bokrecensioner boktips

Från vaggan till deadline

Författare: Robert Gustafsson
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789100124175


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På scen har vi sett honom som Ernst-Hugo Järegård, Tony Rickardsson och Carl Bildt. I tv som Weiron i ottan och Greger - den homosexuelle brandkårschefen.
Privat har Sveriges roligaste man däremot alltid hållt en låg profil. Men inte den här gången.
I Från vaggan till deadline berättar Robert Gustafsson hela sin historia. Han delar med sig av anekdoter från den översexuella barndomen, berättar om ungdomskriminaliteten och bjuder på ett världsrekord. Vi följer hans första stapplande steg på scen och får höra hur han bokstavligt talat tog död på den gamla svenska humoreliten. Han bjuder också på inblickar bakom kulisserna i Killinggänget.
Det är en historia om dödsångest, relationsproblem och om hur en bild på ett koarsle blev en vändpunkt i hans liv. Här finns tempo och eftertanke, dråpliga lägen och djup tragik. Kort sagt, en berättelse om livet med Robert Gustafsson som motor - en ovanligt kraftfull motor.
Medelbetyg: 3,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Från vaggan till deadline :
2011-05-08 18:45
Har alltid gillat Robert Gustafsson och tyckte därför att jag borde lyssna på denna ljudbok som han själv läser upp. Blev dock lite besviken då den var ganska trivial och kändes inte som det hände så mycket utan han berättade främst bara om olika arbetsprojekt han gjort och lite om hur han försummat familjen pga av arbetet.
Betyg 2
2011-11-08 21:41
Någon gång på 90-talet blev Robert Gustavsson från något håll utnämnd till Sveriges roligaste man och efter det blev det en anammad sanning. Resan från Skövdes lokalradio, via scenskolan och några mindre teater- och filmroller ledde fram till Glenn Killing i manegen och där började storheten. Genom att vara en folkkär humorist i en annars nyskapande och svårtillgänglig komikergrupp blev Glenn Killing i manegen med Robert Gustavssons hjälp både nyskapande och folkkär. För frågan är vad Killinggänget skulle tagit vägen utan Gustavsson. På ett eller annat sätt är det mycket troligt att Gustavsson med sin begåvning och arbetsdisciplin skulle nått framgång, men troligen inte Killinggänget.
Att Robert Gustavsson är unik komiker kan bara ifrågasättas med att han gjort sig själv o-unik genom att jobba för mycket och slita ut sitt ansikte. Detta som ett resultat av arbetsnarkomani.

Detta leder vidare till Robert Gustavssons privatliv. För bakom honom i alla år stod hans fru Lotta och servade med hemmatjänst. Något han belönade henne med genom att vara otrogen. I viss mån kryper Robert Gustavsson till korset i sin självbiografi genom att utan att ironisera visa upp sina egna dåliga sidor. Men det känns väldigt märkligt att han inte verkar inse vidden av det offer hans hustru gjort för hans skull. Henrik Schyffert sa vid något tillfälle till Robert att han levde i en 50-tals reklam för Electroluxdamsugare. Han hade en hemservande hustru i bakgrunden som utan att klaga såg till att allt funkade hemma och skickade med färdigbredda smörgåsar till sin man varje morgon. Robert Gustavsson försvarar sig inför Schyffert och sina läsare med att Lotta faktiskt inte är så ordningsam som man kan tro; att det ibland faktiskt kan ta flera veckor för henne att packa upp resväskorna efter att de varit ute och rest…
Känns lite märkligt att trycka på en sådan sak i den kontext.
I slutänden får jag intrycket av att Robert Gustavsson är en ganska osympatisk person rent privat. Vet dock inte om det är på grund av att hans professionella roligmysighet skapar privata förväntningar eller att Robert Gustavsson inte ansträngt sig överdrivet mycket att måla över sina skavanker i sin självbiografi – vilket är hedervärt. Kanske är det lite av en kombination.
Kontentan är dock en ärlig och självutlämnande självbiografi som dock inte når hela vägen fram. Kanske har han helt enkelt satt sig ner att sammanfatta sitt liv för tidigt – med för lite distans.

Robert Gustavsson läste själv in sin bok vilket passade utmärkt. Därför var det också okej att han gjorde roliga röster, imitationer och egna ljudeffekter – eftersom det är hans liv han berättar om. Något jag däremot avskydde - och skulle vilja belägga med näringsförbud för - är de ljudtekniska ljudeffekterna. I perioder innehåller ljudboken ljudeffekter flera gånger per minut. Varje gång exempelvis en sexig tjej omtalas i boken kommer det en ljudeffekt av en stönande kvinna. Och det är bara ett exempel. Detta är bland det mest irriterande jag varit med om i ljudbokssammanhang och jag önskar de låtit bli – för det funkar inte på något sätt alls.
Betyg 3
2011-11-30 10:21
Vad är det man recencerar i en bigorafi? Hans liv eller själva texten?

Jag känner att jag fått en inblick i Gustafsons liv, men någon större läsupplevelse var det inte. Några minnesbilder fladdrade förbi från filmer och sketcher han varit med i som jag var tvungen att googla och se igen.

Boken är inte rolig som man kanske skulle tro när man köpte den men det var nog inte hans mening heller.
Betyg 3
2015-12-18 15:17
Hörde den som ljudbok av författaren själv som är någon av de bästa komiker jag vet och blev inte besviken. Alltid intressant med biografier
Betyg 5
2016-01-16 10:36
Robert Gustafsson har alltid varit en stooor idol för mig. Har gillat allt han gjort och tyckt att han varit superkul. När jag var liten ville jag till och med bli adopterad va honom på halvtid (ville ju inte lämna mina egna föräldrat heller :) ) Tänkte att hos honom måste det ju jämt vara så roligt.

Dock så måste jag säga att efter att jag läst den här boken så tycker jag lite mindre om honom. Och livet hemma hos honom verkar inte alls nå skoj utan han verkar vara väldigt ego och självupptagen. Blev faktiskt besviken när jag läste boken.

Boken var inte dålig alltså utan det var bara robert som var en helt annan person än vad man trodde.

Så om man har han som en super idol, då kanske man faktiskt inte ska läsa boken för det förstör bilden lite.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Från vaggan till deadline
Liknande böcker:
Moa Zedong
 H. Hägerdal
Sonja Wigert
 I. Theien
I bunkerläkarens våld
 I. Eriksson
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen
Carl von Linné
 T. Blom
Augustus
 E. Queckfeldt
Att välja
 E. Eger
Renias dagbok
 R. Spiegel