bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alfred Nobel : den oly..
Liknande böcker:
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Who-ology
 C. Scott
Three Lucky Swedes
 P. Nordquist
Everything Casino Gamb..
 G. Mandos
Saudivapen
 B. Bodin
Helikopterpiloten
 H. Lahger
Maffiakrig
 T. Barkman & Palmkvist
Schackspelaren
 A. Wetterqvist
Mannen som slutade ljuga
 D. Josefsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMount Everest : mellan himmel och helvete

 
Författare: Bengt Fredrikson
Genre: Fakta
Ämnesord: spänning, äventyr, bersgbestigning, bergsklättring, mount everest
ISBN: 917053120
 
Spänning:  7
Lärorik:  7
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


MOUNT EVEREST - MELLAN HIMMEL OCH HELVETE

Mount Everest är ett mytomspunnet berg, 8 848 meter högt och världens högsta berg. Att klättra till toppen, världens tak, är ett äventyr med livet som insats. Det här är historien om världens högsta berg och människorna som försökt att ta sig till toppen och ner igen.
Här får man följa gåtan om vad som hände med Mallory och hans gäng nära toppen på 1920-talet. Andra rubriker är bland annat Kvinnor på Mount Everest, Med skidor från toppen och Luftvägen till toppen.
Illustrerad med nya och historiska bilder.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mount Everest : mellan himmel och helvete :


axel-nelson 2008-04-03 23:34
Låt dej inte skrämmas av att det är en LL-bok (bok för folk med lässvårigheter), den är inte mera LL än många andra i genren.
Själv blir jag numera skräckslagen bara jag står på ett bord, men när jag var barn älskade jag att klättra på klippor (Bornholm och Skåne har många bra klippor! Helligånden, Kullen, Billebjär, Hovs Hallar).
Och jag beundrar friklättrarna - dom som ger sig upp för nästan helt släta klippväggar utan annan utrustning än sina starka fingertoppar och starka tåspetsar.
Men Mount Everest är det ulitimata för alla som klättrar på det gamla viset med linor och annat fusk (iklusive i många fall: syrgas).
Här får vi en bra intro i det mest klassiska av alla berg, där det numera ofta är kö på vägen till toppen och folk har tagit sig upp och ner med olika handikapp och utrustning eller frånvaro av dylik.
Att bestiga Mount Everest verkar idag vara föga mer upphetsande än att handla på IKEA, så det är konstigt att folk ännu söker sig dit och glömmer en gammal klassiker: Matterhorn! (Vem minns ännu det berget?).
Men är man som jag allmänbildningsnörd även beträffande Mount Everest, så är det här en bra grundbok.
Här finns även en bra historik över de som kanske kom upp (George Leigh Mallory 1924) och Hillary&Tenzing som kom upp (1953), Göran Kropp som cyklade till Himalaya och klättrade upp utan syrgas (och som några år senare ironiskt nog dog på en enkel liten klippstump iUSA). Många andra expeditioner och äventyr berättas det här om; bl.a. om en galning som tännkte krascha sitt flygplan (han hade just lärt sig flyga för ändamålet) högt upp på berget, för att sedan ta sig ut vraket och klättra den sista biten!
Vi får lära oss grunderna och riskerna med klättring upp för Mount Everest. Tenzing Norgay får här oxå rättvist stort utrymme.
Det var som en friklättrare sa på teve medan jag skrev en del av den här recensionen: Lider man av depression, då ska man klättra:; Man koncentrerar sig bara på det som är allra närmast.
Enda haken är att friklättrare dör unga, så promenader är nog att föredra!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mount Everest : mellan himmel och helvete


  Köp boken som film på cdon: