bokrecensioner boktips

Barnen ifrån Frostmofjället

Författare: Laura Fitinghoff
Genre: Roman
Ämnesord: fattigdom, Norrland, nödår
Utgivningsår: 1907
ISBN: 9789186931049


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

De kommer vandrande i snö och bitande kyla – Ante och hans sex små syskon. Vart de är på väg vet de inte så noga, men bort måste de. Där hemma väntar bara fattigstugan nu när deras mor är död. Kanske kan de hitta någon som vill ta hand om dem?
Men hungern gnager i deras magar, kylan biter i tår och naglar och klädpaltorna tynger mer än de värmer. Och i djupa skogen lurar både björn och varg och skogsrå…

Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Barnen ifrån Frostmofjället :
2011-06-12 11:37
Detta är berättelsen om en syskonskaras mödosamma vandring över fjällmarker för att slippa fattigstugan. Deras far är död och modern är döende.
Det är nödår i fjällvärlden.
En lång vandring ligger framför de sju barnen och geten Gullspira. Kölden och hungern är svår. Barnen går från gård till gård i kyla och mörker och en efter en blir syskonskaran omhändertagna.

En klassiker man bör ha läst vilket jag tidigare ej gjort. En långsam berättelse med ett jobbigt och segt språk. Vemodig.
Betyg 2
2013-06-29 17:48
Boken utspelar sig i Norrland under 1800-talets värsta nödår. Sju föräldrarlösa barn vandrar söderut tillsammans med sin get. Under färden får de tigga mat i stugor. Ibland blir de väl mottagna - ibland tvärtom. Efter hand får det ena barnet efter det andra ett nytt hem. Boken är gripande. Lämnar ingen oberörd.
Betyg 4
2018-05-16 11:57
Det här är en gripande berättelse om en syskonskara som drar iväg med sin get för att slippa hamna i fattigstugan. Barnen är små men ändå försöker alla hjälpa till när de hamnar i någon gård för att tigga mat och husrum. På färden minskar barnaskaran då det hittas nya hem där de ska bli familjemedlemmar. Det är nödår i Norrland och barnen får uppleva både hunger och kyla på sin väg till ett bättre liv. Lättläst och enkel att förstå. Jag tyckte boken var bra.
Betyg 4
2018-12-21 09:42
En gripande bok om hur sju barn utan far och mor vandrar längs Ångermanälven i jakt på mat och husrum och efterhand finner nya hem. Gripande bok.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Barnen ifrån Frostmofjället
Liknande böcker:
Luftslottet
 E. Reymers
Rucklet
 M. Sällström
Pojken vid forsen
 S. Berglund
Fattigfällan
 C. Von Zweigbergk
Marmorengelen
 M. Laurence
Ända till himlen
 G. Wildh
Fredlös
 K. Kristiansen
Sveket
 B. Trotzig
Samma Författare: