bokrecensioner boktips

Flickvännen

Författare: Karolina Ramqvist
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, kriminella
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789146219958


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träninskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när.
Alla före honom hade sagt att de ska ta hand om henne men han köpte ett fucking jävla hus. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb.
Varför har hon fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som väninnorna vill festa och skvallra och små glimtar från den vanliga världen påminner henne om hur det skulle kunna ha varit

Utdrag ur boken:
Jag har läst att det kallas drottning syndromet. Det är en teori som utgår från att alla kvinnor undermedvetet alltid konkurrerar med varandra och att kvinnor som blir kära i män som misshandlat och våldtagit andra kvinnor tänder på dem just därför, för att de får vara den överlevande, det vill säga den enda kvinna i världen som mördaren aldrig skulle göra illa. Hon är en drottning medan alla andra kvinnor är horor som typ förtjänar att bli våldtagna och lemlästade och dumpade i sopsäckar i en sjö. Jag sa inget om det till John. Jag pratade inte så mycket med honom om de där böckerna över huvud taget.
Medelbetyg: 3,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Flickvännen :
2009-08-13 20:47
Flickvännen av Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist är chefredaktör för Arena och kolumnist i DN.
Hon har tidigare utgett böckerna ”När svenska pojkar började dansa” 1997 och ”More Fire” 2002. Katarina är även en orädd och tankeväckande röst i samhällsdebatten i antologin Fittstim 1999

En lugn och fint skriven bok om Karin som är tillsammans med John som är grovt kriminell. Lyxen han kan ge henne räcker för att hon ska känna sig lycklig. John har köpt ett lyxigt hus till henne, hon får åka på lyxiga resor och shoppa snygga och dyra kläder. Hon får även det bästa kokainet och röka de bästa jointarna. Hon har även tagit avstånd fån sin mamma och två systrar, eftersom de inte gillar att hon är tillsammans med John.

Hon tillbringar sin tid i sitt lyxiga hus, med utegångsförbud när John är på ”jobb”. Hon har hela tiden mobiltelefonen vid sin sida ifall John skulle ringa eller sms:a. För när John kommer hem måste hon finnas tillgänglig. Vad han gör på sina ”jobb” vet Karin inte och hon vill inte heller veta det. Hur länge han är borta veta hon aldrig.

Allt är så ytligt. Att se snygg ut inför John är viktig, därför tränar Karin mycket. Det är viktigt att ha fina kläder och smink.

Karin tänker ofta på Karen och Henry Hill i filmen Maffiabröder, en film hon troligen sett många gånger. Hon jämför sig gärna med Karen.

Karin umgås bara med Johns kriminella kompisars flickvänner. En kväll när killarna är ute på ”jobb” träffas tjejerna över en middag hos Karin. De äter inte mycket, men dricker vin, champagne, snorar kokain och röker jointar. De blir mycket påverkade. De pratar bara om ytliga saker som kläder och smink, de sminkar även varandra. De diskuterar även sina killar.

På kvällen tar Karin en promenad med sin hund. Hon tittar in i väninnan Lindas bil och ser att den är fullpackad med saker. Hon förstår att Linda tänker sticka. Hon försöker tala med väninnan att inte göra det. Karin är väldigt upprörd. Väninnorna sover över hos Karin, men på morgonen när Karin vaknar har Linda redan försvunnit.

Det finns mycket att diskutera kring denna bok.

Varför väljer vissa kvinnor att leva tillsammans med kriminella män?

Varför får de grövsta kriminella som sitter i fängelse säckar med kärleksbrev?

För att först boken bättre föreslår jag att ni tittar på filmen Maffiabröder. Där får man följa Henry och Karens liv.

Kristina Simar
Betyg 4
2010-05-30 17:56
Inblick i en skrämmande, ytlig och sjuk värld. Maffiahistoria ur en annorlunda perspektiv. En mörk, obehaglig stämning över berättelsen. Jag blev upprörd eftersom det sorgligt nog tyvärr kan vara sant.
Betyg 4
2010-07-07 19:46
Oj, vad man kan tycka olika om en bok. Jag tycker inte om "Flickvännen"! Den är skriven på en sätt som gör det svårt att följa med vem/när/vad det handlar om. Dessutom tycker jag inte om att man måste se en film för att förstå en del av handlingen.
Betyg 2
2012-10-25 18:30
Yta, yta. Men inget innehåll. Lika tom som jag antar att Ramqvist vill beskriva flickvännens liv. Doch utan att lyckas.
Betyg 3
2013-04-01 17:09
Jag fick ont i magen under läsningen. Det finns hela tiden en smärta i allt det ytliga, något som gnager på inifrån. Boken får det egentligen rätt oväsentliga att bli intressant. Allt det perfekta är egentligen smutsigt, men jag kan inte släppa taget. Läsningen gick snabbt och boken är fortfarande med mig.
Betyg 4
2014-02-28 21:58
Jag gillar inte sättet boken är skriven på, handlingen hade kunnat vara bra, det var ju därför jag började läsa boken för det lät intressant en flickvän till en kriminell man, hennes sida av historien. Tyvärr har Karolina Ramqvist krånglat till det, gjort att det är svårt att hänga med i berättelsen. Det gick att läsa men jag hade inte rekommenderat flickvännen till någon.
Betyg 2
Liknande böcker:
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet