna att anlägga odlingsterrasser. Det fanns en okuvlig strävan hos många av kulturrevolutionens ungdomar att, trots alla motgångar och svårigheter, försöka ta sig ur sin till synes hopplösa situation och göra något av sitt liv. Ming är en av dem. Rött land, röd jord ger hon en levande bild av hur Beijing har utvecklats

från en gammal kulturstad med smala slingrande gränder och klassiska hutonger till en modern skog av betongkolosser.

I boken passerar en brokig skara av professorer,regeringstjänstemän, bönder, arbetare,

affärsinnehavare och många fler som hjälper läsaren att förstå bakgrunden till en del av Kinas problem i dag.

"[...] för den som på allvar och mer inträngande vill lära sig något om Kina rekommenderar jag boken Rött land, röd jord av Ming Wang-Sonnerup [...] Det är blod, svett och tårar. Man behöver inte läsa mellan raderna för att förstå att det som inte knäcker en, gör en starkare. Författarinnans vedermödor att bli till något mer än en blank skruv i maskineriet ger en grym inblick i en kompromisslös klasskamp. Hon var där."

- Svenska Dagbladet

"[...] Rött land, röd jord - En flickas uppväxt i Maos Kina skildrar denna schizofrena dubbelhet i maoismen på ett lysande sätt. Överhuvudtaget är detta nog den bästa personliga skildringen av vardagslivets elände under maoismen jag någonsin läst."

- Tidningen Broderskap

"Mycket som händer i det samtida Kina är svårt för många och landet är fortfarande en grym diktatur, men det har varit värre. Mycket värre [...] Rött land röd jord är ett drabbande vittnesmål från en av dem. Jag slukade boken."

- Amelia

"Hon skriver lugnt och sakligt. Författaren stiger ur privatpersonen och betraktar sig själv, föräldrar och syskon, sin kinesiske man och dotter, livet i Beijing och det kommunistiska Kina. Det får hennes livshistoria att beröra ännu mer."

- Ystads Allehanda

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Rött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina :


koala_75 2011-09-26 14:53
En fantastisk bra bok, om det ändå för oss ganska okända Kina under Maos härjningar. Denna galna tid i Kinas historia som påverkade författaren och miljontals Kineskiska liv.

Mycket läsvärd. Jag hade dock önskat lite mer info om dagens Kina.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Rött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina


  Köp boken som film på cdon: