bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Lyckans land
Magistern
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÄngeln på sjunde trappsteget

 
Författare: Frank McCourt
Genre: Roman
Ämnesord: krig, humor, religion, historia, kärlek, framtid
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9176434184
 
Spänning:  2
Romantik:  1
Humor:  9
Lärorik:  7
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Boken handlar om Frankies irländska katolska barndom. Frankie föds i New York där hans irländska föräldrar träffas och Angela blir gravid, och tvingas av sina släktingar att gifta sig. När Frankie är fyra år flyttar familjen till Limerick i Irland varifrån hans mamma kommer, för hon vill inte stanna efter att ha förlorat sin babydotter Margaret. Familjens liv blir inte bättre i Limerick.

Utdrag ur boken:
”Värre än en normal eländig barndom är den eländiga irländska barndomen, och än värre är den eländiga irländska katolska barndomen.” börjar boken.

Medelbetyg: 3,86 (22 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ängeln på sjunde trappsteget :


faith 2004-04-21 20:47
Ängeln på sjunde trappsteget är en underbar bok. Den är en av de roligaste böckerna jag läst. Jag har aldrig skrattat så mycket när jag har läst en bok. Frankie är helt enkelt så rolig och så underbart naiv. Han måste ha varit ett underbart barn. Man kan inte låta bli att skratta åt de otaliga roliga episoderna i hans barndom. Frank McCourt har verkligen lyckts beskriva sin barndom på ett fantastiskt sätt.

OM DU VILL SKRATTA, LÄS DETTA!
Betyg 5

Hille 2004-04-22 18:30
En helt underbar bok om lille Frankies hårda och fattiga barndom på Irland.
En biografi full med fantastisk berättarglädje och stundom makaber humor. Fattigdom och elände men oändligt full
av förhoppningar för en ljusnande framtid!

Läs den!
Betyg 5

Linda Ch 2004-05-30 10:02
Mycket välskriven, mycket varm humor under ett lager av elände och misär. Sista kapitlet är så vackert skrivet...
Vilken barndom!
Betyg 5

Nessa 2005-08-10 19:30
En mycket bra bok som är sorglig och tragisk, men det är skildrat med värme och humor. Jag har så svårt för fadern i familjen. Hans beteende gör mig så ledsen.
Betyg 4

lillsyster 2006-01-15 21:35
Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget är skrivet i jag- form och täcker upp Franks liv från det han blir till under en ”knäskälvare” i New York av två ensamma irländare som funnit varandra till det att Frank återvänder till New York efter en miserabel uppväxt i staden Limerick på Irland.

Franks uppväxt är fruktansvärd, direkt i inledningen beskriver han den själv så här: ”När jag ser tillbaka på min barndom förundrar det mig att jag alls klarade mig igenom den med livet i behåll. Det var naturligtvis en eländig barndom: en lycklig barndom är knappast värt något intresse. Värre än en normal eländig barndom är den eländiga irländska barndomen, och än värre är den eländiga den eländiga irländska katolska barndomen.”

Det som gör Franks uppväxt så hemsk är kombinationen av faderns alkoholism, svält, sjukdom och död. Det finns sannerligen inte många glädjeämnen i den här boken men trots allt hemskt som händer och trots att man har svårt att förstå hur människor kan ha det och ändå överleva så känns det inte som om McCourt har skrivit den här boken för att få sympati, utan den är skriven på ett varmt och ofta humoristiskt sätt. Samtidigt som han beskriver den svartaste sorg så gör han det med glimten i ögat som t.ex.: ”Magistern säger att det är ärofullt att dö för tron, och pappa säger att det är ärofullt att dö för Irland, och jag undrar om det finns någon i världen som vill att vi ska leva. Mina bröder är döda och min syster är död, och jag frågar om de dog för Irland eller för tron.”
Betyg 4

Nillo 2007-05-21 13:53
Varm och underhållande bok. Sträckläste den.
Betyg 5

NNB 2007-09-13 12:10
Vilket livsöde..
Betyg 4

Ananasen 2008-05-26 10:47
Den innehåller allt. Ibland är den extremt sorglig, ibland asrolig. SÅ himla intressant att få en inblick i hur det är att leva fattigt i en stor familj.
Betyg 5

d@ddydj 2008-08-02 13:15
Köpte boken när jag var på bokmässan i Göteborg, men det tog tid innan jag beslutade mig för att läsa den.

Boken börjar en aning humoristiskt, men sedan blir den sorglig och deprimerande. Jag förstår inte hur folk kan skratta åt någon annans misär, men sådan är människan, skadeglad.

Ängeln på sjunde trappsteget är en bok som sträckläses och första 350 sidorna försvinner, men den tappar lite av sin "brahet" på slutet.

Det som fick mig att inte lägga ifrån mig boken av allt elände, var att han överlevde, då han skrev en självbiografi.

Boken får en fyra - en bok som är värd att läsas.
Betyg 4

vikingo 2008-08-12 01:31
Jättebra
Betyg 5

Tornuggla 2008-12-18 11:36
Jag har läst den svenska verisionen av boken, ändå tycker jag att språket och känslan förmedlas väldigt bra. Älskar verkligen den här boken, han berättar så otroligt bra. Trots att det mesta han varit med om är väldigt tragiskt berättar han det med humor och genom ett barns oskulldsfulla ögon.
Betyg 5

Mica 2009-01-14 18:56
Det är ganska länge sedan jag läste denna eländesskildring...
Jag tyckte mycket om boken somär välskriven och tidvis rolig också...
man fick verkligen relation tillkaraktärerna,men emellanåt är det nästan för eländigt för att det ska kännas verkligt...
Men en bra läsning!
uppföljaren var dock otroligt trist
Betyg 3

tetris 2009-01-28 20:44
Jag hade fått den här boken rekommenderad av så många och jag bestämde mig för att läsa den. Den motsvarade inte alls mina förväntningar. jag tyckte att boken var seg och jag kom aldrig in i den. Kan tänka mig att en del berodde på att språket inte passade mig och att en del berodde på mina höga förväntningar.
Betyg 1

JuliaM 2009-03-17 23:54
Oh jag ville att denna skulle vara så mycket bättre än den var. Den grep aldrig riktigt tag i mig... Men helt okej var den.
Betyg 3

Dina.Tiger 2009-05-22 15:18
Ängeln på sjunde trappsteget skildrar Frank McCourts uppväxt i det fattiga Limerick. Han förlorar tre syskon, har samma trasor på sig under hela sin uppväxt, blir föraktad av sina släktingar, och med en pappa som super upp understödet och en mamma som sänker sig till en råttas nivå för att hålla familjen vid liv är det ingen lätt uppväxt.

Jag tyckte det var hemskt med alla... hemskheter. Men jag blev inte så berörd som jag skulle kunnat bli om jag hade fått en reaktion från huvudpersonen. Men i och med att man ser allt genom ögonen på ett oförstående barn så kanske man inte skulle förvänta sig något sånt.

Men när Frank McCourt som sextonåring till slut bryter ihop i armarna på en ung präst - och allt som han varit med om kommer ikapp, blir jag till sist berörd och känner mig nöjd när jag slår ihop boken. Nöjd för att jag växt upp i Sverige.
Betyg 4

ES 2009-10-11 15:26
Läste denna på en solsemester med "all inclusive", kontrasten var total...
Betyg 4

sann 2010-07-15 18:34
Mkt lättläst och underhållande, otroligt nog när den handlar om fattigdom och misär. Mycket humor. Känns väldigt ärligt skriven på ngt vis.
Betyg 3

gun 2012-01-03 13:41
Om inte Franks pappa supit bort så gott som alla pengar så hade familjen inte behövt ha det så miserabelt. Det var svåra tider och ont om jobb men Franks pappa fick jobb vilka han förlorade den tredje veckan när han la alla pengar på sprit och inte infann sig på arbetet sen.
Irländarna tyckte det var bra med Hitler eftersom Tyskland bombade England som varit Irlands fiende. Men det behövdes industriarbetare i England och många irländare åkte dit. Det gjorde även Franks pappa men till skillnad från andra skickade han aldrig pengar till sin familj. Han valde att supa och blev av med jobbet.
Boken är väl värd att läsa om man vill veta mer om denna tidsepok och om hur Frank lyckades övervinna köld, hunger och fattigdom.
Betyg 4

sarahallin 2013-02-09 09:49
Gillade inte riktigt sättet den var skriven på, men historien var onekligen rolig/intressant!
Betyg 3

Phenomena 2013-03-31 21:33
Detta är Franks berättelse om sin tragiska och deprimerande uppväxt i ett fattigt Irland.

Boken är skriven med värme och humor men faller mig tyvärr inte alls i smaken. Jag läser utan att fängslas och längtar efter att boken ska ta slut.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ängeln på sjunde trappsteget


  Köp boken som film på cdon: