bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bilderbergmötet
I rikets tjänst
Landsförrädaren
Natoagenten
Vetenskapsmannen
Liknande böcker:
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz
Ett steg för långt
 F. Faulkner
Spring för livet!
 G. Dahl
Dunkelt förebud
 L. Weström
Doft av ondska
 A. Rambach
Clara
 J. Lönnaeus

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSpionen på FRA

 
Författare: Anders Jallai
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, spänning, vetenskap
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789185801817
 
Spänning:  8
Romantik:  4
Humor:  4
Lärorik:  7
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga! Jag vet det", säger Anton Modin, dykare och före detta flygofficer, till chefen för Sektionen för särskild inhämtning och slänger sin skriftliga uppsägning på bordet. Han har just mist sin hustru och sina två barn vid Estonias förlisning och han ger militära SSI skulden för katastrofen.
Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.
Anton Modin lierar sig med säkerhetspolisens hemligaste enhet och ett gerillakrig bryter ut mellan Säpo och militärens SSI mitt i den idylliska norra Stockholms skärgård under jakten på den sovjetiska miniubåten. Anton Modin söker sanning och upprättelse men också hämnd för den familj han så tragiskt förlorade.

Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten. Den bygger på egna erfarenheter och åratal av arkivforskning och samtal med personer som varit verksamma inom underrättelseväsendet eller på annat sätt haft inblick i de händelser som boken anspelar på.

ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen. Spionen på FRA är hans första roman

Medelbetyg: 2,6 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Spionen på FRA :


kristina_s 2010-04-08 10:47
Recension av Anders Jallais debutroman Spionen på FRA

(Detta är recensionsbok från Lind & CO)

Anders Jallai är dykare och före detta stridspilot. Han var den som fann den sovjetiska ubåten S 7 på svenskt vatten 1998 och även det försvunna Catalinaplanet 2003.
Idén att skriva en spionroman fick han när han forskade efter material om de sovjetiska underrättelsetjänsternas spioner i Sverige under ”Det kalla kriget”

Spionen på FRA är hans första roman och även första delen i en triologi. En del av händelserna i boken är sanna och resten har Anders Jallai gissat sig till eller helt enkelt hittat på. Allt för att göra romanen så spännande som möjligt.

Handling: Efter Estonias förlisning i september 1994, där Anton Molin lyckats överleva men tyvärr hans fru och två barn omkommit, rusar han in till chefen för Sektionen för särskild inhämtning (SSI), slänger sin skriftliga uppsägning på bordet och säger: ”Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga…! Jag vet det.”

Fjorton år senare, år 2008, får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 1980-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. Han tar hjälp av några vänner som också är intresserade. Anton Modin riskerar därmed inte bara rikets säkerhet, utan han blir även ett lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.
Han dyker efter ubåten tillsammans med sina vänner och åker runt för att prata med vissa personer som hade en ledande ställning under 1980-talet, när detta var aktuellt.

Men vilka kan egentligen Anton Modin lita på? Vilka är hans fiende och vilka är hans vänner? Hur kommer det att gå för Anton Modin? Det får du reda på om du läser denna spionroman med en annorlunda handling.

Jag tycker att det var en riktigt spännande spionroman som tog upp Estonias förlisning, U i37 som hittades på grund utanför Karlskrona och den förmodade sovjetiska ubåten som sänktes i Stockholms skärgård. Anton Modin är en man som jag känner stor sympati för. Han verkar så sårbar och nedbruten och känner säkert stor skuld efter att familjen omkommit i Estonias förlisning, medan han själv klarat sig. Ändå orkar han ge sig ut på detta stora äventyr att leta efter ubåten. Anders Jallai skriver på ett lättsamt och intressant sätt. Han beskriver händelser, miljöer på ett tillfredställande sätt.

Det är inte en sträckläsarbok, men den är mycket spännande och händelserna är ofta oförberedda. Jag rekommenderar den och tror att de som arbetar, arbetat eller gjort lumpen inom flottan kommer att känna romanen mycket givande.
Betyg 4/5

Kristina Simar lektör/bokrecensent

Betyg 4

Thriller 2010-07-06 12:11
Tyckte att intrigen borde fungera utmärkt som thriller. Ubåtskränkningar, hemliga underrättelsetjänster och agenter är ingredienser som jag normalt sett gillar. Men den här boken har absolut ingenting att ge, så lägg tiden på något annat.

Skulle gärna se dock att en bättre författare tog upp intrigen, för nog är man lite nyfiken på vad som egentligen föregick under ytan i Östersjön. Det borde verkligen gå att skriva en bra thriller på det temat tycker man.

Den här boken är dock endast pinsam.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Spionen på FRA


  Köp boken som film på cdon: