bokrecensioner boktips

Kameliadamen

Författare: Alexandre Dumas
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, kärlek
ISBN: 9189451856


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Förf. Alexandre Dumas d.y

Den vackra ungmön Marguerite är kurtisan till flera välsituerade män i den franska societeten. Då hon träffar den unge studenten Armand får hon för första gången uppleva äkta kärlek. Men starka krafter gör allt för att hindra deras kärlek. Förälskelsen resulterar så småningom i en tragedi.
Utdrag ur boken:
”Hon log åt hans häftiga iver och sökte skjuta honom ifrån sig. Men han tog henne, grep henne, omfamnade henne med sin unga starka armar.
- Jag säger att du blivit sjuk! Viskade han,
Hon låg i hans armar, viljelös, med ett lyckligt leende. Hon nickade. (sid. 80).”

Medelbetyg: 3,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kameliadamen :
2004-04-22 09:13
Med berått mod och ganska höga förväntningar företog jag mig att läsa Dumas d.y. klassiska kärleksroman Kameliadamen. Då förväntningarna som sagt var ganska stora blev den efterkommande besvikelsen enorm. Jag vill noga utryckliggöra att jag inte på något sätt har något emot romaner som utgår från ett kärlekstema, snarare tvärtom. Då en kärlekshistoria laddas med realistiska och målande känslobeskrivningar brukar jag ofta finna dem oemotståndliga (t.ex. Gorkijs ”Min första kärlek”). Så är dock inte fallet med Kameliadamen. Romen är enligt mitt tycke ganska erbarmlig och toftig och författarens språkbruk på sin höjd att betrakta som mediokert. Vidare är skildringarna av huvudpersonernas känslosvall framställda utifrån de traditionellt stereotypa könsrollerna som frammanar bilden av kvinnan som ett viljelöst villebråd och mannen som en oemotståndlig robust samt påstridig förförare. Ofta fick jag näst intill göra våld på mig för att inte högljutt hånskratta åt de i lidelse rent löjeväckande skildringarna av Margurites och Armands ömhetsbetygelser inför varandra. Ovanstående omdöme gäller dock (och som tur är) inte för hela romanen. Efter den övertydliga och helt väntade vändpunkten blir historien ganska intressant och bokens avslutning lämnade mig inte helt oberörd. Detta faktum räddade romanen från pappersåtervinningen, men inte mycket mer - en svag tvåa.
Betyg 2
2008-08-14 01:27
Jag älskar den här boken, när jag väl började läsa kunde jag inte lägga den ifrån mig! Språket är underbart och karaktärerna intressanta, Dumas har ett sätt att skapa sina karaktärer på så vis att man antingen älskar eller hatar dem :) Rekommenderas starkt för alla obotliga romantiker!!
Betyg 5
2013-05-30 16:05
Kärlek är alltid kärlek oavsett vilket århundrande som författaren lever i.

Marguerite är en kurtisan i Paris som låter några rika män betala henne men även en kurtisan kan bli förälskad. I detta fallet i den unge studenten Armand som lever helt på sin pappas underhåll. Men deras kärlek får inte vara i fred. Både Marguerite och Armand får lida för kärlekens skull.

Sista delen av boken var bäst.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kameliadamen
Liknande böcker:
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
Wuthering Heights
 E. Brontë
Death of a salesman
 A. Miller
Farväl till Berlin
 C. Isherwood