bokrecensioner boktips

Den skoningslöse

Författare: Erik Petersson
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, psykologi, historia, kultur
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789127129344


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

För första gången beskrivs Karl IX:s liv i ett omfattande och heltäckande verk. Fram tonar bilden av en driven maktmänniska, som inte skydde några medel för att nå sina mål. Karls väg till tronen är en skräckinjagande berättelse kantad av avrättningar, bland annat det beryktade blodbadet i Linköping. Han visade ingen barmhärtighet med sina fiender, men framstår samtidigt som den omtänksamma familjefadern som bekymrade sig om sina barns väl och ve. När Karl föddes var Sverige ett fattigt land i Europas utkant, när han dog stod Sverige på gränsen till att bli en stormakt.

Kung Karl IX levde mellan 1550 och 1611 i brytningstiden mellan medeltiden och det som brukar kallas nya tiden. Han var en skoningslös maktmänniska som inte skydde några medel för att nå sina mål.

Sannolikheten för att han skulle bli kung föreföll under hans ungdom minimal, men genom en målmedveten kamp mot Erik XIV, Johan III, Sigismund, adeln och prästerskapet, kom Karl att till slut att nå tronen. Hans väg till rikets topp är en fascinerande och skräckinjagande demonstration av en okuvlig vilja.

Under fyrtiotre år var Karl hertig över en stor del av Mellansverige, han blev riksföreståndare och slutligen kung. På sina olika positioner hade han stort inflytande över vilka beslut som togs och han omorganiserade många verksamheter efter utländska förebilder.

Författaren vill i Den skoningslöse också fånga människan Karl IX. Vilka mål hade han, vad drev honom, hur var han som familjefar, vilka var hans drömmar och hans oro? Riksdagsprotokoll, brev, kalendrar och ögonvittnesskildringar ger oss en spännande bild av denne grymme och framsynte man som levde på gränsen till en ny tid.

Erik Petersson har trots sin ungdom (född 1985) sedan många år skrivit och forskat om svenskt 1500- och 1600-tal. Han är bosatt i Linköping och studerar för närvarande på kulturvetarprogrammet vid Linköpings universitet.
Medelbetyg: 2,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den skoningslöse :
2008-12-15 12:48
För att parafrasera Tom Lehrer: Det är människor som Erik Petersson som får en att inse hur lite man egentligen har åstadkommit här i livet. Killen är knappt myndig (född 1985) och inte färdigutbildad. Vad gör man då? Dricker öl och raggar brudar? Icke. Man skriver en biografi över den betydelsefulle men ack så förbigångne Karl IX. På 300 sidor! Hade man inte dåligt självförtroende förut fick man det nu. Hur som haver är det en imponerande bok som han har snickrat ihop.

Karl IX har en smula oförtjänt hamnat i slagskugga mellan landfadern Gustav Vasa och Karls tämligen framgångsrike son Gustav II Adolf. Ändå måste man se Karl som en till syvende og sidst framstående kung. Under stark press utifrån och inifrån lyckades han konsolidera makten till sig själv och sin ätt, och han lyckades stå pall ett antal misslyckade krigsföretag. Trots sin inblandning i ett flertal krig, framstår han som lidelsefullt intresserad av industri och pengar (en bild som för övrigt framskymtar även i Rune Pär Olofssons böcker om Kopparberget), och man kan inte komma ifrån tanken att hade han levt 200 år senare hade han nog snarare varit industriidkare än kung. Men kung var han.

Språket i boken är flytande och hela boken är överskådlig och lättfattlig. Jag har helt enkelt inga invändningar mot en alldeles förträfflig bok om ett stycke svensk historia som inte är sönderanalyserad.
Betyg 4
2009-07-02 11:15
Dåligt skriven bok som är full av faktafel. Författaren har inte koll på Karl IX och hans kyrkopoltik. Jag föreslår att ni läser en annan bok om Karl IX.
Betyg 1
2011-11-28 22:04
Den skoningslöse är en passande titel på Gustav Vasas yngste son. En mer blodtörstig monark får man leta efter. Efter slaget vid Stångebro i Linköping lät kungen halshugga flera personer från kända adelsfamiljer. Där med hade han undanröjt ett av hindren för att erövra tronen. Det kom att krävas mer blod innan målet var nått. Boken är dålig och innehåller en del faktafel. Författaren har dålig koll på kungens kyrkopolitik.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den skoningslöse
Liknande böcker:
Trump och vredens Amerika
 L. Saarikoski
Livet omkring
 G. Antti
Margaret Thatcher
 K. Harris
Vardagar
 U. Lundell
Jag kan ha fel och and..
 B. Lindeblad
Första världskriget
 D. Harrison
Knutbyflickan
 L. Kuling