bokrecensioner boktips

De döda kring Maria

Författare: Hans Alfredson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9146177620


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kvinnan som kommer till akutmottagningen efter en överdos är misshandlad och nedgången, men sjuksköterskan Karin känner ändå genast igen henne. Det är Maria, hennes bästis från skoltiden, en gång klassens sötaste flicka. Karin är i tjänst den natt Maria dör och det är hon som får trösta den förtvivlade morfadern som är den enda anhörig som infinner sig.
Kanske är det inte förvånande att Maria slutar som hon gör, efter långvarigt missbruk och ett liv på gatan. Märkligare är att så många plötsliga dödsfall sedan inträffar kring henne. Det måste finnas ett samband, resonerar Karin, men det är ingen som vill lyssna...

Medelbetyg: 2,21 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De döda kring Maria :
2004-06-06 14:07
En ung nedknarkad kvinna forslas in på akuten. Under natten dör hon. Sköterskan Karin känner igen kvinnan som sin barndomskompis. När plötsliga dödsfall verkar drabba alla som någon gång skadat Maria börjar Karin oroa sig över om hon kanske står på tur. Hon gräver ner sig mer och mer i Marias tragiska historia och under tiden bidar mördaren sin tid.....

Rätt intressant mordhistoria där två historier löper paralellt med varandra. Karins berättelse och Marias Nemesis. Tyvärr känns den här deckaren ganska oengagerande. Språket är enkelt men sällan något utöver det vanliga. Historien är också ganska given och man blir som läsare inte särskilt överraskad över förvecklingarna. Jag tror att denna historia hade lyft om man hade fått ett närmare förhållande med offret själv. En svag deckare som får en etta.
Betyg 1
2004-07-04 23:32
En halvbra bok. Når upp till en trea i betyg. Hans Alfredssons skrivspråk är lite barnsligt ibland, nästan ungdomsboksaktigt. Berättelsen är lite spännande, men lite så där halvhjärtad. Historiens händelseförlopp är lät att följa då den är enkel och okonstlad. Ibland hinner man före författaren i händelseförloppet, då man anar vad som komma skall.
Betyg 3
2004-07-14 18:30
Ingen bok jag gillar. Läste den en kväll när jag inte hade något annat att göra.
Betyg 2
2004-07-17 09:43
Hans Alfredsson är en av mina favoritförfattare, men den här boken måste vara en av hans sämsta. Därmed inte sagt att den är dålig, men han kan bättre än så här.
Betyg 3
2004-08-08 09:35
Den gav mig absolut ingenting, det var bara förutsägbart och jag blev besviken. Jag gillar ju Hans Alfredson annars!
Betyg 2
2004-08-14 15:55
En rätt intressant men förutsägbar och lite smånaiv historia.
Handlingen överraskar inte läsaren och den lämnar inga spår...
För vem är boken skriven?
Betyg 2
2004-08-16 11:57
Detta var en helt okej bok att läsa när man ligger hemma och är sjuk, men boken var inte dålig och inte superbra heller. Den är bra att läsa i brist på annat.
Betyg 2
2004-10-08 15:04
Tycker att den här boken inte förtjänar sitt dåliga betyg. Visst det är ingen topp bok kanske men inte är den så dåliga som en 2?
Betyg 4
2005-03-18 14:04
Alfredssons grepp att beskriva händelseförloppet ur flera synvinklar är -om än inte orginellt - ganska spännande. Men han utnyttjar inte potentialen till fullo. I de avsnitt där handlingen förs framåt mha en röst som talar i en diktafon skulle det t ex vara intressant att följa mannens förvirrade tankar lite mer ingående. Författaren har enbart koncentrerat sig på att hela tiden få historien att framskrida, inga omgivande karaktärsporträtt värt namnet, vilket skulle höjt intrycket av denna roman.
Betyg 2
2005-07-12 13:07
Historien berättas av två personer och genom dem målas en bild upp av den döda Marias liv. Det är riktigt bra och spännande till en början, när Marias barndomsvän Karin är berättaren. Men historien tappar fart ganska tidigt och när den andre berättaren kommer till tals brister snart intresset. Personligen hade jag svårt för hämndtemat, det känns uttjatat och konstruerat.
Betyg 3
2005-08-14 15:23
Hej!
Jag gillar Hasse Alfredson och tycker att han är en otroligt duktig mångkonstnär.
Detta är en spännande och välskriven berättelse.
Det finns två berättelseröster i denna bok vilket gör att man får två olika perspektiv på berättelsen.
Denna bok är inte så dålig som de andra ger sken av tycker jag, utan det är bara det att man förväntar sig mer av Hasse Alfredsson och är van vid att han är så bra.
Denna bok lyssnade jag på som hörbok. Ewa Fröling och Hasse Alfredsson är uppläsare.
Betyg 3
2006-02-15 10:52
Detta är bland de sämsta deckare jag läst. Det är ointressant och man fattar ganska tidigt hur det hela hänger ihop. Gillade inte språket i boken. Den var helt enkelt inte bra!
Betyg 1
2006-11-29 15:13
tråkigare än verkligheten....
Betyg 1
2008-02-01 23:09
Första och sista boken jag läser av Alfredson. Språket i boken var sannerligen inte bra och handlingen var även den tämligen trist. En svag svag 2-a.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De döda kring Maria
Liknande böcker:
Där den sista lampan l..
 M. Jungstedt
Mysterierna på Kerrsta
 S. Samuelson
Fredagen den 14:e
 V. Suneson
Brinn mig en sol
 C. Carlsson
Mord i alla fall
 R. Dahlgren
Fredag mörda söndag
 J. Ekholm
Döden skriver svenska
 E. Kågerman
Henrys hemlighet
 K. Ohlsson
Förmörkelsen
 K. Fossum