bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Katt och råtta
Liknande böcker:
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlecktrumman

 
Författare: Günter Grass
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, humor, historia
 
Spänning:  3
Romantik:  1
Humor:  4
Lärorik:  2
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Oskar Matzerath är en oförarglig mentalpatient, sysselsatt med att nedteckna sina minnen. När han var tre år fick han en trumma av plåt av sin mamma, och med dess hjälp kunde han trumma sig bort från den påträngande verkligheten, från trettio- och fyrtiotalens tyska vanvett och förnedring. Trumman kunde också spela honom fram till ett absolut mästerskap som jazzmusiker, och den gjorde tjänst för allt som gick motströms; den kunde mullra appeller av uppror och trots, en retfull och illa tåld signal till individualism i en värld av likriktning och personlighetsutplåning.
??? I Oskars minnen stiger en stor del av 1900-talets historia fram: Hitlers maktövertagande, de första krigsårens självförhävelse, slutskedets resignation, svarta börsens djungel, flyktingströmmen, de första stegen mot det tyska undret. I sin ogenerade blandning av verklighet och fantasi, sin rikedom på infall och idéer, situationer och människoöden, tragik och komik är Blecktrumman ett oförglömligt tidsdokument och ett av efterkrigstidens viktigaste litterära konstverk.

Günter Grass tilldelas 1999 års Nobelpris i litteratur för att ?i muntert svarta fabler ha tecknat historiens glömda ansikte?. Blecktrumman (1959) var hans första roman. Den blev en omedelbar internationell succé och etablerade Grass som ledande inom tysk efterkrigslitteratur.

Medelbetyg: 4 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blecktrumman :


jr 2004-04-15 13:04
En slags pikareskroman med många drastiska scenerier. Huvudperson är dvärgen Oskar, som är trumslagare. Genom honom får vi uppleva Tyskland, speciellt Danzig och Düsseldorf, och nazismen under 1930- och 40-talen. En tidssatir som är både humoristisk och grotesk.
Betyg 5

annapuma 2004-04-16 19:43
Vilken bra bok! Intressant skriven med humor, äventyr, spänning, historia - ett klarvaket och underfundigt språk av författaren. Läs den!
Betyg 5

salevik 2004-04-20 15:11
I mina bokhyllor tronar Günther Grass’ mästerverk Bläcktrumman ensamt och majestetiskt i kategorin “bästa böcker – alla kategorier”. Med sin svarta humor porträtterar han historiens glömda ansikte, som nobelkomiteen beskrev det när han tilldelades nobelpriset i litteratur 1999.
Historierna, för det vimlar av historier i denna bok är så fabelaktikt gott beskrivna att det går inte att sluta läsa boken, och ändå så är det en bok som tar tid att läsa. Efter varje kapitel var jag tvungen att stanna upp, reflektera, reagera och till och från avreagera.
Språket är ju ett eget kapitel för sig. Det är vackert, elegant, stilistiskt men samtidigt lätt att läsa.
Detta är en bok som jag varmt kan rekommendera!!
Betyg 5

dennis 2007-05-31 07:09
inte min smak
Betyg 1

Chrisma 2009-01-02 12:48
Ett äventyr, med tusen infallsvinklar; ceremonin i Lökkällaren för att gråta och lätta på tungans och känslans band; symboliken i glaskrossningen som Oskar ägnar sig åt men också Igelkottens hanting av glas; frosseriet i äcklet - allt detta mänskliga äckel som oftast har med kroppsvätskor att göra (Brunner har lånat en del här kanske); farsen vid försvarandet av posthuset, ondskan som en suck eller snarare likgiltighet och så trummandet.
Trumma för att ta fram minnen också kollektiva, för att fantisera, för att kalla tillbaka och för att stimulera det onda?
Är Oskar ond? Är människorna onda? Eller kommer ondskan ur bristen på empati, brist på engagemang, brist på livsnerv?
Blecktrumman har beskrivits som en kritik människans lätthet att ge efter för massrörelser, i boken illustrerat med andra världskriget, men jag tycker inte det stämmer. Alla personer, och särskilt Oskar är mycket distanserade - till allt - på ett liknöjt sätt. Det som sker det sker, nunnor skjuts ihjäl, kvinnor våldtas och misshandlas och Oskar leder undan hjälpen och är direkt orsak till människors lidande. Men inte bara han, alla personer i boken beter sig på liknande sätt och inte ens för att skydda det egna skinnet, utan mer därför att det var det som slumpmässigt var närmast.
En otäck bok som lämnar många funderingar och frågor
och kanske ett nytt sätt att se på världen.


Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blecktrumman


  Köp boken som film på cdon: