bokrecensioner boktips

Operation Shylock

Författare: Philip Roth
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, religion
Utgivningsår: 1993
ISBN: 9780099307914


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En dubbelgångare har tagit över Philip Roths namn, stulit hans förflutna och hans biografi och går nu omkring och låtsas vara han. I Operation Shylock, en roman, där fakta och fiktion blandas på ett oroväckande sätt, möter Philip Roth denne man, som kanske ? eller kanske inte ? är han. Mannen har åtminstone rest runt i Israel under detta namn och propagerat för ett bisarrt slags omvänt Exodus. Philip Roth beslutar sig för att stoppa honom ? även om det innebär att han måste ge sig ut för att vara den som ger sig ut för att vara han.

Operation Shylock är på en gång en spionhistoria, en politisk thriller, en identitetsprövning och en bekännelseroman. Den är på en gång lekfull och allvarlig, och den sätter från flera håll ljus på några av samtidshistoriens stora konflikter, såväl politiska som etniska och moraliska. Inte minst problematiserar den individualitetens plats i samhällets ordning eller kaos -- och vice versa: samhällets ordning eller kaos och dess inverkan på individualiteten. Kan man vara bara en när världen rasar?

Operation Shylock är en roman fylld av spänning på vansinnets gräns. Den bärs rakt igenom av Philip Roths ojämförliga intelligens och berättarkraft.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Operation Shylock :
2004-04-06 19:49
En märklig läsupplevelse. Bokens huvudperson, som är samma som författaren, eller??? möter sin dubbelgångare i Jerusalem, som han förväxlas med o som han känner sig tvungen att uppträda som!!! Samtidigt pågår ett politiskt spel mellan judar o palestinier, eller mellan judar, eller...??? Boken innehåller många, långa, tunga monologer, men är trots det fascinerande att läsa.
Betyg 3
2013-05-27 09:03
Håller med föregående talare "poby" om det mesta. Det här är en märklig bok. Jag har aldrig läst Philip Roth tidigare och det här var nog fel bok att börja med.

Han berättar om sig själv och en dubbelgångare som utger sig för att vara han. Deras vägar korsas i Jerusalem och där väntar en rad, tankefulla djuplodningar kring judendomen. Det finns en del riktigt skarpa reflektioner men alldeles för mycket svammel däremellan.

Till sist kan jag inte ta in alla funderingar utan att ifrågasätta motivet, boken saknar ju helt poäng? Jag kan hylla Roth som en osedvanligt skicklig författare men denna story var extremt svårsmält.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Operation Shylock
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan