bokrecensioner boktips

Drottning utan land

Författare: Erik Petersson
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789127133693


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Som 27-åring hade drottning Kristina lämnat tronen i stormakten Sverige. Kristina angav som skäl att riket behövde en man som kunde föra trupper i fält, men själv hade hon sagt till riksrådet att hon inte ville gifta sig. På julafton 1654 avsade hon sig sin lutherska tro i en privatceremoni i slottskapellet i Bryssel. Omvändelsen till katolicismen gjorde henne ännu mer uppmärksammad i Europa hyllad i den katolska världen och förtalad i den lutherska.

När Kristina kom till Paris stod 200 000 människor på gatorna för att få en skymt av den svenska drottningen i septemberskymningen. Någon politisk makt hade hon inte kvar. Däremot hade hon sin kunglighet. Vad ger ytterst legitimitet att härska - rollen som regent eller börden, det faktum att hon fötts till drottning? Och vad innebar det att hon hade avsagt sig sin roll, men ändå fortsatte att hänvisa till sin börd för sina politiska motiv och intressen, vilka nu enbart var hennes personliga?
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drottning utan land :
2019-04-15 19:05
I boken "Drottning utan land" tar författaren upp åren i Rom och de många resor hon gjorde i Europa för att värna sin sak.

Kristina hade inte abdikerat för att leva ett liv med sin katolska tro i tillbakadragenhet. Hon var fylld av ambitioner.

Kristina hade uppfostrats till att styra och regera och det var det ända som hon kunde.

Författaren Erik Petersson har skrivit en detaljrik bok om Kristinas liv i Rom som jag varmt kan rekommendera.


Betyg 4
Liknande böcker:
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson