bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Hjälp jag heter Zbigniew
Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Booze
 B. Danielsson
Tre systrar och en jul..
 S. Morgan
Miraklernas tid
 E. Seeberg
En roll för Margareta
 H. Fogelström
Kvinnornas stad
 E. Gilbert
I morgon kommer Christine
 M. Wester

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAnteckningar från en liten Fiat

 
Författare: Zbigniew Kuklarz
Genre: Roman
Ämnesord: humor, religion, kärlek, spänning, polen
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9100118222
 
Romantik:  3
Humor:  5
Lärorik:  4
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kristoffer dör en alldeles för tidig död efter ett simpelt ormbett. Sex månader efter begravningen åker hans tre vänner till Polen för att uppfylla hans sista önskan: Att strö ut askan på 2000 meters höjd, på gränsen mellan Tjeckoslovakien och Polen, ett välbevakat militärområde dit ingen med någorlunda vett i skallen bör klättra upp. För att få ro måste Piotr, Leo och John se pulvret singla ned som ett segelflygplan mot Morskie Oko - det grönsvarta havsögat i djupet av dalen - platsen där Kristoffer upplevde sitt livs stora kärlek.
Hoptryckta i en av världens minsta bilar gör de unga männen en expedition in i ett land som pyr av nationell styrka, på väg att frigöra sig från kommunismens ok. Men det är också en resa in i kärleken: Kristoffers död ger de tre vännerna en snabbskjuts till ödmjukheten mot livet, den som normalt brukar dröja till pensionsåldern och kolonilotten innan den börjar blomma.
Zbigniew Kuklarz är tillbaka efter sin succédebut med en halsbrytande rolig men också underfundigberättelse om moral, tro, lojalitet och vänskap.

'''Hjälp jag heter Zbigniew' är en rolig och angelägen bok av en ny svensk författare som jag gärna återknyter kontakten med.''
Svenska Dagbladet

'''Hjälp jag heter Zbigniew' är i alla händelser en oemotståndlig liten bok, respektlös, levande, varm, rolig och skruvad. Det är helt enkelt omöjligt att inte charmas av Zbigniew Kuklarzs bångstyriga släktskröna''
Upsala Nya Tidning

Utdrag ur boken:
Vi lägger prydligt våra kläder på golvet framför våra fötter.Kalsonger behåller vi på. Alla utom Leo.
Han har tagit av sig dem!
"Säg åt din homopolare att ta på sig kallingarna" gnäggar vakterna högt så att det värker i öronen. Och Leo lyder dem lika snabbt som han rodnar från topp till tå. Han förstår inte hur sjuk nakenheten ser ut.
"Fråga varför han är omskuren", gnäggar de igen. Skrattet klingar ut och det blir tyst. Tills jag inser att de verkligen vill ha ett svar. Tror jag. Har aldrig varit så osäker förut.
"Han bara är det..." hör jag mig själv säga utan att de förstår varför jag gör det"... Det har inget med judendomen att göra"
DE förväntar sig inget svar. Alltså gnäggas det igen, vilket är bra. Positiv stämning är bra. Det kan leda till något positivt. Det kommer att bli bra. Jag ber yogagänget uppe på molnen att skicka ned ytterligare skrattsalvor till rummet, för det verkar som om vakternas humörsvängning skulle kunna bli vår räddning. Leo drar upp kalsongerna lite för högt, så att de nästan täcker naveln, vilket genast ökar vakternas puckade gnäggande.
Tack, heliga Maria.
Gnäggandet övergår till pojkaktigt fniss. " O Jezu Maria, jaki balwan" kvider chilienartypen och åkallar Guds son och hans mor för att de ska höra vilken snögubbe (dumskalle) Leo är som tagit av sig kalsongerna. Är alla svenskar lika körda?


Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Anteckningar från en liten Fiat :


eloij 2008-09-07 23:48
Zbigniew målar upp en rik bild av omgivningen. annorlunda beskrivningar och humor.
Det är en helt ok bok med mycket trovärdighet i sig.
Tre kompisar är i polen för att sprida sin döda kompis aska. det är spänd stämmning och det är svårt att förstå hur dessa tre faktiskt kan vara vänner, att de någonsin fann varandra. Och fann varandra gjorde de i lumpen, fjälljägarutbildning.
Trotts lite seghet i boken får den 4 poäng. den är trots allt inte perfekt men innehåller mycket som manar på dig att läsa vidare...
Betyg 4

bonadea 2012-10-02 10:38
Anteckningar från en liten Fiat är mycket bättre än författarens debut Hjälp Jag Heter Zbigniew. Bilden av den gamla kommunistiska Polen är perfekt och måste ha uppfattats precis så som Piotrs svenska vänner Leo och Johan upplever den. Detta är svart humor, hoptryckta i en liten polsk Fiat ska tre vänner göra en resa kors och tvär genom hela Polen ända till Zakopane för att sprida askan av sin bortgångne vän Kristoffer. Självklart är de med om det ena äventyret efter det andra som om det inte vare nog så bråkar de och mobbar varandra under hela resan. Folk de stöter på är karismatiska polacker, alla som har varit i Polen eller känner landet väl kommer få ett gott skratt då författaren har lyckats fånga den verkliga bilden av hur det var, människorna han målar upp äkta och tagna direkt från livet.
En rolig och bra bok
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Anteckningar från en liten Fiat


  Köp boken som film på cdon: