bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Pillret
 I. Carlberg
Hallucinationer
 O. Sacks
Det svenska hatet
 G. Tamas
Everything Casino Gamb..
 G. Mandos
New Millenium Lotto St..
 S. Rodic
New Millenium Lotto St..
 S. Rodic
Den sårade divan
 K. Johannisson
Introvert Power: Why Y..
 L. Helgoe

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen sårade kvinnligheten

 
Originaltitel: The Wounded Wonded Woman: Healing the Father- Daughter Relationship
Författare: Linda Schierse Leonard
Genre: Fakta
Ämnesord: psykologi
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789185801787
 
Spänning:  2
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Varför har kvinnor så ofta dåligt självförtroende? Den frågan ställer sig Agneta Pleijel i sitt förord till denna bok om kvinnors sårbarhet som blivit en klassiker och översatts till många språk.
Linda Shierse Leonard utforskar de psykologiska konflikter som finns hos kvinnor som haft ett problemfyllt förhållande till sin far när de var små. Med hjälp av exempel ur sina patienters drömmar och ur sagor och myter visar författaren den fascinerande väv av känslor som spinns mellan far och dotter. Här finns oändligt mycket kärlek och förväntningar men också besvikelser och förtvivlan.
Dockflickan, glasflickan, martyren, amasonen, den högtflygande, den missanpassade och superstjärnan har alla skapat sin självbild i relationen till pappa. Först när de som vuxna blir medvetna om vilken roll deras fäder har spelat i deras liv, kan de se och förstå varför relationen till fadern varit så svår. Då kan såren från uppväxttiden läkas och de kan gå vidare i sin egen utveckling.

"Jag önskar boken läsare som vill tänka fritt och är angelägna om att förstå sig själva. De nedärvda och negativa bilderna av det kvinnliga måste fortsatt utmanas. Det är ett stort arbete att göra sig fri från tusenåriga projektioner. Särskilt gillar jag Schierse Leonards hopp att kvinnor ska berätta om sina liv. Det är också vad som skett sedan boken först kom ut i början av 1980-talet: världen har sett en explosion av kvinnors litterära berättande."
Ur Agneta Pleijels förord

LINDA SCHIERSE LEONARD är jungiansk psykolog verksam i USA

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den sårade kvinnligheten :


kristina_s 2010-01-21 14:24
Recension av Linda Schierse Leonards Den sårade kvinnligheten
(Detta är en recensionsbok från Lind & Co)

Linda Schierse Leonard är jugiansk psykolog, med verksamhet i USA

Handling: Agneta Pleijel har skrivit ett intressant förord, där hon ställer sig frågan: Varför har kvinnor så ofta dåligt självförtroende?
Freuds lärjunge, psykologen och terapeuten Carl Gustav Jung (1875-1961), ser fadern symboliskt som en arketypisk bild.
Linda Schierse Leonard tar i boken upp de psykologiska konflikter som kan finnas hos kvinnor som haft ett problemfyllt förhållande till sina fäder när de var små.

Hon beskriver sina egna och även andra kvinnors drömmar. Hon berättar sagor och ger exempel på myter från de gamla grekerna för att lättare förklara vad hon menar. Det hon vill ha sagt är att far -dotter förhållandet varit under uppväxten kommer att spegla dotterns liv som vuxen.

Linda S Leonard benämner dessa flickor vid namn som: Dockflickan, glasflickan, martyren, amasonen, den högtflygande, den missanpassande och superstjärnan. Hon förklarar hur kvinnorna i dessa olika benämningar beter sig som vuxna. Det är även först i vuxen ålder som kvinnorna blir medvetna vilken roll fadern har spelat i deras liv. Först då kan såren från uppväxten läkas och kvinnorna kan gå vidare i sin utveckling.

Som jag skrev förut så tar Linda S Leonard upp gamla grekiska myter. I dramat Ifeginia i Aulis av Euridies beskriver hon hur en fader drivs att offra sin dotter. Ifeginia är kung Agamemnus äldsta och mest älskade dotter, ändå är han beredd att offra henne i utbyte mot Hellas ära.
Boken innehåller även dikter av bland annat Sylvia Plath, Karin Boye och Rainer Maria Rilke.

Jag tycker att det var en intressant och läsvärd bok. Ibland är den lite fackmässigt skriven, men författaren förenklar detta genom sina sagoberättelser, sagor som jag känner igen. Myterna från de gamla grekerna är väldigt intressanta. Nu är ju författaren skolad i Jungs lära och har genom hans teser och teorier skapat sin verksamhet som psykolog. En annan psykolog beskriver säkert sina synpunkter utifrån sin skola. Det är väl något man som läsare bör tänka på. Jag rekommenderar boken varmt. Särskilt för läsare som är intresserad av Jung.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den sårade kvinnligheten


  Köp boken som film på cdon: