bokrecensioner boktips

Gud - en biografi

Författare: Jack Miles
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion
Utgivningsår: 1996
ISBN: 0679743685


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gud - en biografi :
2004-05-23 21:59
"En biografi om Gud" är Jack Miles fullträff. Här gör Miles en litterär betraktelse över Guds liv och utveckling. Med en otrolig insikt i klassiska språk, teologi, filosofi, historia och psykologi gör han en enkel men samtidigt fulländad beskrivning av Bibelns Gud från de begynnande orden, till de avslutande kapitlen i Gamla Testamentet.

Jack Miles resa genom Guds liv, börjar med skapandet av Guds avbild, som en önskan hos Gud, att lära känna sig själv. Utifrån detta antagande behandlar Miles Guds kontakt med människorna. Vi får därefter följa Guds förändring i Bibeln, steg för steg ur ett litterärt perspektiv. Författaren riktar sig inte till teologer, utan till en litterär publik som vill upptäcka Bibeln på ett nytt sätt. Varsamt målar Miles fram den Gud som trots vårt sekulariserade samhälle aldrig har försvunnit, utan som ständigt vilar strax under ytan som en inspirationskälla till vår människosyn och vår kultur. Resultatet blir en svindlande bok som förändrar synen på Bibeln totalt. Också för någon som inte är särskilt intresserad av teologiska aspekter är boken oerhört profan, den handlar visserligen om Gud, men lika mycket om den västerlänska människan.

Slutligen; den här boken är ingen man läser under en dag. Jag avslutade den efter två månaders aktivt läsande. Men det tål att påpekas att jag läst den snabbare, tidigare, när jag inte som jag gjorde nu, kompletterade min läsning med Bibelhänvisningar. Boken är helt fantastisk. Jag fastnar framför allt för analysen av Jobs bok. Kampen mellan Job och Gud, torde facinera de flesta som är intresserade av framställningar av Gud och Djävulen. Också Teodiceproblemet behandlas här på ett mycket djuplodande och intressant sätt. Det här är en jordgubbe bok! Fanns det högre betyg än jordgubbe skulle den troligtvis få det också! Men jag rekommenderar denna bok framför allt till folk som har tålamod. Boken tål att läsas från begynnelsen till slutet, men den fungerar lika bra som en uppslagsbok om Bibeln. Läs den!!!!
Betyg 5
2005-12-28 15:52
Miles tar sig i boken ”Gud en biografi” ann ett mycket omfattande uppgift när han bemödar sig att redogöra för den ambivalenta personlighet som återfinns hos bibelns huvudperson (gud). Boken följer i stort gamla testamentet från pärm till pärm vilket gör redogörelsen synnerligen tät och heltäckande. Upplägget är högst intressant, dock ej okontroversiellt, och den gudabild som efterhand framträder visar på ett väsen som både har förbarmande och hänsynslösa sidor. I ena stunden tycks gud vilja mänskligheten det allra bästa för att i nästa stund skifta i temperament och utrota hela folkslag.

Boken tecknar, förutom bilden av gud, en mycket uttrycksfull bild av hela gamla testamentet. I takt med läsningen kom jag även till insikt med magnituden av min egna religionsvetenskapliga inkompetens. Boken gav mig därför, som novis på området religionsvetenskap, mycket nyttiga upplysningar. Speciellt gav läsningen mig en ökad insikt om hur viktigt religionen är för att över huvud taget kunna förstå och analysera samhälliga fenomen. Boken innehåller många guldkorn exempelvis avsnittet om Jobs bok och de förnämliga förklaringarna av de trätofrön som fortfarande är gällande i dagens Mellanöstern. Jag misstänker att upplevelsen av boken skulle höjas ett par snäpp om man i samband med läsningen läste bibeln vid sidan om. Det gjorde inte jag.

Boken känns både originell och aktuell och inte heller historieberättandet är det något fel på. Vad jag främst vänder mig mot är istället det erbarmliga språk med vilket Miles analyserar gamla testamentet. Att påstå att språket är träigt och akademiskt är en underdrift; språket var faktiskt (enligt mig) på sina håll så oerhört stelt att jag instinktivt ryggade tillbaka i läsfåtöljen. Det kan tänkas att detta problem i huvudsak beror på skral översättning, men jag tror knappast det. Snarare misstänker jag att de akademiska och föga skönlitterära ordvalen har följt med från den engelska upplagan. Dessa språkliga ”brister” (om man nu kan benämna dem som brister) drar tyvärr ned mitt betyg ordentligt. Jag ger därför boken ”bara” en stark trea i betyg.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gud - en biografi
Liknande böcker:
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Trolldryck
 D. Edqvist
Trots allt
 H. Sidoli
Den eviga elden
 K. Follett
Boken om vikingarna
 C. Ingelman-Sundberg
I ekens tecken
 B. Mårtensson
Kastanjeträdets makt
 B. Mårtensson
Frejas katt och Marias..
 R. Olofsson
En vision av ljus
 J. Riley