bokrecensioner boktips

Blecktrumman

Författare: Günter Grass
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, humor, historia


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Oskar Matzerath är en oförarglig mentalpatient, sysselsatt med att nedteckna sina minnen. När han var tre år fick han en trumma av plåt av sin mamma, och med dess hjälp kunde han trumma sig bort från den påträngande verkligheten, från trettio- och fyrtiotalens tyska vanvett och förnedring. Trumman kunde också spela honom fram till ett absolut mästerskap som jazzmusiker, och den gjorde tjänst för allt som gick motströms; den kunde mullra appeller av uppror och trots, en retfull och illa tåld signal till individualism i en värld av likriktning och personlighetsutplåning.
??? I Oskars minnen stiger en stor del av 1900-talets historia fram: Hitlers maktövertagande, de första krigsårens självförhävelse, slutskedets resignation, svarta börsens djungel, flyktingströmmen, de första stegen mot det tyska undret. I sin ogenerade blandning av verklighet och fantasi, sin rikedom på infall och idéer, situationer och människoöden, tragik och komik är Blecktrumman ett oförglömligt tidsdokument och ett av efterkrigstidens viktigaste litterära konstverk.

Günter Grass tilldelas 1999 års Nobelpris i litteratur för att ?i muntert svarta fabler ha tecknat historiens glömda ansikte?. Blecktrumman (1959) var hans första roman. Den blev en omedelbar internationell succé och etablerade Grass som ledande inom tysk efterkrigslitteratur.
Medelbetyg: 3,86 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blecktrumman :
2004-04-15 13:04
En slags pikareskroman med många drastiska scenerier. Huvudperson är dvärgen Oskar, som är trumslagare. Genom honom får vi uppleva Tyskland, speciellt Danzig och Düsseldorf, och nazismen under 1930- och 40-talen. En tidssatir som är både humoristisk och grotesk.
Betyg 5
2004-04-16 19:43
Vilken bra bok! Intressant skriven med humor, äventyr, spänning, historia - ett klarvaket och underfundigt språk av författaren. Läs den!
Betyg 5
2004-04-20 15:11
I mina bokhyllor tronar Günther Grass’ mästerverk Bläcktrumman ensamt och majestetiskt i kategorin “bästa böcker – alla kategorier”. Med sin svarta humor porträtterar han historiens glömda ansikte, som nobelkomiteen beskrev det när han tilldelades nobelpriset i litteratur 1999.
Historierna, för det vimlar av historier i denna bok är så fabelaktikt gott beskrivna att det går inte att sluta läsa boken, och ändå så är det en bok som tar tid att läsa. Efter varje kapitel var jag tvungen att stanna upp, reflektera, reagera och till och från avreagera.
Språket är ju ett eget kapitel för sig. Det är vackert, elegant, stilistiskt men samtidigt lätt att läsa.
Detta är en bok som jag varmt kan rekommendera!!
Betyg 5
2007-05-31 07:09
inte min smak
Betyg 1
2009-01-02 12:48
Ett äventyr, med tusen infallsvinklar; ceremonin i Lökkällaren för att gråta och lätta på tungans och känslans band; symboliken i glaskrossningen som Oskar ägnar sig åt men också Igelkottens hanting av glas; frosseriet i äcklet - allt detta mänskliga äckel som oftast har med kroppsvätskor att göra (Brunner har lånat en del här kanske); farsen vid försvarandet av posthuset, ondskan som en suck eller snarare likgiltighet och så trummandet.
Trumma för att ta fram minnen också kollektiva, för att fantisera, för att kalla tillbaka och för att stimulera det onda?
Är Oskar ond? Är människorna onda? Eller kommer ondskan ur bristen på empati, brist på engagemang, brist på livsnerv?
Blecktrumman har beskrivits som en kritik människans lätthet att ge efter för massrörelser, i boken illustrerat med andra världskriget, men jag tycker inte det stämmer. Alla personer, och särskilt Oskar är mycket distanserade - till allt - på ett liknöjt sätt. Det som sker det sker, nunnor skjuts ihjäl, kvinnor våldtas och misshandlas och Oskar leder undan hjälpen och är direkt orsak till människors lidande. Men inte bara han, alla personer i boken beter sig på liknande sätt och inte ens för att skydda det egna skinnet, utan mer därför att det var det som slumpmässigt var närmast.
En otäck bok som lämnar många funderingar och frågor
och kanske ett nytt sätt att se på världen.


Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blecktrumman
Liknande böcker:
Hem till Niemis
 A. von Sydow
Hjärtslagen
 E. Dahlbeck
Förrädaren
 S. Scarrow
Atens portar
 C. Iggulden
Vargens krig
 B. Cornwell
Er tredje man
 D. Rudberg
Blodgärning
 T. Svensson
Ryska dockor
 M. Hall Kelly
Samma Författare: