bokrecensioner boktips

En liten konstnär

Författare: Lars Lerin
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, historia, kärlek, kultur, måleri, konst
ISBN: 9789127119154


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det finns ett första album, en början på allt, där jag ligger svartvit och sparkar på sängöverkast och mjuka filtar. Storögd, liksom uppfordrande, ser jag på världen. Sida efter sida, från famn till famn, i solgata och slagskugga ... Mamma var vacker som en filmstjärna, hennes händer så mjuka och varma. Och pappa med våtkammad Elvislugg. Hans goda mockajacka luktade piptobak, trygghet, värme.

I En liten konstnär berättar Lars Lerin i ord och bild om sin uppväxt i det värmländska samhället Munkfors och om den slingriga vägen till vuxenlivet. Om upptäckten att det var pojkar han förälskade sig i. Det är en stark, osminkad skildring av en tid som inte tålde några avvikelser. Jag var pojke och skulle spela fotboll. Måste gömma mig bakom skolhuset för att det inte skulle synas att jag hoppade hopprep, hage, snodd ... Samtidens normer förblindade. Det var i kärlek som mina föräldrar försökte omskapa mig. Om jag inte ägt en sådan inre styrka och envishet hade jag kanske dukat under för denna kärlek.

Utdrag ur boken:
Hur såg världen ut när jag var liten?
Jorden var rund. Och på andra sidan jorden bodde kineser som tack vare tyngdkraftenundgick att ramla ut i denoändliga rymden.
Livet på jorden förvandlades ständigt. Saker och ting rostade, ruttnade

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En liten konstnär :
2009-10-16 23:59
Lars Lerin är en av mycket få kulturpersonligheter som är lika omtyckt av kultureliten som av de, som en ökänd kristdemokrat och nu även Sverigedeomkraterna kallas "verklighetens folk". Han har i ett trettiotal år skrivit mycket personliga böcker, rikt illustrerade med hans briljanta akvareller, om resor i det hemtama Värmland, lika väl som Sibirien och Iran och Antarktis. Vare sig det är värmländska ödetorp, theheranska förortshöghus eller antarktiska isvidder, finns denna ständiga ensamhet i bilderna. Hans senaste bok, en liten konstnär, är varken bättre eller sämre än hans tidigare böcker. Allt han skriver och målar är på en sympatisk mänsklig nivå. Att växa som bög i det kälkborgerliga Karlstad där alla hus har samma möbler, samma serviser och samma böcker och samma inskränkta värderingar, har nog inte varit det lättaste och inte konstigt att han började knapra piller och pimpla alkohol. Men det skapade oxå en känslighet och ett sanningskrav som gör hans målningar, trots den perfekta penselföringen och exakta känslan för hur färg reagerar på fuktigt grängat papper, så oerhört mänskliga - vare sig det gäller en skiss föreställande en gumma med sin katt eller ett hsb-hus om natten. Alla vi som vuxit upp på 50, 60 och 70-talen kan känna igen miljöerna och tidsmarkörerna. En av pärlorna i boken skildrar en stupfull Monica Zetterlund (även hon ett udda värmländskt geni).
Betyg 4
Liknande böcker:
Vill du så kan du
 P. Ekwall
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson
Borstalpojken
 B. Behan