bokrecensioner boktips

Da Capo

Originaltitel: Fiddlers
Författare: Ed McBain
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789173512848


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Da capo är den 55:e och sista boken som Ed McBain skrev om poliserna i 87:e distriktet. Det legendariska kollektivet, som hållit efter buset i staden Isola, dvs New York, sedan 1956, skulle säkert ha fortsatt att gå på sina skift om inte Ed McBains penna tystnat i juli 2005.

Det började med den blinde violinisten - skjuten två gånger i huvudet på nära håll i gränden utanför restaurangen där han spelar på kvällarna. Men det är först när kvinnan med omeletten blir skjuten med samma vapen och på samma sätt ett dygn senare som Steve Carella och kollegerna inser att de kommer att få problem. Mördaren ligger hela tiden ett steg före, och snart har antalet döda stigit till sex. Alla har skjutits på nära håll med två skott från samma Glock, men i övrigt finns inga som helst likheter. Och varför presenterar sig mördaren som "Chuck" för sina offer?
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Da Capo :
2011-08-14 23:22
McBain har sannerligen gjort sitt yttersta för att skriva in sig i litteraturhistorien. Det blev sammanlagt 55 böcker om det 87:e polisdistriktet, det här blev den allra sista.

Det fina med McBain, det unika med McBain, är hans outtröttliga sätt att skildra vardagen för poliserna. Om tre vittnen skall höras får vi följa samtliga dialoger. Inte bara den som visade sig ge viktiga ledtrådar. Även när skiftet är slut följer redogörelser för någon privat angelägenhet. Han viker sig aldrig för frestelsen att raffinera.

I en tid när deckargenren tvingas till koncentrerad effektivitet känns McBains böcker naturligt uppfriskande. Det är med sin brist på sensationer raka motsatsen till modern kiosklitteratur. Vi får helt enkelt följa en grupp poliser dag in, dag ut. Ovanligt trovärdigt. Skönt.

Med ordinäriteten kommer dock även stiltje så man kan knappast ge boken höga betyg. Jag ger dock McBain mitt hedersomnämnande.

Vila i frid.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Da Capo
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Fallen från skyarna
 E. Ahlbeck
Guldlock
 E. McBain
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
Städerskan
 N. Prose