bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Jag har ingen vilja ti..
 D. Harrison
Gustaf Mannerheim
 D. Ahlander
För att kunna leva, en..
 Y. Park
Gustaf VI Adolf Regent..
 R. Älmeberg
En man utan land
 K. Vonnegut
Det gäller livet : en..
 J. Palmström
Kanslern: Axel Oxensti..
 G. Wetterberg
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
Mannerheim Marsken Mas..
 H. Lindqvist

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNackspärrarnas rike

 
Författare: Roland Janson
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, fotboll, skådespelare
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789185379316
 
Spänning:  2
Romantik:  2
Humor:  4
Lärorik:  5
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Roland Janson har satt spår genom Sällskapsresan och roller i andra filmer. Han har även skrivit teaterpjäser som Bänken, Muggen och Knappkorgen och medverkat i ännu fler.
Roland Janson är arbetarkillen som växte upp i stadsdelen Redbergslid i Göteborg, ägnade sig åt fotboll och politik på fritiden, arbetade och drack för mycket innan teatern kopplade greppet om honom. Om allt detta och lite till skriver han i sin självbiografi Näckspärrarnas rike. Så här säger han själv om boken:

Utdrag ur boken:
Roland Janson
är den störste rätthaverist
jag har träffat i mitt liv -
som inte har havererat!

Lasse Strömstedt, författare (1935-2009)


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Nackspärrarnas rike :


kristina_s 2010-02-10 14:50
Recension av Roland Jansons självbiografi Nackspärrarnas rike

Roland Janson är född 1939 och växte upp i stadsdelen Redbergslid i Göteborg. Hans far var stalinist och hans mor frireligiös.

Handling: Roland Janson är arbetarkillen som blev skådespelare av en slump i vuxen ålder.

Under ungdomen ägnar Roland den mesta av sin tid åt fotboll och politik. Båda är en viktig del i hans liv. Roland har varit starkt åt vänster. Men med tiden har han gått över till Socialdemokraterna. Boken handlar till stor del om hans politiska tankar.

Roland har haft flera olika arbeten under sin uppväxt, utan utbildning får han typiska arbetarjobb, som till exempel: gatuarbetare, garderobiär, föreståndare på ett ungkarlshotell och bergsprängare.
Som ung träffar Roland Carina, de gifter sig och får tre barn tillsammans, två flickor och en pojke.

En dag träffar Roland Lasse Strömstedt. Lasse och hans skrivpartner Christer Dahl har skrivit boken Grundbulten under pseudonymen Kenneth Ahl. Nu håller de på att göra film av boken med arbetsnamnet Det löser sig. Lasse ringer till Roland och undrar om han kan tänka sig att medverka i filmen. Roland som inte har någon skådespelarutbildning är lite tveksam, men han blir övertalad. Det går alldeles lysande och Roland får även medverka i Kenneth Ahls film Lyftet.
Filmen handlar till största del om Lasse Strömstedts liv.

Efter dessa filmer börjar Roland Janson att skriva egna pjäser. Han arbetar ofta med Lennart Hjulström, Kent Andersson, Tomas von Brömsen och Weiron Holmberg. Roland skriver pjäsen Bänken och det är planerat att de ska börja repetera i mars 1980. Men då kommer ett samtal från Stockholm. Roland och Weiron får en förfrågan om de vill medverka i Sällskapsresan I. Det är från den filmen de flesta känner igen Roland Janson.

Carina och Roland är skilda sedan många år tillbaka, och numera är han gift med Annie. Tillsammans har de sin älskade hund Manne. Roland föreläser även för olika fackförbund som tillhör arbetarrörelsen.

En intressant bok för de som känner till skådespelaren Roland Janson. Han skriver om sitt liv på ett trevligt sätt och med glimten i ögat beskriver han sin resa genom livet. Han berättar med entusiasm om sina arbeten, fotbollen och sitt stora politiska intresse. Han berättar om alkoholen som blev ett större problem under åren och han berättar om den dagen han slutade med alkoholen helt. Boken innehåller stundtals mycket politik. Roland skriver vad han tycker och tänker, men han prackar inte på någon sina åsikter, därför tycker jag att de med andra politiska åsikter mycket väl kan läsa denna bok.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Nackspärrarnas rike


  Köp boken som film på cdon: