bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Hanteraren
Peter Rätz - Nio år so..
Liknande böcker:
Pappa & Kriminell
 N. Malmborg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTorpeden: En bok om Johan Darwich

 
Författare: Dick Sundevall
Genre: Biografi
Ämnesord: , kriminalitet
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174610048
 
Spänning:  8
Romantik:  2
Humor:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Historien om Johan Darwich är historien om en torped, en hit man, och den värld en sådan lever i men det är samtidigt berättelsen om en vän som aldrig sviker och en älskad bror, morbror och farbror.
Johan har begått i stort sett samtliga brott som finns i brottsbalken med undantag för sexualbrott och IT-brott. Han har gjort sig skyldig till grovt rån, stöld, grov misshandel, vapenbrott, narkotikabrott och mord.
Johan är dömd för vad polisen beskriver som ett beställningsmord. Han åtalades även för mordet på Brödraskapets ledare, Danny Fitzpatrick. Åklagaren yrkade på livstid men Johan blev frikänd. Inom länskriminalen i Stockholm misstänker man honom för ytterligare 4-5 mord, däribland på Brödraskapets tidigare hit man, som man dock ännu inte hittat liket efter. Bland kriminella finns det de som hävdar att Darwich är ansvarig för så många som 10 mord.
Varför skriver man då en bok om en person som har begått alla dessa brott?
Därför att Johan ledde det första invandrargänget i Sverige: Gringos. Därför att han började sin kriminella bana vid sju års ålder i Syrien genom att stjäla skor som folk hade tagit av sig i moskén, för att sedan snabbt springa iväg och sälja dem. Därför att han under 30 år av grov kriminalitet har haft en unik insyn i den mest våldsamma delen av den organiserade brottsligheten i Sverige.

DICK SUNDEVALL är författare till en rad storsäljande böcker om kriminella i Sverige, bland andra Hanteraren: Uppdrag: infiltrera svensk maffia (2008) och Peter Rätz: nio år som undercoveragent (2009). För sina grävande avslöjanden belönades han 2003 med Ordfronts demokratipris och 2005 fick han den prestigefyllda utmärkelsen Guldspaden.

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Torpeden: En bok om Johan Darwich :


kristina_s 2010-10-22 13:23
Recension av Dick Sundevalls bok Torpeden: en bok om Johan Darwich

Boken är utgiven på Lind & Co förlag och innehåller 291 sidor.

Dick Sundevall är författare till en rad storsäljande böcker om kriminella i Sverige, bland andra Hanteraren – Uppdrag: infiltrera svensk maffia (2008) och Peter Rätz – nio år som undercoveragent (2009). För sina grävande avslöjanden belönades han 2003 med Ordfronts demokratipris och 2005 fick han den prestigefyllda utmärkelsen Guldspaden.
Handling: Författaren har under femton års tid haft kontakt med Johan Darwich och i denna bok berättar han sin historia för Dick Sundevall om sitt kriminella liv.

Johan Darwich började redan med kriminella saker som sjuåring hemma i Syrien. Då genom att stjäla skor som folk tagit av sig under sina bönestunder i moskén, sedan sprang han därifrån och sålde dem vidare.

Under 70-talet flydde Johans pappa till Sverige på grund av att han arbetade politiskt mot regimen hemma i Syrien. Resten av familjen kom till Sverige några år efter, och pappan som förut haft en egen frisörsalong, arbetade nu som tunnelbaneförare. Johan har tre systrar och två bröder. Ingen annan i familjen har gjort något kriminellt förutom Johan.

När han kom till Sverige fortsatte han sin kriminella bana och som trettonåring blev han medlem i ett gäng som kallades sig Gringos.
Med tiden blev brotten allt grövre. Brott som grova rån, stöld, häleri, vapenbrott, narkotikabrott och till och med mord finns med på hans meritlista. Han är även anklagad för närmare 300 grova misshandelsbrott och dråp- eller mordförsök. Han är också dömd för beställningsmord och åtalades också för mordet på Danny Fitzpatrick - motorgänget Brödraskapets ledare.
Efter 30 år av grov kriminalitet och användning av droger har han sedan fem år tillbaka varit ren från allt, säger han.

En väldigt intressant bok som bygger på intervjuer med Johan Darwich och även några av hans syskon. Han berättar med stor intensitet om sitt 30-åriga liv som kriminell och drogmissbrukare. Han berättar om andra kända brottslingar som han träffat under sina år på olika fängelser. Enligt min känsla har Dick Sundevall gjort ett suveränt arbete med att skriva boken så objektivt han kunnat. Alla intervjuer i boken är utmärkt skrivna. Som läsare har man fått följa Johan Darwich kriminella karriär och hur han till slut fick nog av det livet. Dick Sundevall är en otrolig duktig författare inom denna genre.

Betyg 4/5 Kristina Simar

Betyg 4

bonadea 2018-06-09 21:48
Har läst flera av Dick Sundevalls böcker och Torpeden är en av de jag gillar mest.
Jochan Darwich har gjort hemska brott ändå kan jag inte låta bli att imponeras av honom, hans principer och lojalitet.
En bra bok
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Torpeden: En bok om Johan Darwich


  Köp boken som film på cdon: