bokrecensioner boktips

Den stora sömnen

Originaltitel: The big sleep
Författare: Raymond Chandler
Genre: Deckare
Ämnesord: spänning
ISBN: 9789179532871


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Allt börjar i ett miljonärspalats där en gammal febersjuk oljemagnat sitter insvept i en pläd i sitt tropiska växthus, medan hans vackra, halvimbecilla dotter exponerar sig för första bästa manliga besökare.
Philip Marlowe är en privatdetektiv som tar bra betalt för att under full diskretion utföra uppdrag som man inte gärna överlämnar till den ordinarie polisen. Marlowe befinner sig i "no man¿s land" på vakt lika mycket mot sina arbetsgivare som mot rättvisans officiella, ofta korrumperade representanter.
Raymond Chandler är den ojämförligt främste bland USA:s deckarförfattare. Den stora sömnen från 1947 är den första romanen om Philip Marlowe. Humphrey Bogart och Laureen Bacall hjälpte till att göra figuren odödlig och filmen förbjöds först av den svenska censuren.
Medelbetyg: 3 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den stora sömnen :
2009-08-05 18:53
Skriven på ett mycket hårdkokt sätt och ur ett manligt perspektiv. Inte direkt en bok jag tyckte om men som ändå har något speciellt men alla skurkar, all whiskey och alla lättfotade kvinnor.

http://boklistan.bloggagratis.se/
Betyg 3
2010-08-02 04:32
Håller med Annatilda..
Betyg 3
2013-08-26 22:33
Den hårdkokta detektivromanens fader, Raymond Chandler, med den första boken om den stilbildande Philip Marlowe känns som ett måste i bokhyllan. En klassiker.

Tyvärr är ju bäst-före-datumet ganska viktigt i deckarsammanhang och underhållningsvärdet har kraftigt devalverats efter mer än sju decenniers utveckling av genren. Som läsupplevelse således svagt.

Bedömer man boken från ett större perspektiv är det ju extremt stilbildande. En moralisk, orädd och råbarkad privatdetektiv i trenchcoat är ju närmast ikonisk.
Betyg 3
2015-07-11 14:29
Om man vill läsa om en råbarkad privatdeckare som på något sätt ändå lyckas överleva ständiga faror så är den här boken rätt. Lite av gangstervälde där kulorna viner fast i ett fall är det en förgiftad drink som orsakar död. Försvunna personer och snubblande över lik tycks vara denne privatdetektivs öde.
Men boken är i sin enkelhet och sitt direktspråk underhållande och lättläst.
Betyg 3
2017-07-04 13:35
Lättläst och småmysig deckare med gangsters över allt och lite småvåpiga fruntimmer som tyder ganska starkt på att boken är skriven för en sisådär sjuttio år sedan. Tyckte dock att den var ganska rörig emellanåt, men ändå lite nostalgisk på något vis.
Mitt slutbetyg blir, en ganska medel 3:a!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den stora sömnen
Liknande böcker:
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Windsorknuten
 S. Bennett
Lelo
 M. Grönholm
Flaubert & Brooke
 B. Danielsson
Grodmuggen
 U. Trenter
En snygg historia
 A. Goldstein
Mannen på bänken
 A. Goldstein