bokrecensioner boktips

Antifeministiska manifestet

Författare: Kalle Strokirk
Genre: Debatt
Ämnesord: filosofi, politik, historia, kultur
Utgivningsår: 2003


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det börjar bli allt obehagligare att vara karl. Man beskrivs systematiskt i diverse mystiska statsfinansierade undersökningar som en lägre stående varelse som bär skulden till all ondska i världen. Även om man bara är en lågavlönad arbetare.

Man skulle i värsta fall kunna tåla spottloskorna om det bara rörde sig om verbala dumheter. Men nu börjar de inkvoterade stormtrupperna nå in i kanslihuset och är i full färd med att påbörja sitt systemskifte.
Skräddarsydda lagar stiftas på löpande band av dessa och de manliga lakejerna i riksdagen vågar inte säga nej av rädsla för att förlora sina poster.

”Vita, svenska , medelålders, heterosexuella män” är onda och kvinnor offer. Som inte är ansvariga för sina handlingar.

Det skulle betyda att halva befolkningen inte är tillräknelig och alltså inte borde ha rösträtt. Var det inte ungefär så de resonerade förr? I så fall är det feministerna som är bakåtsträvarna och inte vi andra, män och kvinnor som inte vill krossa könsrasismens kristaller i huvudet på varandra.

Denna skrift är inte späckad av statistik. Dess syfte är mer att ställa frågor och resonera kring en otrevlig och ohållbar utveckling. För både kvinnor och män.

Läs, gnissla tänderna och vädra luften med dina vänner!

Utdrag ur boken:
"Hur kan männen i Sverige tillåta att det är just deras bröder och inte kvinnorna som till absolut övervägande del i vissa fall tvingas att sova i portuppgångar? Hur har dessa olycksbröder hamnat där medan det kryllar av välmående kvinnor på Östermalm. Vad är det för ett jävla nätverk som är så grovmaskigt så att dess medlemmar kan trilla ur på detta vis? Ett sådant nätverk skulle inte jag vilja vara med i. Det verkar ju nästan som skattesystemet som man bara får betala till men allt mindre får någon nytta av. Är det kanske för att feministernas heroiska kamp fått patriarkatet att börja rämna? Den enes död den andres bröd? Fast män har ju farit illa i alla tider. Det skulle i så fall betyda att patriarkatet började rämna för länge sedan. Långt före feminismen var uppfunnen. Kanske har det rent av aldrig funnits."
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Antifeministiska manifestet :
2004-04-27 00:27
Antifeministiska manifestet – Startskottet för utmaningen av feminist- och socialisthegemonin

Recension på: Strokirk, Kalle: Antifeministiska manifestet – en kritik mot ge igenställdhetens och avundsjukans evangelium, Contra, 2003

Tecknaren Kalle Strokirk som bland annat varit publicerad i Aftonbladet och DN har skrivit en bok som tydligt utmanar feministideologins hegemoni. Tyvärr riskerar boken, enligt frilansskribenten Elise Claeson, att bli årets mest nedtystade bok. Strokirk beskriver i den ena delen av boken hur farlig feminismen, särskilt likhetsfundamentalismen, är för det svenska samhället. Den underliggande tesen är att feminismen är en förlängning av marxismen. I den andra delen målar Kalle Strokirk upp ett alternativ på ett jämställt och rättvist samhälle.

Författaren lyckas tydligt skilja på feminism och jämställdhet samt på feminism och kvinnor. Det viktiga är att ifrågasätta och krossa illusionen om att feminism är synonymt med jämställdhet. Feminismen kan enbart vara en väg av flera till jämställdhet. Precis som antikommunisten inte behöver vara emot arbetare och rättvisa behöver inte antifeministen vara emot kvinnor och jämställdhet. Tyvärr föreligger ibland risk för kvinnohat när feminismen kritiseras. Denna manschauvinism har Strokirk med bravur undvikit genom att plädera för fred och harmoni mellan könen.

Den vision som Kalle Strokirk målar upp är ett antibyråkratiskt lågskattesamhälle som bygger på entreprenörskap och kreativa nätverk. I dessa nätverk kommer människor att specialisera sig efter kompetens, intresse och behov. Det ska finnas fria yrkesutövare som raggar arbeten åt nätverket och en nätcentral som bokför åt de fria yrkesutövarna i nätverket. I nätverkssamhället är människor fria och självägande småföretagare. Detta är ett alternativ till statens och storföretagens marknadsekonomi där staten står för tvånget och storföretagen och kapitalisterna för anställningstrycket. Strokirk föreslår en blandning av nätverksekonomi och kapitalism så att människor själva kan välja om de vill ha den trygghet som en anställning ger eller den frihet som företagandet ger. För att uppnå bättre valmöjligheter blir skattesänkningar och en dramatiskt nedbantad stat ett måste. Staten ska enbart ägna sig åt grundtrygghet och försvaret av individens fri- och rättigheter.

Boken kommer antagligen att förtigas eftersom boken i princip säger att kejsarinnan är naken. Förhoppningsvis får vi en tankeställare nu när ett nytt perspektiv ställs mot det idag allenarådande perspektivet – genusperspektivet. I Sverige verkar vi inte ha plats för mer än en ”sanning” i taget. På 1960- och 1970-talet var det extremvänstern, på 1980-talet var det nyliberalismen och idag är det likhetsfundamentalistisk feminism.

”-Varför ha ru skygglappar?
-Jag vill inte missa genusperspektivet!”

Fredrik Runebert


Länkar:
http://www.contra.nu/strokirk.html
http://www.kallestrokirk.se
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Antifeministiska manifestet
Liknande böcker:
Feministfällan
 N. Åkestam
Tankar om politik
 B. Göransson
Kapitalet.se
 M. Nyberg