bokrecensioner boktips

Kvinnor och äppelträd

Författare: Moa Martinsson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, natur, historia, kärlek
Utgivningsår: 1933
ISBN: 9189451236


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sally och Ellen växer upp i Norrköpings fattigkvarter åren kring sekelskiftet 1900. I vuxen ålder finner de varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. För den saktmodiga Ellen, gift med en spritglad rallare, handlar det främst om bröd till barnen. Det vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda "bolsjevik". Hon gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med karlar – hon uppviglar dem.

Kvinnor och äppelträd var Moa Martinsons uppmärksammade debutroman. Den följs av Sallys söner.


Medelbetyg: 3,83 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kvinnor och äppelträd :
2004-04-15 14:30
En bra bok som berättar om två kvinnoöden som korsas. En fin skildring över livet. Sally och Ellen är två kvinnor. De är fattiga och har många barn. Deras män super och slåss. De delar glädje och sorg.
Väl värd att läsas.
Betyg 4
2005-08-19 15:42
Hejsan!
Detta är en bok om kvinnor, släkthistoria. Med denna bok upptäckte jag arbetarförfattarna. Mycket intressant tycker jag att dessa människoskildringar är.

Betyg 5
2005-10-21 09:06
Den här boken var bättre än vad jag hade förväntat mig, mycket bättre. Den handlar om kvinnors kamp för ett drägligt liv, fast oftast handlar kampen bara om att få ihop tillräckligt med pengar till brödfödan.
Den skärning som finns mellan stad och land är bra gjord, speciellt som man får se att samma problem bland de fattiga existerar på båda ställena, i många böcker tecknas landet gärna som en idyll om man jämför med staden, men Moa lyckas plocka fram de båda ställens särarter och svårigheter samt likheter.
Vi får också möta två kvinnor som är lika varandra men ändå totalt olika. Ellen ville se om sitt och sina barn, hon är mer lokal medan Sally skriker och fläktar och är politisk, mer "global" kanske man skulle kunna säga, de båda är som landsbygden och staden - lika fast olika.
Så har vi en blid av kvinnan som är ny. Kvinnan kläds av och hon visas för vad hon är – ”en mänsklig runsten”. Fin, fin bok som man lätt tar sig igenom.
Betyg 4
2006-06-01 09:16
Denna roman bör nog snart räknas som en klassiker. Den togs inte vänligt emot bland vissa rececenter då den utgavs. Anledningen var Moas öppna beskrivning om den kvinnliga kroppen och av det sexuella .

Detta är en roman med många bottnar, man kan se det som ett försök till dialog med männens syn på kvinnan som bara skulle föda, hålla i hushållet, medan mannen var ute och söp.

I början hde jag också lite problem att hålla reda på vem som var vem i berättelsen, men det gick över och jag sträckläste hela romanen på en kväll.

Betyg 4
2011-04-25 16:43
En bok om hur det är att vara kvinna i fattiga kvarter. Ganska bra bok! Hörde inte till mina favouritböcker men ändå läsvärd. Lättläst.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kvinnor och äppelträd
Liknande böcker:
En hund begraven
 S. Bennett
Beskyddaren
 S. Scarrow
Det löftet du gav
 E. Rydsjö
Sinnenas tid
 A. Ernaux
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gång om året
 P. Öhman
Atens beskyddare
 C. Iggulden
Samma Författare: