boksidan     
Boganmeldelse | Søg bøger | Tilføj en ny bog | Top | | Tilmeld dig |
  Log ind

Samme Forfatter:
Luftkastellet der blev..
Mænd der hader kv..

Pigen der legede med ilden  anmeldelse

 
Forfatter: Stieg Larsson
genre: Deckare
Year: 2006
ISBN: 8770530149
 

Lisbeth Salander vender tilbage til Sverige efter længere tids ophold i udlandet. Hun har skaffet sig en stor sum penge og er for første gang i sit liv økonomisk uafhængig. Men hun har hverken familie eller venner, og det går op for hende, at hun er helt alene.
Samtidig har Mikael Blomkvist, ansvarshavende redaktør på Millennium, fået fingre i en varm nyhed. Journalisten Dag Svensson og hans kæreste, forskeren Mia Bergman, har fundet afslørende oplysninger om en omfattende sexhandel mellem Østeuropa og Sverige, og mange af dem, der er involveret i trafficking-historien, har betydningsfulde stillinger i samfundet.
Hændelser i Lisbeth Salanders mørke fortid stikker hovedet frem, og da Dag og Mia bliver brutalt myrdet, rettes mistanken mod Lisbeth. Hun bestemmer sig til én gang for alle at gøre op med fortiden og straffe dem, der har fortjent det.
Mikael Blomkvists og Lisbeth Salanders veje krydses endnu en gang.
Pigen der legede med ilden er andet bind i Millenniumtrilogien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, et enestående nyt makkerpar i skandinavisk kriminallitteratur. Første bind, Mænd, der hader kvinder, blev en stor succes og fik i maj 2006 Glasnøglen for Nordens bedste kriminalroman.
Omslag ved Henrik Koitzsch

Gennemsnit: 4,24 (125 Score)

  » Skriv din egen anmeldelse af Pigen der legede med ilden «
Rate:
Tilmeld dig for at få bogen anbefalinger baseret på dine vurderinger og undgå reklamer.
Boganmeldelser Pigen der legede med ilden :


Rosa 2006-05-26 11:12
Ja, så har då äntligen uppföljaren till Män som hatar kvinnor kommit ut. Jag hade höga förväntningar eftersom jag var väldigt förtjust i den första boken.

Den här boken handlar om trafficking och mörkläggning av brott på hög nivå. I handlingens centrum står först och främst Lisbeth Salander. Vi får inblickar i hennes förgångna. Ett förgånget som hinner ikapp henne i den här boken.

Personskildringen av Lisbeth Salander är det som gör boken extremt bra. Vilket porträtt!!!

Handlingen i den här boken tilltalade mig lite mindre än i Män som hatar kvinnor.

Män som hatar kvinnor fick en stark femma av mig i betyg - denna får en lite svagare femma.

Det som är lite speciellt med boken är ju också att när den skrevs så visste inte författaren vilken succé den första boken gjorde. Det är frustrerande att veta att författaren hade planerat fem böcker i serien men att vi bara får tillfälle att läsa tre av dem.
Score 5

Freddi 2006-09-05 16:41
Ljudboken

"Flickan som lekte med elden" är andra delen i Stieg Larssons mellenniumtrilogi.
Här har Lisbeth Salander en framlyft huvudroll med första bokens huvudperson, Mikael Blomqvist, som en bifigur som alla andra.
Och efter att ha läst första boken, var detta precis vad jag ville ha. Det är nämligen så att Lisbeth Salander rockar fett.
I "Flickan som lekte..." följer vi Lisbeth när hon blir anklagad för ett trippelmord och tvingas gå under jorden. De som kallar sig hennes vänner försöker desperat nå henne för att bistå och bevisa hennes oskuld. Men för att lyckas med det måste de ta reda på sanningen om henens förflutna. Något som mörklagts av höga tjänstemän inom SÄPO.

Andra delen i mellenniumtrilogin är lika välskriven som första delen. Samma kompetenta kunnande, brinnande engagemang och drivna berättande återfinns i denna bok.
Dock når den inte lika långt. En lång rad detaljer, kombinerat med en allmän kvalitésänkning drar ner boken i förhållande till den förra.
Historien är lika otrolig, men inte lika trovärdig. Dialogen är mindre levande. Storyn är lite för forcerad. Och var kom Paulo Roberto ifrån?
Alla andra karaktärer har sina tydliga och troliga förebilder i verkligheten - men boxaren Paulo Roberto finns med som sig själv och boxas med en av skurkarna och räddar livet på en lesbisk flicka.
Robertos närvaro känns som ett internt skämt som inte får någon förklaring. Jag kan bara hoppas att tredje och sista boken kan ge detta.

"Flickan som lekte..." är definitivt ingen besvikelse, men ger ändå inte samma överrumplade läsupplevelse som "Män som hatar kvinnor". (En bättre titel på denna boken skulle föresten vara "Kvinnan som hatar män som hatar kvinnor".)

En sak värd att notera är att Stieg Larsson skrev hela triologin före någon av böckerna publicerats (vilket inte skedde förrän efter hans död). Så när andra boken skrevs visste han alltså inte hur första boken skulle mottas. Därför har han skrivit utan prestationskrav, framgångsångest eller publikfjäsk. Han har kört sitt eget race från början till slut.

Reine Brynolfsson fortsätter läsa trilogin på ett utmärkt sätt.
Score 4

deer 2006-10-21 11:48
Som jag längtade efter tvåan i millennium triologin, och inte blev jag besviken. I denna "spelar Lisbet Salander huvudrollen". Hon blir jagad som misstänkt för två mord på en journalist och hans sambo som är forskare. Dessa personer är på väg att avslöja en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många personer med i samhället högt uppsatta positioner utpekas i denna traffickinghärva.
Blomkvists och Salanders vägar korsas åter. Köp den Läs den! Ger även denna en 5:a.
Nu blir det att invänta trean.
Score 5

helix 2006-12-25 13:38
Efter att ha blivit i det närmaste överrumplad av "Män som hatar..." var förväntningarna naturligtvis uppskruvade inför denna uppföljare. Det är naturligt att det blir så, och kanske blir intrycket lidande av det.

"Flickan som lekte med elden"känns inte fullt lika bra. Den börjar mycket bra och nyfikenheten hålls uppe otroligt väl. Men sen saggar det. Och så går den in i en lång fas som idet närmaste kan betraktas som en "konvetionell svensk kriminaldeckare" med mer eller mindre tråkiga polisutredningar med "morgonböner" och hela kittet. Detta var något som "Män som hatar..." var befriat från.
Men det tar sig igen; och jag gillar att Larsson skriver in en verklig person i historien, det ger en nästan svindlande touch. Till slut blir det en verkligt rafflanda upplösning och ett brilliant slut, vilket trots allt ger hela historien betyget 4.
Score 4

dsebbe 2007-02-06 22:25
en uppföljare som är lika strk som debuten, Det jobbigaste med triologin är att förvöntningarna på 3.an nu är skyhöga.
stieg larsson dog tyvärr innan han färdigställt hela triologin men det skall finnas material till fler böcker utöver triologin.
Score 5

Skriv din egen anmeldelse af Pigen der legede med ilden 


-->